Γερμανία-Covid: LIVE η Συνέντευξη τύπου των πολιτικών εκπροσώπων

Live: Η συνέντευξη τύπου των Merkel, Müller και Söder σχετικά με τη νέα παράταση του lockdown στη Γερμανία.

Κάτω από το Video λεπτό προς λεπτό όλες οι πληροφορίες στα Ελληνικά.

Περιγραφή στα Ελληνικά:

19:30: Όλα τα μέτρα ανά κρατίδιο μόνο στο GRland.info, μάθε τα πρώτος στην Ελληνική γλώσσα. Πώς; Κάνε Like ΕΔΩ

19:21: Η συνέντευξη τελείωσε! Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση, και πάντα σε ελληνική γλώσσα. Γίνε μέλος στην σελίδα μας, ΕΔΩ

19:21:: Η Merkel εξηγεί τον κανόνα της ακτίνας των 15 χιλιομέτρων. Στην ουσία, πρόκειται για μη τουριστικές εκδρομές. Η Μέρκελ εξήγησε πώς μετράται χρησιμοποιώντας το Βερολίνο ως παράδειγμα. “Δεν θα αρχίσουμε να μετράμε το Βερολίνο τώρα. Επιτρέπεται η κυκλοφορία στο Βερολίνο”. Κατά συνέπεια, για τους κατοίκους του Μονάχου που ζουν στο κέντρο, ο υπολογισμός θα γίνεται από στα όρια της πόλης.

19:16: “Η προσοχή είναι η καλύτερη οδός. Επεκτείνουμε το lockdown όχι μόνο λόγω των υψηλών αριθμών κρουσμάτων, αλλά και λόγω ανησυχίας για τον μεταλλαγμένο ιό”, δήλωσε ο Söder.

19:15: Πόσο περισσότερο ή ταχύτερα θα εξαπλωθεί ο μεταλλαγμένος ιός, δεν είναι ακόμη γνωστό, δήλωσε η Merkel. Ο δήμαρχος του Βερολίνου Michael Müller είπε επίσης ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αρκετά για τον νέο ιό. Όμως οποιαδήποτε περαιτέρω ασθένεια πρέπει να αποφευχθεί.

19:11: Στη Βαυαρία δεν θα συνεχίσει να υπάρχει υποχρεωτική παρουσία στα σχολεία και στα παιδικά κέντρα, αλλά θα δοθεί βάρος στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Η επείγουσα περίθαλψη θα είναι δυνατή.

Ο Söder επαινεί την προσφορά για γονείς που λαμβάνουν περισσότερο χρόνο αδείας για τη φροντίδα των παιδιών.

19:08: “Εάν ο μεταλλαγμένος ιός υπερισχύσει του τρέχοντος ιού, υπάρχουν ακόμα πολλά που θα πρέπει να γίνουν”, προειδοποιεί ο Söder. Όσο πιο σκληρή είναι η σύσφιξη, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η αναχαίτηση της διάδοσης, τόνισε ο Söder.

Markus Söder

Τώρα μιλάει ο Markus Söder. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας μιλά για μια πανευρωπαϊκή πρόκληση. “Σήμερα είναι μια πολύ ειλικρινής μέρα”. Η κατάσταση είναι σοβαρή, είπε ο Söder. “Πρέπει να υποθέσουμε ότι οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται”.

Σημείωση: Οι γονείς που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω παιδικής φροντίδας θα πρέπει να μπορούν να πάρουν επιπλέον δέκα ημέρες αδείας ανά γονέα.

19:05: Κατά την άφιξη ταξιδιωτών, θα χρησιμοποιηθεί μια “στρατηγική διπλού ελέγχου”. Η Μέρκελ λέει πως κατά την είσοδο στη χώρα, πρέπει οι πολίτες να κάνουν τεστ και να μπαίνουν σε καραντίνα. Μετά από πέντε ημέρες θα μπορούν να ξανακάνουν δεύτερο τεστ δωρεάν.

19:02 Το lockdown για σχολεία και παιδικά κέντρα θα επεκταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου. Κάθε κρατίδιο θα αποφασίσει από μόνο του τι ακριβώς θα εφαρμόσει για το ίδιο.

Η Μέρκελ επαινεί την ευρωπαϊκή συνεργασία στην προμήθεια εμβολίων, την οποία υπερασπίζεται ενάντια σε έντονες κριτικές.

18.48: Τα μέτρα σχετικά με τις επαφές σφίγγουν επίσης. Εκτός από τους ανθρώπους του νοικοκυριού σας, μόνο ένα άλλο άτομο μπορεί να συναντηθεί μαζί σας στο μέλλον. Πριν από αυτό το μέτρο, πέντε άτομα από δύο νοικοκυριά είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν.

Επιπλέον περιορισμοί επαφών θα εφαρμόζονται πλέον – αυτό σημαίνει: Σε hotspot με περισσότερες από 200 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, οι πολίτες επιτρέπεται να κινούνται μόνο σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων γύρω από το νοικοκυριό τους, εκτός εάν υπάρχει βάσιμος λόγος.

18.45.: Σύμφωνα με τη Merkel, ζητήθηκε η γνώμη των εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα, με το αφεντικό του RKI Lothar Wieler να επισημαίνει ότι μόλις 17 Ιανουαρίου ήταν δυνατό να προβλεφθεί πώς οι διακοπές θα επηρεάσουν το ποσοστό μόλυνσης.

Όπως αναμενόταν, οι κανονισμοί από τον Δεκέμβριο θα επεκταθούν έως τις 31 Ιανουαρίου, και θα υπάρξουν επίσης περαιτέρω αυστηρότερες ρυθμίσεις.

ΜΕΡΚΕΛ

Στόχος μας να μείνουμε κάτω από τον δείκτη των 50 ανά 100.000 κατοίκους Εμπειρογνώμονες μας μίλησαν για το βάρος και την υπερφόρτωση του υγειονομικού συστήματος Κάποια νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους Τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου τις παρατείνουμε μέχρι 31 Ιανουαρίου, κάποιες θα τις συσφίξουμε

• Μειώνονται οι επαφές: Όλοι οι πολίτες καλούνται να μειώσουν στο απόλυτο μίνιμουμ τις επαφές τους. Μόνο ένα επιπλέον άτομο επιτρέπεται εκτός νοικοκυριό. Επιστροφή λοιπόν στους κανονισμούς του περασμένου Μαρτίου, όσο σκληρό κι αν είναι το μέτρο.

• Κλείνουν οι καντίνες, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση επί τόπου. Παρακαλούμε τους εργοδότες να διευκολύνουν το Home Office όπου γίνεται.

• Hotspot (200 κρούσματα και άνω ανά 100.000 κατοίκους): Περιορίζεται η έξοδος των πολιτών σε ακτίνα 15 χλμ., εφόσον δεν υφίσταται σημαντικός λόγος να βγουν από το σπίτι, πχ εκδρομές, εξορμήσεις σε χιονοδρομικά κλπ.

• Όσον αφορά γηροκομεία και οίκους φροντίδας θα εφαρμόσουμε στρατηγική για διεκπεραίωση συχνών τεστ, τα έξοδα θα καλύπτονται από την κυβέρνηση.

• Σχετικά με την μετάλλαξη του ιού: Επεκτείνεται και στη Γερμανία. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, αυτοί μπορούν να επαναφέρουν την κανονικότητα στη ζωή μας χωρίς περιορισμούς. Και η κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφωνούν στην από κοινού παραγγελία του εμβολίου από την ΕΕ. Θέλουμε να δρούμε ως Γερμανία από κοινού και να μην αποστασιοπιούμαστε από άλλα κράτη-μέλη. Θα έρθουν και άλλες δόσεις/παρτίδες εμβολίων, όμως δεν ξέρουμε ακόμα πότε, θα φανεί εντός των ημερών.

• Το πρώτο τρίμηνο θα εμβολιαστούν οι ομάδες κινδύνου κατά κρίση. Η ΕΕ παρήγγειλε περισσότερα εμβόλια από όσο χρειαζόταν, ώστε να καλυφθούν όλοι όσοι το χρειάζονται.

• Σχολεία: Μέχρι 31 Ιανουαρίου παραμένουν κλειστά όλα τα σχολεία. Ξέρουμε ότι είναι σκληρό, αλλά απαραίτητο. Οι γονείς έχουν κανονικά από 10 ημέρες αδείας πχ σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού τους, τις επιπλέον ημέρες που θα μείνουν στο σπίτι λόγω του κανονισμού θα τις λάβουν από τον εργοδότη τους, αρά αυτές διπλασιάζονται.

Διπλή υποχρέωση τεστ

• Θα επιβάλλουμε διπλή υποχρέωση τεστ. Μετά από την άφιξη, θα πρέπει να κάνει κανείς τεστ, συν ένα επιπλέον 5 ημέρες μετά την άφιξή τους, λόγω των ταξιδιωτών ιδιαίτερα από περιοχές κινδύνου. Θα συναντηθούμε πάλι στις 24 Ιανουαρίου για νεότερα και να δούμε τι επέφεραν αυτά τα νέα μέτρα και μετά θα αποφασίσουμε εκ νέου για όλα τα μέτρα.

18.43: Ξεκινά η συνέντευξη τύπου με την Angela Merkel, τον Michael Müller και τον Markus Söder.

18:42: ΞΕΚΙΝΗΣΕ

16:50: Εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου

Ευχαριστούμε πολύ το μεταφραστικό γραφείο της κα. Αλίκης Μαχαίρα – Alma Lingua για την βοήθεια.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση, και πάντα σε ελληνική γλώσσα. Γίνε μέλος στην σελίδα μας, ΕΔΩ

Όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν συνοπτικά ΕΔΩ!

Όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν συνοπτικά ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Κίνητρο: Η μηχανή της επιτυχίας.
Θέληση: Το όπλο της διάνοιας.
Έμπνευση: Το χρώμα της επιτυχίας.

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.