Γερμανία – Covid: «Ο φτωχός φτωχότερος και ο πλούσιος πλουσιότερος»

Σύμφωνα με τις γερμανικές κοινωνικές οργανώσεις, η κρίση του κορονοϊού αυξάνει τις ανισότητες στην κοινωνία, ενώ πολλαπλασιάζονται και οι άποροι οι οποίοι εξαρτώνται από τη δωρεάν διάθεση τροφίμων.

“Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Η μεσαία τάξη έχει συρρικνωθεί. Για όλο και περισσότερους ανθρώπους, η κατάσταση γίνεται επισφαλής, ενώ ένα άλλο τμήμα της κοινωνίας έχει γίνει ακόμη πιο πλούσιο.

Ως φτωχός, διατρέχει κανείς μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσει και να πεθάνει από τον Covid από έναν πλούσιo”, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινωνικής Ένωσης Γερμανίας, Άντολφ Μπάουερ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Neue Osnabruecker Zeitung”.

“Φοβάμαι μια περαιτέρω διάσπαση της κοινωνίας εάν αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι χρειάζονται στήριξη, ενώ από την άλλη μεριά οι λίγοι κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση πρέπει εγκαίρως να φροντίσει να δοθεί βοήθεια για το διάστημα μετά την πανδημία. Μετά την παρούσα κρίση θα πρέπει να υπάρξει περισσότερο κοινωνικό κράτος και σε καμιά περίπτωση λιγότερο. Θα υπάρξει πίεση για αύξηση της φορολόγησης όσων κερδίζουν τα περισσότερα”, κατέληξε.

Συγκεκριμένα στοιχεία για την κατανομή του πλούτου στη Γερμανία θα ανακοινωθούν αυτόν τον μήνα όταν παρουσιασθεί από την κυβέρνηση η σχετική έκθεση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).

Ήδη πριν την δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων υπάρχουν όμως ενδείξεις για την αυξανόμενη ανισότητα στην κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τo ARD.

“Τις επιπτώσεις της πανδημίας τις βλέπει κανείς και στις παρεχόμενες δωρεάν προμήθειες τροφίμων. Μεταξύ των περίπου 950 εγκαταστάσεων για δωρεάν παροχή τροφίμων σε εθνικό επίπεδο, το 40% από αυτές κατέγραψε πρόσφατα υψηλότερη ζήτηση τροφίμων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σε πολλά σημεία της χώρας, προσήλθαν έως και 20% περισσότεροι άποροι για σίτιση”, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Ένωση Τράπεζας Τροφίμων.

“Βλέπουμε να προσέρχονται ολοένα και περισσότεροι πολίτες οι οποίοι διατρέχουν πλέον τον κίνδυνο της επιβίωσης”, δήλωσε ο πρόεδρος της εν λόγω Ένωσης Γιόχεν Μπρίλ.

Και αυτός βλέπει την ανάγκη πολιτικής παρέμβασης για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση: “Η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων είναι ένα στοιχείο το οποίο αποδεικνύει ότι πρέπει να αυξηθούν επειγόντως τα κοινωνικά επιδόματα λόγω της αύξησης του κόστους ζωής κατά τη διάρκεια τη πανδημίας.

Η εφάπαξ καταβολή 150 ευρώ μετά από ένα χρόνο πανδημίας είναι αστεία. Οι φτωχότεροι πολίτες πλήττονται σκληρότερα από την κρίση και υποστηρίζονται ελάχιστα”, σύμφωνα με τον Μπριλ.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.