Η Γερμανία δεσμεύεται να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις στη Γερμανία, όπως οι αρτοποιοί και τα εστιατόρια, πλήττονται σκληρά από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας Robert Habeck δεσμεύτηκε να τις βοηθήσει με οικονομική στήριξη.

Ο υπουργός επιθυμεί να προσαρμόσει το υφιστάμενο πρόγραμμα περιορισμού του ενεργειακού κόστους (Energiekostendämpfungsprogramm), το οποίο μέχρι σήμερα απευθυνόταν σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις -όπως αυτές που διαθέτουν εργοστάσια- ώστε να στηρίζει και τις μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, όσο περισσότερο πλήττεται μια επιχείρηση από το υψηλό ενεργειακό κόστος, τόσο υψηλότερες είναι οι επιδοτήσεις που λαμβάνει.

Εάν το πρόγραμμα περιορισμού του ενεργειακού κόστους επεκταθεί και στις μικρότερες επιχειρήσεις, θα μπορούσε επίσης να είναι πιθανό οι επιδοτήσεις να χορηγηθούν αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο.

“Ωστόσο, αυτό εξαρτάται τώρα αποφασιστικά από το πόσο γρήγορα μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να ξεκινήσουμε γρήγορα την εφαρμογή”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Το εκρηκτικό ενεργειακό κόστος αποτελεί υπαρξιακή απειλή για πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες, αφού τα κατάφεραν με την πανδημία, αντιμετωπίζουν τώρα μια νέα κρίση επιβίωσης.

Πρόσφατη έρευνα σε περίπου 500 επιχειρήσεις ξενοδοχείων και εστιατορίων έδειξε ότι οι μισές από όλες τις επιχειρήσεις ξενοδοχείων και εστιατορίων μόνο στο κρατίδιο της Έσσης δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι απειλείται η ύπαρξή τους εξαιτίας της απότομης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, ενώ ένας στους τρεις δήλωσε ότι θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 50% περισσότερο στον προμηθευτή του φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο.

Πολλά αρτοποιεία -ιδίως εκείνα που θερμαίνουν τους φούρνους τους με φυσικό αέριο- αντιμετωπίζουν επίσης υπαρξιακή κρίση.

Σε μια περίπτωση που αναφέρθηκε πρόσφατα στην Südwestrundfunk, το ενεργειακό κόστος ενός αρτοποιείου στη Ρηνανία-Παλατινάτο αυξήθηκε από 560 ευρώ μηνιαίως σε σχεδόν 4.000 ευρώ.

Ο Χάμπεκ θέλει να παρατείνει τις υφιστάμενες επιδοτήσεις τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2024 και διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Θέλω να πω, ότι πρέπει τώρα να συγκεντρώσουμε όλη την οικονομική δύναμη που απαιτείται για να διασφαλίσουμε τον πυρήνα της οικονομίας μας και τις θέσεις εργασίας σε αυτή τη χώρα και να τις οδηγήσουμε στο μέλλον”, δήλωσε ο Habeck.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.