Γερμανία: Διακοπές και κορωνοϊός – Ποιες ασφάλειες είναι χρήσιμες;

Οι παραθεριστές της Πορτογαλίας βίωσαν το πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση λόγω πανδημίας. Ταξίδια ακυρώνονται, οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Πότε μπορεί κανείς να ακυρώσει ένα ταξίδι; Σε τι χρησιμεύουν οι συνήθεις ασφαλίσεις και τα ειδικά πακέτα κορωνοϊού;

Όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάνε σε διακοπές που έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας, μπορούν να ασφαλιστούν μερικώς.

Όμως, η ασφάλεια ακύρωσης ταξιδιού δεν πληρώνει σε όλες τις περιπτώσεις. Ειδικά στην περίπτωση των ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων και του χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως περιοχή μετάλλαξης του ιού, οι πελάτες συχνά δεν καλύπτονται.

Ένα ασφαλιστικό περιστατικό πρέπει να καλύπτει δύο σημεία:

  1. Ένα γεγονός πρέπει να είναι τόσο σοβαρό ώστε να μην μπορεί να αναμένεται το ταξίδι.
  2. Ένα γεγονός πρέπει να συμβεί απροσδόκητα.

Το πρόβλημα: Συχνά υπάρχει διαφωνία σχετικά με το τι σημαίνει “σοβαρό” και “απροσδόκητο”. Οι ασφαλιστικοί όροι και προϋποθέσεις δεν είναι συνήθως σαφώς διατυπωμένοι.

Ο φόβος της πανδημίας ή μια ταξιδιωτική προειδοποίηση δεν αποτελεί λόγο ακύρωσης

Μια ασθένεια με κορωνοϊό είναι αναμφισβήτητα σοβαρή. Ωστόσο, ορισμένες ασφάλειες ακύρωσης ταξιδιού δεν πληρώνουν σε περίπτωση πανδημίας ή θέτουν περιορισμούς, όπως διαπίστωσε πρόσφατα η Stiftung Warentest.

Όποιος απλά φοβάται τον ιό, δεν θα καλυφθεί από την ασφάλεια ακύρωσης ταξιδιού.

Επίσης, μια ταξιδιωτική προειδοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών δεν αποτελεί από μόνη της ασφαλιστικό περιστατικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ταξιδιωτική προειδοποίηση και ο χαρακτηρισμός μιας χώρας ως περιοχής μετάλλαξης του ιού δεν αποτελεί απαγόρευση ταξιδιού.

Τι ισχύει εάν το ταξίδι δεν πραγματοποιηθεί

Εάν η πτήση δεν πραγματοποιηθεί, ο πελάτης έχει το δικαίωμα να του επιστραφούν τουλάχιστον οι φόροι και τα τέλη. Λύσεις μπορούν επίσης συχνά να βρεθούν σε ξενοδοχεία.

Για το λόγο αυτό η Julia Zeller από το Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών συμβουλεύει τους πελάτες να επικοινωνήσουν αμέσως με το ξενοδοχείο αν δεν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Οι οργανωμένοι ταξιδιώτες μπορούν να ακυρώσουν τις διακοπές τους στην Πορτογαλία

Με ένα πακέτο διακοπών, ο ενδιαφερόμενος είναι συνήθως σε καλύτερη θέση στην περίπτωση αυτή. Εάν υπάρξει νέα ταξιδιωτική προειδοποίηση για τη χώρα διακοπών ή εάν η περιοχή κηρυχθεί σε περιοχή μετάλλαξης του ιού, ο ταξιδιωτικός πράκτορας πρέπει να φροντίσει τους πελάτες του.

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, όπου η μετάλλαξη Δέλτα του ιού είναι ανεξέλεγκτη, οι περισσότερες ομάδες προσφέρουν να φέρουν πίσω τους παραθεριστές εκ των προτέρων.

Όσοι δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει το ταξίδι τους μπορούν να κάνουν νέα κράτηση ή να το ακυρώσουν χωρίς χρέωση.

Όσοι θέλουν να ασφαλιστούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας ισχύει: Εκτός από την κανονική ασφάλεια ακύρωσης ταξιδιού, υπάρχουν πλέον ειδικά πακέτα ασφάλισης που οι ασφαλιστές και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες προσφέρουν δωρεάν ή έναντι αμοιβής.

Αυτά προσφέρουν πρόσθετη προστασία σε περίπτωση ασθένειας, μόλυνσης ή καραντίνας. Ορισμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες επιτρέπουν επίσης την ακύρωση ή την ανανέωση της κράτησης ενός ταξιδιού – για παράδειγμα, έως και 14 ημέρες πριν από την αναχώρηση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μελετάτε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα και να ελέγχετε ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται και ποιες εξαιρέσεις υπάρχουν, συμβουλεύει η Julia Zeller, εμπειρογνώμονας ταξιδιωτικού δικαίου στο Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών.

Stiftung Warentest: Συνδυάστε ασφάλιση ακύρωσης και διακοπής ταξιδιού

Γενικά, η Stiftung Warentest δεν θεωρεί απολύτως απαραίτητη την ασφάλιση ακύρωσης ταξιδιού. Κατά τη γνώμη της, μπορεί να αξίζει τον κόπο να συνάψετε ασφάλεια ακύρωσης ταξιδιού, ιδίως για ακριβά ταξίδια ή για οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Συχνά, ωστόσο, ένα ετήσιο συμβόλαιο είναι φθηνότερο από ένα μεμονωμένο συμβόλαιο για κάθε ταξίδι.

Κατά την κράτηση ενός ταξιδιού, συνήθως προσφέρονται ταυτόχρονα πολλές ασφάλειες. Αλλά συμβουλεύουν να συνάψετε ξεχωριστά μια ασφάλεια ακύρωσης ταξιδιού.

Έτσι, θα ισχύουν συνήθως καλύτερες συνθήκες και πιο ευνοϊκοί όροι. Ο οικονομικός σύμβουλος Finanztip επισημαίνει ότι η ασφάλιση μπορεί να αποκτηθεί έως και 30 ημέρες πριν από την έναρξη του ταξιδιού. Μετά από αυτό, είναι δυνατή μόνο την ημέρα της κράτησης του ταξιδιού.

Η Stiftung Warentest εξακολουθεί να συμβουλεύει να συνδυάσετε άμεσα μια ασφάλεια ακύρωσης ταξιδιού με ένα συμβόλαιο διακοπής ταξιδιού. Επειδή ακόμα και ένα πρόωρο ταξίδι επιστροφής στο σπίτι μπορεί να κοστίσει ακριβά.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.