Ακύρωση ή καθυστέρηση πτήσης: Τα δικαιώματα σας στη Γερμανία

Είτε πρόκειται για κακές καιρικές συνθήκες, είτε για ελλείψεις προσωπικού είτε για ένα κύμα πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων, εξετάζουμε τα δικαιώματά σας εάν τα σχέδια αεροπορικών ταξιδιών σας από τη Γερμανία επηρεαστούν.

Τι συμβαίνει αν η πτήση μου στη Γερμανία διακοπεί;

Τα καλά νέα είναι ότι η ΕΕ έχει αυστηρούς κανονισμούς που προστατεύουν τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αγοράζουν αεροπορικά εισιτήρια.

Εάν αντιμετωπίσατε προβλήματα με την πτήση σας στη Γερμανία, δείτε εδώ τα δικαιώματά σας και πώς μπορείτε να λάβετε αποζημίωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών της ΕΕ ισχύουν για εσάς εάν η πτήση σας είναι εντός της ΕΕ ή της ζώνης Σένγκεν, εάν φθάνει στη ζώνη ΕΕ/Σένγκεν από χώρα εκτός του μπλοκ και εκτελείται από αεροπορική εταιρεία με έδρα την ΕΕ, ή εάν αναχωρεί από τη ζώνη ΕΕ/Σένγκεν.

Επιπλέον, τα δικαιώματα της ΕΕ ισχύουν μόνο εάν δεν έχετε ήδη λάβει παροχές (συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης, της αλλαγής διαδρομής και της βοήθειας από την αεροπορική εταιρεία) για το ταξίδι αυτό βάσει της νομοθεσίας χώρας εκτός ΕΕ.

Τα άτομα μπορούν να προβάλουν αξίωση εάν η πτήση ακυρωθεί τελευταία στιγμή, εάν η πτήση είναι υπεράριθμη ή εάν η πτήση φτάσει με τουλάχιστον τρεις ώρες καθυστέρηση στον προορισμό της.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάθε επιβάτης που έχει κάνει κράτηση στην πτήση μπορεί να ζητήσει εφάπαξ αποζημίωση ύψους 250 έως 600 ευρώ, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Πόση αποζημίωση δικαιούστε;

Τα δικαιώματά σας και η αποζημίωσή σας εξαρτώνται από τη διάρκεια της καθυστέρησης και την απόσταση της πτήσης.

Η αποζημίωση θα είναι γενικά 250 € για σύντομες πτήσεις, 400 € για μεγαλύτερες πτήσεις και έως 600 € για πτήσεις που καλύπτουν περισσότερα από 3.500 χιλιόμετρα.

Εάν σε περίπτωση ακύρωσης επιλέξετε εναλλακτική πτήση, δεν χρειάζεται να την πληρώσετε ξανά.

Εάν η εναλλακτική πτήση προσφέρεται άμεσα και φτάνει στον προορισμό το πολύ δύο ώρες αργότερα (για σύντομες διαδρομές) ή τέσσερις ώρες αργότερα (για μεγάλες διαδρομές), οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να μειώσουν τις αποζημιώσεις κατά 50%.

Μπορεί να δικαιούστε να λάβετε αποζημίωση για ακύρωση πτήσης, εάν η πτήση ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

Εάν πρέπει να πληρώσετε πρόσθετα έξοδα λόγω ακύρωσης – για παράδειγμα, για ένα ξενοδοχείο που τώρα δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε – μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία.

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν υποχρεούνται να καταβάλουν καθόλου αποζημίωση εάν η ακύρωση μιας πτήσης οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις που “δεν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα”.

Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με απρόβλεπτα φυσικά γεγονότα.

Αλλά όχι στην περίπτωση περιστάσεων για τις οποίες ευθύνεται η ίδια η αεροπορική εταιρεία, όπως η έλλειψη προσωπικού στο αεροπλάνο ή στο check-in.

Σύμφωνα με την ΕΕ, άλλα παραδείγματα γεγονότων που ορίζονται ως έκτακτες περιστάσεις είναι “αποφάσεις διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, πολιτική αστάθεια, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κίνδυνοι ασφαλείας”.

Οι απεργίες των εργαζομένων μπορούν να θεωρηθούν έκτακτες περιστάσεις.

Αλλά η αεροπορική εταιρεία πρέπει να αποδείξει ότι η περίσταση προκάλεσε την καθυστέρηση ή την ακύρωση και ότι οι καθυστερήσεις ή οι ακυρώσεις δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν “ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα”.

Ως αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γερμανία, οι επιβάτες συχνά κλείνουν δωρεάν θέση σε άλλη πτήση από την αεροπορική εταιρεία.

Εάν η εναλλακτική πτήση δεν αναχωρήσει πριν από την επόμενη ημέρα, οι πελάτες δικαιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις κουπόνι για διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

Για τις πτήσεις εσωτερικού που διακόπτονται, οι επιβάτες μπορούν εναλλακτικά να κάνουν κράτηση σε ανταπόκριση με την Deutsche Bahn.

Οι ταξιδιώτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να κλείσουν μόνοι τους το εισιτήριο του τρένου, αλλά πρέπει να βεβαιωθούν ότι η τιμή του εισιτηρίου δεν είναι υψηλότερη από την τιμή της πτήσης που έχουν κλείσει (αλλιώς πληρώνουν τη διαφορά).

Οι πελάτες μπορούν επίσης να λάβουν επιστροφή χρημάτων για το εισιτήριό τους.

Εάν ο επιβάτης χάσει την πτήση του με δική του υπαιτιότητα, για παράδειγμα: να φτάσει αργά στο αεροδρόμιο, η αεροπορική εταιρεία δεν υποχρεούται να πληρώσει.

Τι γίνεται με την υποστήριξη κατά τη διάρκεια καθυστερήσεων;

Εάν η αναχώρηση καθυστερήσει σημαντικά, οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να υποστηρίζουν τους επιβάτες τους κατά τη διάρκεια του χρόνου αναμονής.

Οι επιβάτες δικαιούνται δύο δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις και δωρεάν γεύματα και αναψυκτικά “σε εύλογη αναλογία με το χρόνο αναμονής”.

Εάν η καθυστέρηση απαιτεί διανυκτέρευση, η αεροπορική εταιρεία πρέπει επίσης να καταβάλει το κόστος του ξενοδοχείου – καθώς και το κόστος της μεταφοράς εκεί.

Τι συμβαίνει αν χαθούν οι αποσκευές μου;

Εκτός εάν η ζημία προκλήθηκε από εγγενές ελάττωμα της ίδιας της αποσκευής, η αεροπορική εταιρεία είναι υπεύθυνη.

Έχετε δικαίωμα αποζημίωσης μέχρι περίπου 1.400 ευρώ.

“Εάν θέλετε να υποβάλετε αίτηση αποζημίωσης για απολεσθείσες ή κατεστραμμένες αποσκευές, θα πρέπει να το κάνετε εγγράφως στην αεροπορική εταιρεία εντός 7 ημερών ή εντός 21 ημερών από την παραλαβή των αποσκευών σας, εάν αυτές καθυστέρησαν.

Δεν υπάρχει τυποποιημένο έντυπο για όλη την ΕΕ”, προσθέτει ο ιστότοπος της ΕΕ.

Η ετικέτα αποσκευών στην κάρτα επιβίβασης αποτελεί απόδειξη ότι οι αποσκευές έχουν παραδοθεί.

Εάν υπάρχει διαφωνία σχετικά με την αξία των βαλιτσών ή των ρούχων, είναι χρήσιμο να έχετε την απόδειξη αγοράς.

Φυσικά, δεν είναι ρεαλιστικό να έχετε αποδείξεις για όλα τα είδη ρουχισμού ή εξοπλισμού που μεταφέρονται – αλλά μπορεί να υπάρχουν αποδείξεις για ιδιαίτερα ακριβά ή πρόσφατα αγορασμένα είδη.

Τι συμβαίνει αν χάσω την πτήση μου λόγω μεγάλης ουράς;

Τα παράπονα για μεγάλες ουρές ασφαλείας πρέπει να απευθύνονται στην ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας (Bundespolizei) και όχι στο αεροδρόμιο ή την αεροπορική εταιρεία.

Ωστόσο, αν θέλετε να παραπονεθείτε για τις ουρές check-in, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια αεροπορική εταιρεία.

Τι βήματα πρέπει να ακολουθήσω για να λάβω αποζημίωση ή να υποβάλω καταγγελία;

Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας και, στη συνέχεια, μιλήστε με την αεροπορική εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα.

Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε αρχείο όλων των συνομιλιών σας.

Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την απάντησή τους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών της χώρας σας για διασυνοριακές πτήσεις ή με ένα εθνικό κέντρο καταναλωτών για ταξίδια εσωτερικού.

Εάν πιστεύετε ότι είστε υπόχρεοι για αποζημίωση από την αεροπορική σας εταιρεία, μπορείτε να υποβάλετε επίσημο έντυπο καταγγελίας αεροπορικής εταιρείας της ΕΕ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.