Γερμανία: Τι δικαιούμαι σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης τρένου;

Η εμπειρία καθυστερήσεων και διακοπών στο γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά δεν είναι όλοι ενημερωμένοι για τα δικαιώματα των επιβατών που τους αφορούν. Εξετάζουμε πότε μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση στη Γερμανία – και πόσο μπορεί να δικαιούστε, σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης τρένου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Deutsche Bahn, ένα στα τέσσερα υπεραστικά τρένα έφτασε στον προορισμό του με καθυστέρηση πέρυσι.

Ενώ τα δρομολόγια των περιφερειακών μεταφορών τα πήγαν ελαφρώς καλύτερα, περισσότεροι από ένας στους είκοσι συρμούς στο περιφερειακό δίκτυο αντιμετώπισαν επίσης καθυστερήσεις.

Και ενώ οι μικρές καθυστερήσεις στα ταξίδια είναι σχεδόν καθημερινό γεγονός, οι σοβαρότερες καθυστερήσεις μπορούν να καταστρέψουν ημερήσιες εκδρομές, σαββατοκύριακα και επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.

Και όταν συμβαίνουν μείζονα περιστατικά όπως εθνικές απεργίες και σιδηροδρομικά ατυχήματα, τα ταξίδια στη Γερμανία μπορεί να γίνουν σχεδόν αδύνατα.

Τι κάνετε, λοιπόν, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με την πινακίδα “Zug verspätet” (το τρένο καθυστερεί) – ή, ακόμη χειρότερα, με την τρομερή ειδοποίηση “Zug fällt aus” (το τρένο ακυρώνεται);

Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχετε διάφορες επιλογές. Ακολουθεί μια σύνοψη των σημαντικότερων δικαιωμάτων των επιβατών που πρέπει να γνωρίζετε και μερικές συμβουλές για τη διεκδίκηση αποζημίωσης.

Ποια δικαιώματα έχω αν το τρένο μου έχει καθυστέρηση στη Γερμανία;

Εάν φτάσετε στον προορισμό σας με καθυστέρηση μεγαλύτερη από μία ώρα, θα πρέπει να δικαιούστε αποζημίωση.

Με καθυστέρηση 60 λεπτών ή περισσότερο θα σας επιστραφεί το 25 % των χρημάτων σας για μια απλή διαδρομή, ενώ με καθυστέρηση 120 λεπτών ή περισσότερο θα σας επιστραφεί το 50 % των χρημάτων σας.

Η τιμή ενός απλού εισιτηρίου υπολογίζεται ως το ήμισυ της τιμής του εισιτηρίου σας με επιστροφή.

Έτσι, αν, για παράδειγμα, έχετε κλείσει εισιτήριο μετ’ επιστροφής για 80 ευρώ, θα λάβετε αποζημίωση 10 ευρώ αν το τρένο καθυστερήσει τουλάχιστον 60 λεπτά σε μία από τις διαδρομές.

Για τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, όπως αυτοί που έχουν εβδομαδιαίο ή μηνιαίο εισιτήριο ή Bahncard 100, η Deutsche Bahn προσφέρει ένα εφάπαξ ποσό ανά καθυστέρηση:

  • Στις περιφερειακές και τοπικές μεταφορές: 1,50 ευρώ (2η θέση), 2,25 ευρώ (1η θέση)
  • Στις υπεραστικές μεταφορές: 5 ευρώ (2η θέση), 7,50 ευρώ (1η θέση).
  • BahnCard 100: 10 € (2η θέση), 15 € (1η θέση)

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η DB δεν καταβάλλει αποζημιώσεις κάτω των 4 €, οπότε όσοι έχουν τοπικό ή περιφερειακό εισιτήριο διαρκείας θα πρέπει να υποβάλουν πολλές αιτήσεις ταυτόχρονα.

Οι επιστροφές χρημάτων περιορίζονται επίσης στο 25% της τιμής του εισιτηρίου διαρκείας ή της κάρτας σας, οπότε αν έχετε πολλές καθυστερήσεις, ενδέχεται να μην λάβετε επιστροφή χρημάτων για όλες.

Ποια δικαιώματα έχω αν το τρένο μου έχει καθυστέρηση στη Γερμανία;

Μπορώ να επιλέξω εναλλακτική διαδρομή;

Εάν το τρένο σας καθυστερήσει περισσότερο από 20 λεπτά, έχετε το δικαίωμα να αναζητήσετε εναλλακτική διαδρομή προς τον προορισμό σας ή να ταξιδέψετε σε μεταγενέστερη ώρα της ημέρας.

Ωστόσο, αν πάρετε ένα πιο ακριβό τρένο μεγάλων αποστάσεων, όπως το ICE αντί για το περιφερειακό τρένο RE, για να ολοκληρώσετε το ταξίδι σας, θα πρέπει πρώτα να αγοράσετε το πιο ακριβό εισιτήριο ή να πληρώσετε προσαύξηση και στη συνέχεια να διεκδικήσετε αργότερα την επιστροφή των εξόδων.

Σημειώστε ότι αυτό δεν ισχύει για εισιτήρια με μεγάλη έκπτωση, όπως τα εισιτήρια “Länder” ή “Schönes Wochenende”.

Σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως οι απεργίες των σιδηροδρομικών γραμμών – η Deutsche Bahn συνιστά να ταξιδέψετε σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Αυτό συνήθως σας δίνει τη δυνατότητα να καθυστερήσετε το ταξίδι σας κατά μία εβδομάδα περίπου και να ταξιδέψετε με οποιοδήποτε τρένο που δεν απαιτεί κράτηση μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ωστόσο, αυτό γίνεται συνήθως μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οπότε είναι καλύτερο να ενημερωθείτε από την Deutsche Bahn πριν αποφασίσετε να μεταθέσετε το ταξίδι σας.

Τι συμβαίνει αν αποφασίσω να μην ταξιδέψω;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να λάβετε πλήρη επιστροφή χρημάτων για το ταξίδι σας στη Γερμανία, εάν αποφασίσετε να μην ταξιδέψετε.

Εάν υπάρχει καθυστέρηση άνω των 60 λεπτών στη διαδρομή σας ή το τρένο σας ακυρωθεί, μπορείτε να εγκαταλείψετε το ταξίδι σας και να σας επιστραφεί ολόκληρη η τιμή του εισιτηρίου σας.

Αν είστε στα μισά του ταξιδιού σας και αποφασίσετε να μην το συνεχίσετε, απλά επιστρέψτε στο σταθμό από τον οποίο ξεκινήσατε για να σας επιστραφεί το πλήρες αντίτιμο.

Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε μόνο ένα μέρος της διαδρομής μέχρι τον προορισμό σας, μπορείτε να λάβετε επιστροφή χρημάτων για το τμήμα της διαδρομής που δεν διανύσατε.

 Υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για τα διεθνή σιδηροδρομικά ταξίδια;

Γενικά, όχι, αλλά όλα εξαρτώνται από το πώς κλείσατε τα εισιτήρια – και από ποιον.

Στον ιστότοπό της, η Deutsche Bahn αναφέρει ότι όλα τα εισιτήρια που εκδίδονται από αυτήν – συμπεριλαμβανομένων των διεθνών προορισμών – είναι επιλέξιμα για αποζημίωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, για τα διεθνή ταξίδια ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και για τα ταξίδια εσωτερικού.

Αυτό σημαίνει ότι καθυστερήσεις 60 λεπτών ή περισσότερο σας δίνουν το δικαίωμα επιστροφής 25 τοις εκατό, ενώ καθυστερήσεις 120 λεπτών ή περισσότερο σας δίνουν το δικαίωμα έκπτωσης 50 τοις εκατό.

Και πάλι, αν επηρεαστεί το ένα μέρος ενός ταξιδιού μετ’ επιστροφής, θα λάβετε το 25 ή το 50 τοις εκατό της μισής τιμής του εισιτηρίου, που αντιστοιχεί σε 12,5 ή 25 τοις εκατό αντίστοιχα.

Οι κανόνες είναι ελαφρώς διαφορετικοί για όσους χρησιμοποιούν σιδηροδρομικό πάσο.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με γερμανικό σιδηροδρομικό πάσο δικαιούνται 5 ευρώ (2η θέση) ή 7,50 ευρώ (1η θέση) ανά καθυστέρηση, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποστεί τουλάχιστον τρεις καθυστερήσεις 60 λεπτών και άνω από την αγορά του πάσου.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με Interrail Germany Pass δικαιούνται 10 ευρώ ανά καθυστέρηση, εφόσον έχουν υποστεί τουλάχιστον δύο καθυστερήσεις 60 λεπτών ή περισσότερο κατά τη χρήση του εισιτηρίου.

Εάν δεν αγοράσατε το εισιτήριό σας μέσω της Deutsche Bahn, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πωλητή του εισιτηρίου σας για αποζημίωση.

Γερμανία: Τι δικαιούμαι σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης τρένου;
Δικαιώματα των επιβατών στη Γερμανία – Αποζημίωση για καθυστέρηση τρένου

Θα πληρώσει η Deutsche Bahn τα ταξί και τη διανυκτέρευση;

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις στις οποίες η Deutsche Bahn πρέπει να παράσχει εναλλακτικό μέσο μεταφοράς: εάν η προγραμματισμένη ώρα άφιξης είναι ανάμεσα στα μεσάνυχτα και στις 5 π.μ. και η αναμενόμενη καθυστέρηση στο σταθμό προορισμού είναι τουλάχιστον 60 λεπτά, ή εάν η τελευταία προγραμματισμένη σύνδεση της ημέρας ακυρωθεί και δεν είναι πλέον δυνατόν να φτάσετε στο σταθμό προορισμού μέχρι τα μεσάνυχτα χωρίς τη χρήση λεωφορείου ή ταξί.

Εάν η εταιρεία δεν το κάνει αυτό -για παράδειγμα, εάν είναι μέσα στη νύχτα- μπορείτε να πάρετε μόνοι σας ταξί και στη συνέχεια να ζητήσετε από τον σιδηρόδρομο να σας επιστρέψει τα έξοδα, με ανώτατο όριο τα 80 ευρώ.

Εάν ένα τρένο ακυρωθεί ή οι καθυστερήσεις σημαίνουν ότι δεν είναι πλέον δυνατό ή λογικό να συνεχιστεί το ταξίδι εκείνη την ημέρα, ο σιδηρόδρομος πρέπει να παρέχει στους πελάτες διανυκτέρευση ή να τους επιστρέψει αργότερα τα “εύλογα έξοδα διαμονής”.

Εάν προσφερθεί, οι επιβάτες πρέπει ωστόσο να χρησιμοποιήσουν το κατάλυμα που προσφέρει η DB προτού αναζητήσουν οι ίδιοι ξενοδοχείο.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διεκδικήσετε αποζημίωση;

Από τον Ιούνιο του 2021, οι πελάτες που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την αξίωσή τους μέσω της εφαρμογής DB Navigator με λίγα κλικ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να συμπληρώσετε μια ηλεκτρονική φόρμα υποβολής αιτήσεων. Πλήρεις οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αυτό μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Deutsche Bahn εδώ.

Πώς καταβάλλεται η αποζημίωση;

Μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε ένα κουπόνι ή την επιστροφή των χρημάτων.

Σε ποιο είδος σιδηροδρομικών μεταφορών εφαρμόζονται οι εν λόγω κανόνες;

Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων ή αποζημίωση για καθυστερημένα ή ακυρωμένα ταξίδια σε οποιαδήποτε επιβατική υπηρεσία της Deutsche Bahn, συμπεριλαμβανομένων των υπεραστικών τρένων, των περιφερειακών τρένων και των τοπικών τρένων S-Bahn.

Οι κανονισμοί της Γερμανίας για τα δικαιώματα των επιβατών ισχύουν επίσης και για άλλους παρόχους υπηρεσιών, όπως η FlixTrain, η οποία παρέχει πλήρη ενημέρωση για τις πολιτικές της εδώ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.