Γερμανία: Δικαστήριο εγκρίνει επιπλέον χρέωση σε διαδικτυακές πληρωμές

Όσοι κάνουν κράτηση ή αγορές στο Διαδίκτυο μπορούν συχνά να επιλέξουν από μια ολόκληρη γκάμα δυνατοτήτων για διαδικτυακές πληρωμές.

Αλλά δεν πρέπει όλες να είναι δωρεάν για τον πελάτη βάσει νόμου, διευκρινίζει τώρα το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

Καρλσρούη

Στο μέλλον, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν να τους επιβληθεί μια χρέωση για ορισμένες διαδικτυακές πληρωμές κατά την αγορά ή την κράτηση στο διαδίκτυο.

Τέτοιες επιπλέον χρεώσεις απαγορεύονται για τραπεζικές μεταφορές, άμεσες χρεώσεις και πιστωτικές κάρτες, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (BGH).

Ωστόσο, εάν παρέμβει ένας πάροχος υπηρεσιών που αναλαμβάνει πρόσθετες υπηρεσίες, οι δικαστές της Καρλσρούης θεωρούν δικαιολογημένο να χρεώνουν χρήματα για αυτές (αρ. πρ. I ZR 203/19).

Έτσι, η αγωγή της κεντρικής έδρας ανταγωνισμού κατά της εταιρείας υπεραστικών λεωφορείων του Μονάχου Flixbus, η οποία είχε σκοπό να διευκρινίσει το ζήτημα, δεν ήταν επιτυχής.

Μέχρι το 2018, η Flixbus είχε χρεώσει στους πελάτες της μια αμοιβή για τη χρήση PayPal ή Sofortüberweisung. Το ποσό βασίστηκε στην τιμή του εισιτηρίου.

Η πληρωμή μέσω PayPal λειτουργεί με ηλεκτρονικό χρήμα, και οι δύο πλευρές χρειάζονται λογαριασμό PayPal για αυτό.

Εάν ο πληρωτής δεν έχει αρκετή πίστωση, το PayPal θα εισπράξει το ποσό με πάγια εντολή ή χρεωστική κάρτα.

Το Sofortüberweisung είναι βασικά τραπεζική μεταφορά. Ωστόσο, ο πάροχος, Sofort GmbH, παρεμβαίνει, ενημερώνει τον παραλήπτη για την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη και ξεκινά τη μεταφορά. Αυτό το κάνει πιο γρήγορο.

Στα μάτια του ανώτατου δικαστή του BGH, και οι δύο πάροχοι υπηρεσιών παρέχουν έτσι πρόσθετες υπηρεσίες. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιτρέπεται η πρόσθεση ενός τέτοιου τέλους”, δήλωσε όταν ανακοινώθηκε η απόφαση.

Το κόστος προκύπτει επειδή και οι δύο υπηρεσίες κερδίζουν ένα μικρό μέρος κάθε συναλλαγής.

Βασικά, όποιος λαμβάνει τα χρήματα πρέπει πάντα να πληρώνει – σε αυτή την περίπτωση η Flixbus.

Με το PayPal, η προμήθεια αποτελείται από ένα σταθερό ποσό 35 λεπτών και ένα μεταβλητό ποσό (1,49 έως 2,49 τοις εκατό). Οι μεγάλοι πελάτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ξεχωριστούς όρους.

Με τη μία ή την άλλη μορφή, οι πελάτες πληρώνουν πάντα αυτά τα τέλη στο τέλος: Εάν η εταιρεία δεν τιμολογεί άμεσα το άτομο ως αμοιβή, αυτά συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό υπολογισμό. Αυτό αυξάνει τις τιμές – για όλους τους πελάτες.

Οι προστάτες του ανταγωνισμού θα προτιμούσαν εάν το BGH είχε απαγορεύσει τις επιπλέον χρεώσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι ο πελάτης επενδύει πρώτα πολύ χρόνο στην κράτηση ή την αγορά του – μόνο για να μάθει στο τέλος ότι αυτός ο συγκεκριμένος πάροχος εισπράττει αμοιβή για τον προτιμώμενο τρόπο πληρωμής του.

Με την απόφαση, ωστόσο, τουλάχιστον κάθε εταιρεία γνωρίζει τώρα τι επιτρέπεται και τι όχι, λέει ο Peter Breun-Goerke από την έδρα του ανταγωνισμού. “Αυτό έχει πλέον επιλυθεί”.

Το πρόβλημα προέκυψε μόνο λόγω ενός νέου κανονισμού με τον οποίο ο Γερμανός νομοθέτης είχε εφαρμόσει μια απαίτηση της ΕΕ στις αρχές του 2018.

Το άρθρο 270α του γερμανικού αστικού κώδικα απαγορεύει τις χρεώσεις για πληρωμές μέσω τραπεζικού εμβάσματος, πάγιας εντολής ή πιστωτικής κάρτας.

Δεν αναφέρονται τα Paypal και Sofortüberweisung.

Η Flixbus είχε καταργήσει τις χρεώσεις μετά την έγκριση του περιφερειακού δικαστηρίου του Μονάχου στο κέντρο ανταγωνισμού τον Δεκέμβριο του 2018.

Μετά την απόφαση, η εταιρεία θα μπορούσε θεωρητικά να επιστρέψει στην παλιά της πρακτική. “Προς το παρόν δεν προγραμματίζονται αλλαγές”, δήλωσε εκπρόσωπος.

Το PayPal δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται οι πελάτες να πληρώσουν επιπλέον για τη χρήση της υπηρεσίας.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία άλλαξε τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις της τον Ιανουάριο του 2018. “Ο υπολογισμός των προσαυξήσεων θεωρείται απαγορευμένη δραστηριότητα”, λένε τώρα.

Με τους μεγάλους πελάτες, “επιτεύχθηκε σε ατομική βάση ότι δεν γίνονται πλέον επιπρόσθετες χρεώσεις για πληρωμή με το PayPal”, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί νομική σαφήνεια. “Στην πράξη, ωστόσο, τίποτα δεν θα αλλάξει για τους πελάτες του PayPal”.

Η έδρα ανταγωνισμού εξακολουθεί να λαμβάνει καταγγελίες. Σύμφωνα με τον Breun-Goerke, έχουν αναφερθεί έως τώρα τρεις εταιρείες φέτος που υποτίθεται ότι θα εισπράξουν επιπλέον αμοιβές για το Paypal.

Η Sofort GmbH, η οποία είναι μέλος του Σουηδικού Ομίλου Klarna από το 2014, λέει ότι δεν επηρεάζει τη μορφή με την οποία οι εταιρείες μεταβιβάζουν το κόστος για την Sofortüberweisung στους πελάτες τους.

Δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.