Γερμανία: Δραματική καταναλωτική πτώση το 2020

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) το 2020 οι δαπάνες των νοικοκυριών αναλογικά με τον πληθυσμό μειώθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με το 2019.

Ο βασικός λόγος της εξέλιξης αυτής είναι ο κορονοϊός. Η συγκεκριμένη καταναλωτική πτώση μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αντίστοιχη που υπήρχε το 1970 στη Γερμανία.

Η μείωση αυτή είναι ισχυρότερη ακόμα και από το 2008/2009 όπου μεσουρανούσε η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Πιο συγκεκριμένα οι δαπάνες που αφορούσαν τη διαμονή σε ξενοδοχεία, την εστίαση αλλά και τους χώρους βραδινής διασκέδασης μειώθηκαν κατά 33% το α’ εξάμηνο του 2020.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα οι δαπάνες για τα ταξίδια (με τρένο, αεροπλάνο, λεωφορείο) μειώθηκαν κατά 28,6% και το β’ εξάμηνο κατά 38,6% σύμφωνα με τους στατιστικολόγους.

Επιπλέον και οι αγορές ένδυσης και υπόδησης μειώθηκαν αρκετά το ίδιο έτος.

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα λεφτά που δόθηκαν για ποτά και για τρόφιμα το 2020.  Εκεί βλέπουμε πως τα ημερήσια έξοδα των πολιτών της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σύγκριση με το 2019.

Αυτό δεν προκαλεί εντύπωση καθώς το κλείσιμο των εστιατορίων αλλά και των χώρων αναψυχής έφερε πολλές αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά των ανθρώπων, οι οποίοι στράφηκαν κυρίως στα σούπερ μάρκετ και στα παντοπωλεία.

Επιπλέον, η αύξηση της τηλεργασίας οδήγησε πολλούς πολίτες στο να αγοράζουν πολλά περισσότερα τρόφιμα για κατανάλωση στο σπίτι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Γράφει η Παναγιώτα Κότσαλη

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.