Γερμανία: €100 δισ. το νέο χρέος της χώρας λόγω Covid

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αυξήσει σημαντικά τον δανεισμό τον επόμενο χρόνο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δείγμα της μεγάλης πίεσης που προκάλεσε η πανδημία στα οικονομικά των ευρωπαϊκών χωρών.

Το νέο χρέος θα ανέλθει σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 81,5 δισ. που είχε προγραμματίσει ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς.

Ο λόγος για τον υψηλότερο νέο δανεισμό είναι οι αναγκαίες υψηλότερες δαπάνες, ειδικά για την υγεία, το κλίμα και τη φροντίδα ηλικιωμένων.

Μαζί με το νέο δανεισμό, το συνολικό χρέος από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 470 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Ηδη και πριν από το σχεδιαζόμενο υψηλότερο χρέος, ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς είχε προγραμματίσει να εφαρμόσει για τρίτη συνεχόμενη φορά τον αποκαλούμενο κανόνα εξαίρεσης του φρένου χρέους που θεμελιώνεται στο Σύνταγμα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αύξηση του καθαρού δανεισμού για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών δεν σκοπεύει πάντως να κάνει χρήση αυτής της επιλογής εκτάκτου ανάγκης το 2023. Η Γερμανία έχει ήδη δανειστεί 370 δισ. ευρώ από το 2020, λόγω της πανδημίας.

Η νέα αύξηση εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, το οποίο ενέκρινε και το οικονομικό πλάνο της κυβέρνησης έως το 2025, αν και αυτό προβλέπεται να τροποποιηθεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι ειδικοί προβλέπουν, για το 2022, ανάπτυξη 3,6% για τη Γερμανία.

Πηγή: Protagon.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.