Γερμανία: Η ΕΕ μπορεί να εγκρίνει συνδυαστικά εμβόλια κατά της COVID

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα ενδέχεται να εγκρίνουν τη χρήση εμβολίων που θα είναι αποτελεσματικά έναντι δύο παραλλαγών του κορονοϊού.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι αναμένει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να συνεδριάσει την 1η Σεπτεμβρίου για να εξετάσει ένα εμβόλιο που θα παρέχει προστασία από τον αρχικό ιό αλλά και την παραλλαγή Όμικρον, επίσης γνωστή ως BA.1.

Ο οργανισμός της ΕΕ πιθανότατα θα συνεδριάσει ξανά στις 27 Σεπτεμβρίου για να επανεξετάσει ένα συνδυαστικό εμβόλιο κατά του αρχικού ιού και της παραλλαγής BA.5 που ευθύνεται για την τελευταία παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, είπε ο Λάουτερμπαχ.

Η Γερμανία έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες και των δύο εμβολίων και θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διάθεσή τους μια ημέρα μετά την έγκριση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τα συνδυαστικά εμβόλια, γνωστά ως «δισθενή» ή «πολυδύναμα» εμβόλια, θα διατηρήσουν τα αποδεδειγμένα οφέλη των αρχικών εμβολίων κατά του κορoνοϊού, παρέχοντας παράλληλα πρόσθετη προστασία έναντι νέων παραλλαγών.

Μια τέτοια προσέγγιση χρησιμοποιείται με εμβόλια γρίπης, τα οποία προσαρμόζονται κάθε χρόνο ανάλογα με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν και μπορούν να προστατεύσουν από τέσσερα στελέχη γρίπης.

Ο Λαόυτερμπαχ, εκπαιδευμένος επιδημιολόγος, είπε ότι η πιθανότητα ο κορωνοϊός να συνεχίσει να μεταλλάσσεται παραμένει υψηλή.

«Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές παραλλαγές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν», είπε, σημειώνοντας τον μεγάλο αριθμό λοιμώξεων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που επιτρέπουν στον ιό να επιμένει για μήνες.

ΗΠΑ- Κορονοϊός: Η Pfizer καταθέτει αίτημα για έγκριση εμβολίου προσαρμοσμένου στην παραλλαγή Omicron

Στο μεταξύ Pfizer Inc και η συνεργάτης της, BioNTech, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ολοκλήρωσαν την υποβολή τους στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την έγκριση ενός εμβολίου COVID-19 προσαρμοσμένο να στοχεύει την παραλλαγή Omicron.

Το αίτημα ήταν για ένα λεγόμενο δισθενές εμβόλιο που συγκρατεί τις κυρίαρχες παραλλαγές BA.4/BA.5 του ιού, μαζί με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. Προορίζεται για άτομα με ηλικία 12 ετών και άνω.

«Έχοντας αυξήσει τάχιστα την παραγωγή, είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε αμέσως τη διανομή των δισθενών ενισχυτικών εμβολίων κατά της Omicron BA.4/BA.5, εάν εγκριθεί», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και των κρατών-μελών της ΕΕ, προετοιμάζονται για εκστρατείες εμβολιασμού το φθινόπωρο για προστασία από μελλοντικές αυξήσεις κρουσμάτων.

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση σε δισθενές εμβόλιο, κατασκευασμένο από τη Moderna (MRNA.O), την περασμένη εβδομάδα.

Ο FDA τον Ιούνιο ζήτησε από τους κατασκευαστές εμβολίων για την COVID-19 να προσαρμόσουν τις λήψεις ώστε να στοχεύουν τις δύο υποπαραλλαγές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκτοτε υπέγραψε συμφωνία τόσο με τη Moderna όσο και με την Pfizer για την παράδοση εμβολίων προσαρμοσμένων στην Omicron, εν αναμονή της έγκρισης.

Πηγή: HUFF POST

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.