Γερμανία: «Δεύτερη ευκαιρία» στους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ φέρεται να ετοιμάζεται να καταθέσει σχέδιο νόμου που θα βοηθά τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο να παραμείνουν στη χώρα, ενώ θα διευκολύνει την απέλαση εγκληματιών.

Η πρόταση της σοσιαλδημοκράτισσας υπουργού προβλέπει αυτό που αποκαλεί «άδεια παραμονής βάσει ευκαιριών», σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται σχέδιο του υπουργείου που έχει δει.

150 επιβάτες διανυκτέρευσαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου

Στην πράξη, αυτό θα σήμαινε ότι οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο που έχουν παραμείνει στη Γερμανία για περισσότερα από πέντε χρόνια ως άτομα με ανοχή θα έχουν την ευκαιρία για μόνιμη άδεια παραμονής, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι μιλούν γερμανικά και ότι μπορούν να συντηρούν οικονομικά τον εαυτό τους μετά από μια δοκιμαστική περίοδο ενός έτους.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 100.000 μετανάστες που ζουν στη Γερμανία ως άτομα με ανοχή για πέντε χρόνια ή περισσότερο.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο δηλωμένος στόχος της πρότασης είναι να δοθεί στους μετανάστες που πληρούν «ορισμένες προϋποθέσεις ένταξης» η ευκαιρία να κάνουν σταθερά σχέδια ζωής αντί να περιμένουν να απελαθούν.

Με το σχέδιο νόμου, η Φέιζερ υλοποιεί ένα σχέδιο που είχε θέσει η τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας στη συμφωνία συνασπισμού του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η ιδέα είναι αμφιλεγόμενη και, τότε, επικρίθηκε δριμύτατα από τη συντηρητική αντιπολίτευση (CDU/CSU), η οποία δήλωσε ότι είναι λάθος να αφήνονται να παραμένουν άνθρωποι που έχουν έρθει στη Γερμανία χωρίς νόμιμη βάση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού, η Φέιζερ σχεδιάζει να συνδυάσει τις βελτιώσεις για τους καλά ενσωματωμένους αιτούντες άσυλο με αυστηρότερες διατάξεις για την απέλαση όσων διαπράττουν εγκλήματα, καθώς και να αυστηροποιήσει τους κανόνες για την κράτηση εν αναμονή της απέλασης.

Πηγή: EURACTIV

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.