Η Γερμανία εγκαινιάζει πρόγραμμα προστασίας για Αφγανούς

Διχασμένη η κοινή γνώμη στην υποδοχή Αφγανών

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εγκαινιάζει πρόγραμμα προστασίας για τους Αφγανούς που βρίσκονται σε κίνδυνο…

Περίπου 1.000 πολιτικά διωκόμενοι Αφγανοί θα μπορούν να εισέρχονται στη Γερμανία κάθε μήνα από εδώ και στο εξής. Η αντιπολίτευση επικρίνει το σχέδιο.

Στο μέλλον, οι Αφγανοί που κινδυνεύουν ιδιαίτερα θα μπορούν να βρουν προστασία στη Γερμανία μέσω ενός νέου ομοσπονδιακού προγράμματος υποδοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών στο Βερολίνο τη Δευτέρα, περίπου 1.000 άτομα το μήνα θα γίνονται δεκτά στο πρόγραμμα.

Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP είχαν ήδη συμφωνήσει για το σχέδιο στη συμφωνία συνασπισμού. Αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2025.

Ιδιαίτερα από τότε που οι μαχητικοί ισλαμιστές Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, πρώην υπάλληλοι ξένων ενόπλων δυνάμεων και οργανώσεων βοήθειας, οι λεγόμενες τοπικές δυνάμεις, καθώς και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιμετώπισαν διώξεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν 26.000 άτομα και ιδιαίτερα απειλούμενοι Αφγανοί και οι οικογένειές τους έχουν γίνει δεκτοί στη Γερμανία μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με αυτό, περίπου 38.100 Αφγανοί έχουν γίνει δεκτοί μέχρι στιγμής – περίπου τα δύο τρίτα από αυτούς έχουν ήδη εισέλθει στη χώρα.

Faeser: “Βλέπουμε το μεγάλο βάρος”

Οι Αφγανοί υπήκοοι στο Αφγανιστάν που έχουν αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα ή που κινδυνεύουν ιδιαίτερα λόγω των δραστηριοτήτων τους στο δικαστικό σώμα, την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό ή την επιστήμη θα επωφεληθούν.

Επίσης, άτομα που διώκονται λόγω του φύλου τους, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους, της θρησκείας τους ή λόγω ειδικών περιστάσεων της εκάστοτε περίπτωσης.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser (SPD), δήλωσε ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία έχει υποδεχθεί μακράν τους περισσότερους και ιδιαίτερα απειλούμενους Αφγανούς.

Όσον αφορά την κλίμακα των μελλοντικών προγραμματισμένων υποδοχών, δήλωσε: “Βλέπουμε τη μεγάλη επιβάρυνση των δήμων από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουμε ήδη υποδεχθεί φέτος. Παρακολουθούμε σταθερά την ικανότητα απορρόφησης και ενσωμάτωσης”.

Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock (Πράσινοι) τόνισε ότι ένα έργο μαμούθ είναι μπροστά μας.

“Το να δηλώνουμε ότι θα υποδεχτούμε ανθρώπους είναι ένα πράγμα – το να διασφαλίζουμε ότι μπορούν να έρθουν στη Γερμανία με ασφάλεια από το Αφγανιστάν είναι άλλο πράγμα. Θα είναι μια κοινή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει”.

Υποσχέθηκε: “Δεν θα το βάλουμε κάτω”.

Ο έλεγχος ασφαλείας της Γερμανίας αποτελεί πρόκληση

Η γερμανική κυβέρνηση συνεργάστηκε με διάφορες ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις για τον σχεδιασμό του προγράμματος.

Δεδομένου ότι οι γερμανικές αντιπροσωπείες στο Αφγανιστάν είναι κλειστές, ο έλεγχος ασφαλείας των ατόμων που πρόκειται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα αποτελεί πρόκληση.

Η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, δεν είναι επίσης δυνατή, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ως εκ τούτου, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων, πρέπει να προτείνουν άτομα για αποδοχή.

Η απόφαση λαμβάνεται στη συνέχεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μια άλλη δυσκολία για ορισμένους είναι να φύγουν από το Αφγανιστάν. Θα γίνονται δεκτοί μόνο όσοι βρίσκονται σήμερα στο Αφγανιστάν.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης