Γερμανία: Ειδικοί βλέπουν συνταξιοδοτικούς κινδύνους στη μετά Μέρκελ εποχή

Αλίκη Μαχαίρα

Updated on:

Γερμανία συνταξιοδοτικό - Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γερμανία

Η Γερμανία θα έχει μια νέα κυβέρνηση το 2021. Οι ειδικοί Bofinger και Raffelhüschen συμφωνούν ότι αυτό θα έχει επίσης να κάνει με τη διάσωση του συνταξιοδοτικού ταμείου. Αλλά οι απόψεις διίστανται όταν πρόκειται για τη λύση.

Διαφορετικός αρχηγός κυβέρνησης από την Angela Merkel – ένα σχεδόν αδιανόητο πράγμα για πολλούς νέους στη Γερμανία. Αλλά το γεγονός είναι ότι το φθινόπωρο του 2021 η Μέρκελ θα αποχωρήσει από την Καγκελαρία μετά από περίπου 16 χρόνια, παρά όλες τις εικασίες για το αντίθετο. Ο διάδοχος θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα καθήκοντα.

Ενώ η Μέρκελ – μέχρι σήμερα πάντα στην κορυφή της κατάταξης δημοτικότητας στις έρευνες – μετριάζει πάντοτε ικανοποιητικά τις μεγάλες κρίσεις, ορισμένες μακροπρόθεσμες αποφάσεις έχουν αφεθεί στο κενό.

Αυτό ισχύει επίσης για το θέμα των συντάξεων: Κατόπιν αιτήματος της Ippen-Digital-Zentralredaktion, δύο από τους πιο σημαντικούς εμπειρογνώμονες της Γερμανίας αποτίμησαν την εποχή της Μέρκελ – και τόλμησαν να κοιτάξουν μπροστά.

Οι οικονομολόγοι Peter Bofinger και Bernd Raffelhüschen συμφωνούν πως υπάρχει σαφής ανάγκη για δράση στο συνταξιοδοτικό στη Γερμανία. Εάν το κράτος θέλει να διασφαλίσει τη φροντίδα των ηλικιωμένων πολιτών του στο μέλλον. Αλλά οι απόψεις των δύο εμπειρογνωμόνων διίστανται ως προς το πώς ακριβώς πρέπει να είναι τα σωστά μέτρα της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι θέσεις τους δίνουν μια εικόνα για το εύρος του τι είναι δυνατόν, ανάλογα με τον προσανατολισμό του νέου συνασπισμού. Ή τουλάχιστον του τι θα μπορούσε να είναι: Ο Bofinger υποστηρίζει την υποχρεωτική ασφάλιση για τους αυτοαπασχολούμενους στη νόμιμη σύνταξη. Όλα τα άλλα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις συντάξεις στο μέλλον.

Ο Raffelhüschen βλέπει την κατάσταση διαφορετικά: Η Γερμανία θα μπορούσε να είναι σε καλό δρόμο όσον αφορά τη πολιτική στο συνταξιοδοτικό, υποστηρίζει. Εάν οι πολιτικοί δεν έκαναν τόσα ακριβά δώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αντικρουόμενες απόψεις εμπειρογνωμόνων, μόνο το μέλλον μπορεί να πει ποια συνταγή θα είναι η σωστή. Και η πολιτική του διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ. Έτσι, το 2021 όλα θα είναι στα χέρια των ψηφοφόρων.

Όλα τα νέα από τη Γερμανία ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας.

Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν, πάντα στην μητρική μας γλώσσα, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: Γερμανία: Το ακριβότερο φάρμακο του κόσμου έσωσε τον μικρό Μπεν