Γερμανία: Εκπτώσεις για αργό ίντερνετ στους πελάτες κινητής τηλεφωνίας

Οι χρήστες smartphone στη Γερμανία θα μπορούν σύντομα να δικαιούνται φθηνότερα συμβόλαια αν η σύνδεσή τους στο διαδίκτυο δεν είναι αρκετά γρήγορη – αλλά οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών λένε ότι οι αλλαγές δεν προχωρούν όσο θα έπρεπε.

Τι συμβαίνει με τις ταχύτητες του διαδικτύου στη Γερμανία;

Η Γερμανία έχει αυστηροποιήσει τα δικαιώματα των καταναλωτών τους τελευταίους μήνες.

Από τα τέλη του περασμένου έτους, έγινε ευκολότερη η ακύρωση των συμβάσεων ευρυζωνικών συνδέσεων και κινητής τηλεφωνίας μετά τη λήξη τους και οι πελάτες μπορούν να ζητούν έκπτωση από τους παρόχους διαδικτύου που δεν παρέχουν το εύρος ζώνης που διαφημίζουν.

Η κινητή τηλεφωνία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μέχρι τώρα, ωστόσο, το δικαίωμα να πληρώνουν λιγότερα για χαμηλότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο ίσχυε μόνο για συνδέσεις σταθερού δικτύου στο σπίτι.

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο μέτρησης ευρυζωνικότητας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων (BNA) – breitbandmessung.de – οι πελάτες μπορούν να διαπιστώσουν εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του εύρους ζώνης που υπόσχονται και του εύρους ζώνης που πραγματικά λαμβάνουν.

Εάν η διαφορά είναι πολύ μεγάλη, δικαιούνται μείωση των μηνιαίων τελών τους.

Σύμφωνα με ένα νέο έγγραφο βασικών σημείων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, παρόμοια δικαιώματα θα μπορούσαν σύντομα να επεκταθούν και στους χρήστες του διαδικτύου μέσω κινητού: εάν το ίντερνετ στο κινητό είναι σημαντικά πιο αργό από ό,τι διαφημίζεται, οι πελάτες θα πρέπει να μπορούν να διεκδικήσουν έκπτωση από τον πάροχό τους.

Στην περίπτωση της ευρυζωνικότητας, το επίπεδο της έκπτωσης αποφασίζεται μεταξύ των πελατών και των παρόχων κατά περίπτωση.

Το ίδιο σύστημα φαίνεται ότι θα ισχύσει και για τους χρήστες του κινητού διαδικτύου.

Πως θα μπορούν να διεκδικήσουν την έκπτωση οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανίας;

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται λίγο. Ενώ οι ευρυζωνικές ταχύτητες μπορεί να είναι σχετικά σταθερές και εύκολα μετρήσιμες στο σπίτι, η μεταβαλλόμενη ζήτηση για το ίντερνετ στο κινητό και ο μεγάλος αριθμός πελατών που χρησιμοποιούν μια ενιαία κεραία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες διακυμάνσεις στην ταχύτητα.

Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολο να διαπιστωθεί αν οι ταχύτητες δεδομένων είναι σταθερά χαμηλότερες από το μέσο επίπεδο των χρηστών κινητής τηλεφωνίας.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να παρέχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις για ανεπαρκή υπηρεσία προτού δικαιούνται έκπτωση.

Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν καθοριστεί από την BNA, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον το 25 τοις εκατό της εκτιμώμενης μέγιστης τιμής μετάδοσης σε αστικές περιοχές, το 15 τοις εκατό σε ημιαστικές περιοχές και το 10 τοις εκατό σε αγροτικές περιοχές.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που ζει σε μια μεγάλη πόλη και του οποίου το συμβόλαιο ορίζει μέγιστη ταχύτητα λήψης 100 megabits ανά δευτερόλεπτο θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρει δεδομένα με ρυθμό τουλάχιστον 25 megabits ανά δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, όταν πρόκειται να διεκδικήσουν την έκπτωση, οι πελάτες θα πρέπει να επιδείξουν αρκετή επιμονή.

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο μέτρησης δικτύου του BNA, θα πρέπει να παρουσιάσουν τουλάχιστον 30 διαφορετικές μετρήσεις σε πέντε ημέρες – μοιρασμένες ομοιόμορφα σε έξι μετρήσεις ανά ημέρα.

Θα πρέπει επίσης να αφήσουν ένα ελάχιστο κενό τριών ωρών μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης μέτρησης και τουλάχιστον πέντε λεπτών μεταξύ καθεμιάς από τις υπόλοιπες μετρήσεις.

Εάν οι ελάχιστες προδιαγραφές πληρούνται τουλάχιστον μία φορά σε τρεις από τις πέντε ημέρες, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας δεν χρειάζεται να παρέχει έκπτωση.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι πελάτες δικαιούνται μειωμένη τιμή.

Γερμανία: Εκπτώσεις για αργό ίντερνετ στους πελάτες κινητής τηλεφωνίας
Έκπτωση για αργό ίντερνετ σε κινητά στη Γερμανία | By RyanKing999

Τι λένε οι αρμόδιοι για το mobile internet στη Γερμανία;

Σύμφωνα με τη Γερμανική Υπηρεσία Συμβουλών Καταναλωτών (VBZ) -μια ένωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των καταναλωτών στη Γερμανία- τα πρότυπα της BNA για το κινητό διαδίκτυο υπολείπονται κατά πολύ των απαιτούμενων.

Μιλώντας στο DPA την Τετάρτη, η εκπρόσωπος της VBZ Ramona Pop εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση εισάγει πρόσθετα δικαιώματα για τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο, οι κανόνες για τη διεκδίκηση έκπτωσης είναι “απογοητευτικοί” και “πρακτικά άχρηστοι”, δήλωσε.

Ειδικότερα, η ένωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών δήλωσε ότι είναι “ακατανόητο” το γεγονός ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές μόνο σε τρεις από τις 30 μετρήσεις.

“Το εργαλείο μέτρησης μετατρέπεται σε μια τίγρη χωρίς δόντια”, εξήγησε η Pop, προσθέτοντας ότι οι χρήστες του ίντερνετ μέσω κινητού συχνά εκνευρίζονται από την ασυμφωνία μεταξύ των όσων υπόσχονται οι πάροχοι και αυτών που προσφέρουν.

Αντί για μόλις 10-25%, το στέλεχος της VBZ δήλωσε ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία θα πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον το 90% του συμβατικά εγγυημένου μέγιστου εύρους ζώνης.

Επέκρινε επίσης την απόφαση της BNA να επιβάλει πρότυπα σε αστικές και αγροτικές περιοχές, κάτι που, όπως είπε, έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της παγγερμανικής κάλυψης.

Ωστόσο, ομάδες του κλάδου αντέδρασαν στα σχέδια για την επιβολή ελάχιστων προτύπων για το κινητό διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον Jürgen Grützner, επικεφαλής της ένωσης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών VATM, οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων έχουν περιορισμένη μόνο επιρροή στις ταχύτητες διαδικτύου που λαμβάνουν οι χρήστες.

“Στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να γίνει μια τεχνικά δικαιολογημένη αναφορά στην ατομική κάλυψη από μια τεχνική μέγιστη τιμή υπό βέλτιστες συνθήκες”, δήλωσε.

“Κατά την υπογραφή ενός συμβολαίου, οι χρήστες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή η μέγιστη τιμή δεν μπορεί να επιτευχθεί παντού, σε κάθε περίπτωση, σε κάθε στιγμή, σε κάθε σταθμό βάσης και με κάθε φορτίο”.

Οι συχνότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή καλής κάλυψης σε αγροτικές περιοχές – ακόμη και σε χαμηλότερο εύρος ζώνης, δήλωσε ο Grützner, προσθέτοντας ότι οι μετρήσεις που λαμβάνονται σε κλειστούς χώρους, όπως υπόγεια, είναι πιθανό να είναι χαμηλότερες από εκείνες που λαμβάνονται σε ανοιχτούς χώρους.

Η VATM υποστηρίζει επίσης ότι οι πελάτες δεν περιμένουν να λαμβάνουν το μέγιστο εύρος ζώνης ανά πάσα στιγμή.

Η παροχή βέλτιστης κάλυψης ανά πάσα στιγμή θα οδηγούσε επίσης σε πολύ υψηλότερα τέλη για τους πελάτες, πρόσθεσε ο Grützner.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το mobile internet στη Γερμανία;

Σύμφωνα με το έγγραφο των βασικών σημείων, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων σχεδιάζει να παρουσιάσει σχέδιο διατάγματος τους επόμενους μήνες, το οποίο θα αποφασιστεί μετά από διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ωστόσο, θα περάσει ακόμη αρκετός καιρός προτού οι καταναλωτές μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο μέτρησης των κινητών επικοινωνιών για να διεκδικήσουν έκπτωση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης