Γερμανία: Ελληνικό αίτημα για πρόωρη εξόφληση δανείων από το ΔΝΤ

Την Τετάρτη το βράδυ η ομοσπονδιακή Βουλή θα αποφασίσει για το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης, να επιτραπεί στην Ελλάδα η πρόωρη εξόφληση των 2/3 των εκκρεμών δανείων της από το ΔΝΤ.

Το ποσό της αποπληρωμής ανέρχεται στα περίπου 3,3 δις ευρώ από το συνολικό χρέος ύψους 5,1 δις ευρώ.

Η σύμφωνη γνώμη της γερμανικής Βουλής όπως και των άλλων κρατών μελών της ΕΕ είναι αναγκαία προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ρήτρα της αναλογικής αποπληρωμής των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με τις δανειακές συμφωνίες της Ελλάδας με αυτούς τους δύο μηχανισμούς, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής στο ΔΝΤ, ένα ανάλογο ποσό της χρηματοοικονομικής βοήθειας που παρείχαν EMS και EFSF γίνεται αμέσως πληρωτέο.

Το ποσό αυτό θα ξεπερνούσε στην προκειμένη περίπτωση κατά πολύ τα 50 δις ευρώ. Με την άρση της ρήτρας η Ελλάδα απαλλάσσεται από αυτή την υποχρέωση.

Όπως αναφέρει στο αίτημα της προς τη Βουλή η γερμανική κυβέρνηση, η Ελλάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή έσοδα από κρατικά ομόλογα όπως και από «συγκεκριμένα πλεονάζοντα αποθεματικά», εδώ μάλλον εννοείται το «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ.

Εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους

Σύμφωνα με τον ESM η Ελλάδα θα εξοικονομήσει με την πρόωρη μερική εξόφληση των δανείων προς το ΔΝΤ τόκους ύψους 35 εκ. ευρώ.

Κατά αυτό τον τρόπο η δομή του ελληνικού δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί, σύμφωνα με τον EMS, «ελαφρώς».

Αν και η μερική αποπληρωμή δεν θα έχει «ουσιαστικές» επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι συνιστά «θετικό μήνυμα».

Στην αιτιολόγηση του αιτήματος της προς τη Βουλή η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει ακόμη, ότι «η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ικανότητα της Ελλάδας για αποπληρωμή χρεών θα εξαρτηθεί από σταθερές δράσεις οικονομικής πολιτικής».

Παραπέμποντας στην τρέχουσα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους στην όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση τονίζει πως «μεσοπρόθεσμα το χρέος εξακολουθεί να είναι βιώσιμο – παρά την πανδημία».

Το Βερολίνο υιοθετεί επίσης την άποψη της Κομισιόν, ότι μεν «υφίστανται μακροπρόθεσμα κίνδυνοι, αλλά οι μακροοικονομικές πολιτικές της Ελλάδας καθώς και η επικείμενη υποστήριξη της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι σημαντικοί παράγοντες για τη μείωση των κινδύνων».

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.