Γερμανία: Ένα βήμα πριν από την ύφεση

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί περαιτέρω ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί.

Η συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε κατάρρευση του «οικονομικού κλίματος» στην Γερμανία, όπως ο σχετικός δείκτης μετρήθηκε σε σχετική μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο, ο κύριος δείκτης αυτής της μηνιαίας έρευνας διαμορφώθηκε στις -39,3 μονάδες, από 93,6 μονάδες.

Τέτοια πτώση δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ σε ολόκληρη την τριαντάχρονη ιστορία αυτού του δείκτη.

Ακόμη και τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή τη τρέχουσας πανδημίας της Covid – 19, η πτώση δεν ήταν τόσο σημαντική, φθάνοντας τις 58,2 μονάδες.

«Μια ύφεση γίνεται όλο και πιο πιθανή», προειδοποιεί ο A. Wambach, πρόεδρος της εν λόγω Κέντρου, ο οποίος προσθέτει:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία επηρεάζουν δυσμενέστατα τις οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας».

Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι αναμένουν στασιμοπληθωρισμό τους επόμενους μήνες και ότι η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών επηρεάζει σχεδόν όλους τους τομείς της γερμανικής οικονομίας.

Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο, ιδίως λόγω των ελλείψεων που διακόπτουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Μια διαπίστωση που επιβεβαιώθηκε από τους επικεφαλής της Volkswagen, οι οποίοι βλέπουν στη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία έναν συνολικότερο κίνδυνο σχετικά με την εκπλήρωση των μακροοικονομικών στόχων της Γερμανίας για το 2022.

Τα μηνύματα που στέλνει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας επιβεβαιώνουν την εμφάνιση ενός απαράμιλλου σοκ στη γερμανική οικονομία, η άμεση συνέπεια του οποίου είναι αναμφίβολα συνώνυμη με την ύφεση, αν όχι το πρώτο τρίμηνο, αλλά σχεδόν σίγουρα στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: pagenews.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.