Γερμανία: Έρχεται η ενίσχυση των 300 ευρώ για την ενεργειακή κρίση

Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα αρχίσουν να λαμβάνουν από τον επόμενο μήνα μια πληρωμή ύψους 300 ευρώ για να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων ενεργειακών δαπανών.

Πολλοί άνθρωποι όμως δεν θα λάβουν ολόκληρη την ενίσχυση των 300 ευρώ. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι συμβαίνει;

Τον Μάιο, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μια δέσμη μέτρων με στόχο την οικονομική ανακούφιση από την ενεργειακή κρίση και το επακόλουθο κόστος ζωής.

Ένα από τα μέτρα ήταν ένα επίδομα 300 ευρώ για τους εργαζόμενους, γνωστό ως Energiepreispauschale ή EEP, το οποίο θα καταβάλλουν οι εργοδότες.

Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να το αφαιρέσουν από τις προκαταβολές του φόρου τους από τον Σεπτέμβριο ή όταν υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση το επόμενο έτος.

Για ποιο λόγο θα δοθεί το επίδομα των 300 ευρώ στη Γερμανία;

Υπάρχει μόνο μία κατεύθυνση προς την οποία το ενεργειακό κόστος πηγαίνει, και αυτή είναι προς τα πάνω. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, το κόστος του φυσικού αερίου ειδικότερα έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Η τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται επίσης, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στα νοικοκυριά.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος των καθημερινών προϊόντων -είτε πρόκειται για βούτυρο, ψωμί ή κρέας- έχει επίσης εκτοξευθεί προς τα πάνω.

Ποιος θα πάρει την ενίσχυση των 300 ευρώ;

Το επίδομα προορίζεται για όλους τους εργαζόμενους που πληρώνουν φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης το 2022.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι μισθωτοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εκπαιδευόμενοι και οι αμειβόμενοι ασκούμενοι, καθώς και οι διασυνοριακοί μετακινούμενοι που ζουν στη Γερμανία αλλά ταξιδεύουν σε άλλη χώρα για να εργαστούν.

Γερμανία: Έρχεται η ενίσχυση των 300 ευρώ για την ενεργειακή κρίση
Ποιος θα πάρει το επίδομα των 300 ευρώ στη Γερμανία; | By gopixa

Θα πάρω ολόκληρο το ποσό των 300 ευρώ;

Όχι ακριβώς. Τα 300 ευρώ υπόκεινται σε φόρο. Έτσι, όσοι πληρώνουν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή θα πάρουν λιγότερα από όσους έχουν χαμηλότερο συντελεστή.

Όσοι κερδίζουν κάτω από το βασικό αφορολόγητο όριο (αυτό σημαίνει ότι δεν κερδίζουν αρκετά για να πληρώσουν φόρο) θα επωφεληθούν από ολόκληρο το ποσό.

Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι θα λάβουν 193 ευρώ από το επίδομα των 300 ευρώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Πέρυσι, ο μέσος όρος των ακαθάριστων ετήσιων αποδοχών των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης ήταν 54.304 ευρώ.

“Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω περικοπές , αυτή η μέση περίπτωση θα οδηγήσει σε μείωση 107 ευρώ για το κατ’ αποκοπήν ενεργειακό επίδομα”, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Το εύρος των φορολογικών μειώσεων στην πληρωμή θα είναι από 0 έως €142,42, πρόσθεσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι (χαμηλόμισθοι) που θα λάβουν το σύνολο των 300 ευρώ, ενώ στο άλλο άκρο, οι υψηλόμισθοι θα λάβουν περίπου 158 ευρώ.

Πώς θα πάρω το επίδομα;

Για τους μισθωτούς, το επίδομα θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον του μισθού σας μέσω της μισθοδοσίας του εργοδότη. Ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει τα χρήματα σε όλο το προσωπικό που απασχολούνταν σε αυτόν την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Έτσι, ορισμένοι εργαζόμενοι θα το λάβουν τον Σεπτέμβριο μαζί με τον μηνιαίο μισθό τους, ωστόσο κάποιοι λίγοι μπορεί να μην το λάβουν μέχρι τον Οκτώβριο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι εργοδότες πρέπει να υποβάλλουν την αντίστοιχη δήλωση φόρου εισοδήματος μόνο ανά τρίμηνο (αντί για μήνα).

Οι αυτοαπασχολούμενοι στη Γερμανία μπορούν να αφαιρέσουν το εφάπαξ ποσό από την προκαταβολή του φόρου τους τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να το διεκδικήσουν με φορολογική δήλωση το επόμενο έτος.

Γερμανία: Έρχεται η ενίσχυση των 300 ευρώ για την ενεργειακή κρίση
Πώς θα πάρω το επίδομα των 300 ευρώ στη Γερμανία; | By pixelshot

Ποιος παίρνει τα χρήματα;

Όλοι οι μισθωτοί των φορολογικών κλιμακίων ένα έως πέντε που απασχολούνται το 2022, καθώς και τα άτομα με οριακή και βραχυχρόνια απασχόληση (δηλαδή οι άνθρωποι με mini jobs και προσωρινή εργασία) που πληρώνουν κατ’ αποκοπήν φόρο (ενιαίος φορολογικός συντελεστής) για τους μισθούς τους, θα λάβουν την πληρωμή.

Υπάρχει περίπτωση να λάβει κάποιος την πληρωμή δύο φορές;

Ναι – και όποιος λάβει την πληρωμή περισσότερες από μία φορές πρέπει να δηλώσει το επιπλέον εισόδημα ή να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που εργάζονται για διάφορες εταιρείες μπορεί να λάβουν τα χρήματα περισσότερες από μία φορές.

Εάν είστε μόνιμα απασχολούμενος και εργάζεστε επίσης ως ελεύθερος επαγγελματίας ή διευθύνετε μια επιχείρηση, μπορεί επίσης να καταλήξετε να λάβετε το διπλάσιο ποσό.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να το λάβετε από έναν εργοδότη και στη συνέχεια να σας αφαιρεθεί επίσης αυτόματα από τις προκαταβολές φόρου.

Οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να το δηλώσετε στην εφορία και στον εργοδότη σας (αν αυτή είναι η περίπτωσή σας).

Ωστόσο, είναι νόμιμο και οι δύο σύζυγοι να λάβουν το επίδομα των 300 ευρώ – ακόμη και αν αυτό μεταφέρεται στον ίδιο τρεχούμενο λογαριασμό. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν αφορά το νοικοκυριό αλλά το πρόσωπο.

Επομένως, εάν και οι δύο σύζυγοι πληρούν τις προϋποθέσεις, δικαιούνται και οι δύο την πληρωμή. Αυτό ισχύει επίσης εάν ένας από τους συζύγους έχει μια μίνι-εργασία.

Ποιος δεν θα πάρει το επίδομα των 300 ευρώ;

Τα άτομα που δεν εργάζονται επί του παρόντος αποκλείονται από τη λήψη της ενίσχυσης. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει πολλούς συνταξιούχους και φοιτητές.

Ομοίως, οι διασυνοριακοί μετακινούμενοι δεν λαμβάνουν την επιδότηση, δεδομένου ότι τα άτομα πρέπει να έχουν μόνιμη κατοικία στη Γερμανία για να είναι επιλέξιμα.

Θα υπάρξουν άλλες ελαφρύνσεις στη Γερμανία;

Με το εισιτήριο των 9 ευρώ για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη μείωση του φόρου στα καύσιμα να λήγουν στα τέλη Αυγούστου, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν θα υπάρξει περισσότερη βοήθεια.

Ο κόσμος ανησυχεί επίσης ιδιαίτερα με τον πρόσθετο φόρο φυσικού αερίου που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ.

Η κυβέρνηση λέει ότι επεξεργάζεται μια σειρά μέτρων με στόχο την ανακούφιση των ατόμων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.