Γερμανία: Εντυπωσιακή η επιτυχία του εισιτηρίου των 9 ευρώ στα τρένα

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να πείσει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να εξοικονομηθούν καύσιμα, η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε τον Ιούνιο ένα μέτρο που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό: την μηνιαία κάρτα των 9 ευρώ, με την οποία οποιοσδήποτε ζει ή επισκέπτεται τη Γερμανία μπορεί να κάνει απεριόριστες διαδρομές σε όλη την χώρα.

Η ισχύς του μέτρου εκπνέει στο τέλος Αυγούστου και τώρα η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να παρατείνει την επιδότηση, αφού όπως και η ίδια παραδέχεται ο χειμώνας που έρχεται θα είναι σκληρός για όλους.

Τον Ιούνιο, μόλις ανακοινώθηκε η επιδότηση της μηνιαίας κάρτας για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 31 εκατομμύρια άνθρωποι έσπευσαν να την αγοράσουν για να την χρησιμοποιούν στα τραίνα, τα λεωφορεία, τα τραμ και τον υπόγειο σιδηρόδρομο.

Οι οικολόγοι και οι λομπίστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μίλησαν για τεράστια επιτυχία και τώρα επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την επιδότηση για να μειωθεί το κόστος ζωής, σε μία περίοδο με έντονες πληθωριστικές πιέσεις, και να περιοριστεί η χρήση καυσίμων για τα ΙΧ.

Πραγματικά πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φιλολαϊκό μέτρο και ο Όλιβερ Βολφ, διευθυντής της Ένωσης Γερμανικών Εταιριών Μεταφορών τονίζει πως η μεγάλη επιτυχία που πιστώνεται στην κυβέρνηση, και υλοποιήθηκε χάρη στην οργάνωση των εταιριών των δημόσιων μέσων μεταφοράς «αυξάνει την πίεση για το τι πρέπει να γίνει όταν εκπνεύσει η ισχύς» της επιδότησης του εισιτηρίου.

Οι υποστηρικτές της πολιτικής αυτής επισημαίνουν ότι όχι μόνο ενθάρρυνε τις μετακινήσεις των Γερμανών με τα δημόσια μέσα, αλλά συνέβαλε και στην –έστω μικρή- εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Τώρα έγινε σαφές ότι «χρειαζόμαστε την προοπτική ενός εθνικού εισιτηρίου που θα μπορούν να το αντέξουν οι πάντες και θα λειτουργεί παντού», δήλωσε ο Γκερντ Λάντσμπεργκ, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Επισήμανε πάντως ότι παράλληλα με την επιδότηση του εισιτηρίου θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στο δίκτυο και στο ανθρώπινο δυναμικό για να μην γίνει η μηνιαία κάρτα των 9 ευρώ μια νοσταλγία, ένα τελευταίο ζήτω για τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Χάρη στη γενναία επιδότηση της μηνιαίας κάρτας αυξήθηκε κατά 20% ο αριθμός των πολιτών που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τον Ιούνιο και αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 60% η χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου για μετακινήσεις σε ακτίνα μέχρι τα 100 χιλιόμετρα.

Παράλληλα μειώθηκαν τα κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους 23 εκ των 26 γερμανικών πόλεων, από τις οποίες συγκεντρώνονται στατιστικά στοιχεία.

Ο Φόλκερ Βίσινγκ, υπουργός Μεταφορών και μέλος του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, τάσσεται υπέρ της ενθάρρυνσης της χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς, αλλά επισημαίνει ότι είναι πολύ υψηλό το κόστος για τα ταμεία του κράτους, καθώς αγγίζει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.