Η Γερμανία θα επεκτείνει το δίκτυο φόρτισης αυτοκινήτων

Η Γερμανία παρουσίασε σχέδια για τη μαζική ενίσχυση της υποδομής φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων. Η πρόταση ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα αυξήσει τον αριθμό των σημείων φόρτισης σε όλη τη χώρα σε 1 εκατομμύριο έως το 2030.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε την Τετάρτη ένα “γενικό σχέδιο” που αποσκοπεί στο να καταστήσει τη μετάβαση από τα αυτοκίνητα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στα ηλεκτρικά όσο το δυνατόν πιο φιλική προς τον χρήστη, επιτρέποντας στα ηλεκτρικά οχήματα να φορτίζονται ευκολότερα και ταχύτερα.

Το σχέδιο, το οποίο πρόκειται να κοστίσει 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, έρχεται καθώς το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία έχει αυξηθεί στο 14,6% του συνόλου των νεοταξινομημένων αυτοκινήτων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρχή μηχανοκίνητων οχημάτων της Γερμανίας.

Η μετάβαση σε πιο φιλικά προς το κλίμα οχήματα θεωρείται ότι διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της κυβέρνησης για τον τομέα των μεταφορών.

Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παίρνουν επιτέλους την εξουσία στη Γερμανία

Τι προβλέπει το γερμανικό σχέδιο;

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να υπάρχουν 1 εκατομμύριο δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης στη Γερμανία έως το 2030, από 70.000 που είναι σήμερα.

Η εστίαση θα δοθεί στην κατασκευή τους σε τοπικούς δήμους που σήμερα υπολείπονται, ιδίως σε αγροτικές περιοχές, όπου τα σημεία φόρτισης μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεθούν από ό,τι στις μεγάλες πόλεις.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την παροχή ακινήτων όπου μπορούν να κατασκευαστούν νέοι σταθμοί φόρτισης, ιδίως δίπλα σε αυτοκινητόδρομους.

Στους ιδιώτες ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα προσφερθούν επιδοτήσεις που θα τους βοηθήσουν να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες στα σπίτια τους, ώστε τα αυτοκίνητά τους να μπορούν να φορτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να προετοιμάσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Γερμανίας για το αυξημένο φορτίο που θα του επιβληθεί καθώς θα αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων.

Στόχος της είναι να κυκλοφορούν στους γερμανικούς δρόμους 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030 από περίπου 1,5 εκατομμύρια που είναι τώρα. Η ΕΕ θέλει να καταργήσει σταδιακά τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης μέχρι το 2035.

Τι δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών;

Παρουσιάζοντας το σχέδιο μετά την έγκρισή του, ο υπουργός Μεταφορών Volker Wissing δήλωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται ζωτικά υποδομές φόρτισης που “να ανταποκρίνονται στη ζήτηση και να είναι φιλικές προς τον χρήστη”.

“Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε τοποθεσία της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά μια κορυφαία τοποθεσία στον κόσμο. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό για εμάς αυτό που ετοιμάζουμε να πετύχει καλά”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

“Ο κόσμος μας παρακολουθεί”, δήλωσε ο υπουργός.

Σημειώνοντας ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα δεχθεί πρόσθετη πίεση καθώς θα αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων, ο Βίσινγκ δήλωσε ότι η Γερμανία “πρέπει να προετοιμαστεί αναλόγως”.

“Η ηλεκτροκίνηση θα βρει αποδοχή εάν η φόρτιση είναι τόσο εύκολη όσο είναι σήμερα ο ανεφοδιασμός”,” πρόσθεσε.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης