Γερμανία: Επιχείρηση διάσωσης των δέντρων του Βερολίνου

Το Βερολίνο και οι γύρω περιοχές βίωσαν μια ακόμη ξηρή άνοιξη. Από το 2018 δεν υπάρχουν αρκετές βροχοπτώσεις γεγονός που απειλεί τα φυτά και τα δέντρα στην πόλη.

Οι κάτοικοι του Βερολίνου προσπαθούν να βοηθήσουν τα δέντρα ποτίζοντάς τα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι εάν δεν βρέξει σύντομα και αρκετά, τότε πολλά δέντρα θα καταστραφούν.

Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022

Ο Σεμπάστιαν Χέργκες περνά τα τελευταία δύο χρόνια τον ελεύθερο χρόνο του, κάνοντας αυτή ακριβώς τη δουλειά.

Μετακινείται με το ποδήλατό του και ποτίζει όσα περισσότερα δέντρα μπορεί. Είναι ένας από τους πολλούς εθελοντές στην πόλη που ασχολούνται με το πότισμα των δέντρων.

«Όταν ένας άνθρωπος διψάει, μπορεί απλώς να πιει από ένα μπουκάλι νερό και μετά ανακουφίζεται. Τα δέντρα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, πρέπει να βοηθηθούν. Και γι’ αυτό είμαι εδώ και ποτίζω», λέει στην κάμερα του euronews.

Από το 2018, που ήταν μια πολύ, πολύ ξηρή χρονιά, τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων συνεχίζουν να μειώνονται χρόνο με τον χρόνο.

Ο μετρολόγος Γιοργκ Ριμαν κάνει λόγο για ένα τεράστιο «έλλειμμα υδάτων». Η κατάσταση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στα δέντρα.

Ο Τίμο Μπίτνερ διευθύνει τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών δέντρων στο Βερολίνο.

«Λόγω της πολυετούς ξηρασίας, ακόμη και τα δέντρα με βαθιές ρίζες αρχίζουν να αντιδρούν στην έλλειψη νερού. Αναπτύσσεται μια ακραία ποσότητα νεκρού ξύλου στα δέντρα», αναφέρει στο euronews.

Ο Μπίτνερ έχει τοποθετήσει αισθητήρες σε περισσότερα από 1.000 δέντρα σε όλη την πόλη. Και, με μια εφαρμογή, μπορεί να δει ποια δέντρα και ποιες περιοχές χρειάζονται επειγόντως πότισμα.

Ωστόσο, πρόκειται για έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο. Πολλά δέντρα έπρεπε ήδη να έχουν κοπεί.

Αν συνεχιστεί η ξηρασία, θα πεθάνουν περισσότερα. Απλώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να ποτιστούν όλα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Πώς θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε; Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο δέντρα στο Βερολίνο. Μπορούμε να εξυπηρετήσουμε περίπου 18.000», υπογραμμίζει ο Μπίτνερ.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα περισσότερα δέντρα στο Βερολίνο καταστράφηκαν ή είχαν κοπεί.

Από τότε, η πρωτεύουσα έχει φυτέψει εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα και έχει γίνει αρκετά πράσινη. Αλλά η έλλειψη νερού αποτελεί πλέον απειλή.

Πηγή: euronews

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.