Γερμανία: Αναμένεται επιδείνωση καταναλωτικού κλίματος τον Δεκέμβριο

Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού και της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών GfK.

Ο δείκτης μελλοντικού καταναλωτικού κλίματος της GfK προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη στα νοικοκυριά θα μειωθεί στις -1,6 μονάδες τον Δεκέμβριο από την αναθεωρημένη μέτρηση της 1 μονάδας τον Νοέμβριο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στη -1 μονάδα.

Το καταναλωτικό συναίσθημα αυτή τη στιγμή περιορίζεται από δύο παράγοντες, ανέφερε ο Rolf Buerkl, αναλυτής της GfK.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στο τέταρτο κύμα αυξάνεται, κάτι που απειλεί να γονατίσει το σύστημα υγείας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω περιορισμούς, ενώ η αγοραστική ισχύ των καταναλωτών μειώνεται λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών μειώθηκε στις 31 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 46,6 μονάδες τον Οκτώβριο.

Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας αρχίζει να παραπαίει, ιδιαίτερα εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανέφερε η GfK.

Ο δείκτης προσδοκίας για το εισόδημα υποχώρησε ξανά τον Νοέμβριο, στις 12,9 μονάδες από τις 23,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

“Από τη μία πλευρά, ο δείκτης επηρεάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό και τη σχετική μείωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος, ενώ από την άλλη, επηρεάζεται από τους περιορισμούς στην παραγωγή που προκαλούνται από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα”, τόνισε η GfK.

Πηγή: Capital.gr

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.