Γερμανία: Ενεργειακό επίδομα 200 ευρώ για φοιτητές και ασκούμενους

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, οι Γερμανοί υπουργοί υπερψήφισαν τα σχέδια για την προσφορά ενός εφάπαξ ποσού 200 ευρώ για τη στήριξη των φοιτητών και των ασκούμενων με αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας. Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Τι συμβαίνει με τους φοιτητές στη Γερμανία;

Οι φοιτητές στη Γερμανία μπορούν να προσβλέπουν σε μια έξτρα ενίσχυση στο εγγύς μέλλον, αφού οι υπουργοί άναψαν το πράσινο φως στην πρόταση για επιδότηση ύψους 200 ευρώ για ενεργειακή ανακούφιση.

Οι λεπτομέρειες της εφάπαξ πληρωμής για τους φοιτητές είχαν αρχικά καθοριστεί στο τρίτο πακέτο ενεργειακής ανακούφισης της κυβέρνησης, το οποίο περιλάμβανε μια σειρά μέτρων για να βοηθήσει τον πληθυσμό με το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Οι φοιτητές είναι η τρίτη ομάδα που θα λάβει εφάπαξ ποσό για τους λογαριασμούς ενέργειας.

Τον Σεπτέμβριο, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία έλαβαν 300 ευρώ επιπλέον του συνήθους μισθού τους, ενώ οι συνταξιούχοι θα λάβουν επίσης 300 ευρώ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Ποιοι είναι επιλέξιμοι για την πληρωμή – και πότε μπορούν να την πάρουν;

Περίπου 3,4 εκατομμύρια φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα σε πανεπιστήμιο ή τεχνική σχολή θα είναι επιλέξιμοι για την πληρωμή, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν την κύρια κατοικία τους στη Γερμανία.

Τα τεχνικά κολέγια, ή Fachhochschulen, είναι εξειδικευμένα πανεπιστήμια στα οποία εκπαιδεύονται καθηγητές, μηχανικοί και διοικητικοί υπάλληλοι επιχειρήσεων.

Ανεξάρτητα από το αν οι φοιτητές παρακολουθούν ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό πρόγραμμα, το κύριο κριτήριο για την επιλεξιμότητα θα είναι ότι είναι εγγεγραμμένοι σε ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία οι φοιτητές θα λάβουν τα χρήματα, αλλά θέτει ως στόχο τις αρχές του 2023.

Πώς θα πάρουν το επίδομα οι φοιτητές και οι ασκούμενοι στη Γερμανία;

Σε αντίθεση με τις πληρωμές ενεργειακής ανακούφισης για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους φέτος, οι φοιτητές δεν θα λάβουν αυτόματα την πληρωμή των 200 ευρώ.

Αντ’ αυτού, το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας όπου οι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τα χρήματα.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί το πότε οι φοιτητές θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ή πότε θα λήξει η προθεσμία.

Μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, οι πολιτικοί θα πρέπει να ψηφίσουν το μέτρο στην Μπούντεσταγκ

. Όμως, με τον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) να έχει την πλειοψηφία των εδρών εκεί, αναμένεται να περάσει χωρίς προβλήματα.

Γερμανία: Ενεργειακό επίδομα 200 ευρώ για φοιτητές και ασκούμενους
Πώς θα πάρουν το επίδομα οι φοιτητές και οι ασκούμενοι στη Γερμανία;

Γιατί οι φοιτητές στη Γερμανία λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση;

Με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, πολλοί φοιτητές – οι οποίοι συχνά βασίζονται σε θέσεις εργασίας με ελάχιστο μισθό και στις λεγόμενες επιδοτήσεις Bafög – αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.

Την Τετάρτη, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αποκάλυψαν ότι το 38% των φοιτητών στη Γερμανία κινδύνευαν να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας πέρυσι.

Πολλοί φοιτητές στη Γερμανία κινδυνεύουν από τη φτώχεια

Οι άνθρωποι που κερδίζουν λιγότερο από το 60 τοις εκατό του μέσου εισοδήματος στη Γερμανία θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΕ.

Δεδομένου ότι τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα πλήττονται δυσανάλογα από το αυξανόμενο κόστος ζωής, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρέμβει με πρόσθετη οικονομική στήριξη.

Τι λέει ο κόσμος για το επίδομα των 200 ευρώ;

Μιλώντας στην Handelsblatt την Παρασκευή, η Γερμανική Φοιτητική Ένωση καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης επειδή καθυστερεί να καταβάλει την πληρωμή από τότε που αποφάσισε το μέτρο τον Σεπτέμβριο.

Πολλοί φοιτητές χρειάζονται τώρα τα χρήματα λόγω των εκρηκτικών τιμών, εξήγησε ο γενικός γραμματέας Matthias Anbuhl.

Είπε ότι η Μπούντεσταγκ πρέπει τώρα να ψηφίσει γρήγορα την εφάπαξ πληρωμή και τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.