Γερμανία επίδομα τέκνου: Προϋποθέσεις και ποιος το δικαιούται

Γερμανία επίδομα τέκνου

Μια σειρά επιδομάτων και παροχών δικαιούνται στη Γερμανία όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες. Το ίδιο ισχύει και για το επίδομα τέκνου, γνωστό ως Kindergeld.

Οι φορολογούμενοι αλλοδαποί κάτοικοι της Γερμανίας, δικαιούνται, όπως και οι ίδιοι οι Γερμανοί, το επίδομα Kindergeld, εφόσον φυσικά έχουν παιδιά.

Αυτό είναι ένα επίδομα που δίνει η γερμανική κυβέρνηση για να συμβάλει στην κάλυψη μέρους του κόστους της ανατροφής των παιδιών.

Πληρώνεται μηνιαίως ανά παιδί και γίνεται συνήθως με τη μεταφορά του σχετικού κονδυλίου σε τραπεζικό λογαριασμό.

Κάθε φορολογούμενος που κατοικεί στη Γερμανία και έχει παιδιά μπορεί να λάβει το Kindergeld, είτε είναι μισθωτός, είτε αυτοαπασχολούμενος, είτε ανεξάρτητος επαγγελματίας.

Παρέχεται ανελλιπώς έως ότου τα παιδιά γίνουν 18 ετών, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραταθεί μέχρι τα παιδιά γίνουν 25 (αν είναι ακόμα στο σχολείο/σπουδάζουν) ή εφόσον πληρούνται κάποιες άλλες προϋποθέσεις.

Υιοθετημένα και φιλοξενούμενα παιδιά δικαιούνται επίσης του επιδόματος, όπως επίσης και τα παιδιά του συζύγου και τα εγγόνια σας, εφόσον ζουν μαζί σας.

Το επίδομα τέκνου μπορεί να δικαιούνται και κάποιοι που ζουν στο εξωτερικό – και όχι στη Γερμανία – εφόσον υπόκεινται σε χωρίς περιορισμούς καταβολή φόρου εισοδήματος στη Γερμανία ή πληρούν άλλες προϋποθέσεις.

Μπορείτε να ενημερωθείτε από τις γερμανικές αρχές για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Συνήθως οι γονείς δικαιούνται τα χρήματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι γονείς που δικαιούνται τα χρήματα, όχι τα παιδιά, εξαιρουμένων βεβαίως των ορφανών ή των παιδιών των οποίων οι γονείς είναι αγνώστου διαμονής.

Ο φάκελος της αίτησης για το Kindergeld θα πρέπει να περιλαμβάνει τον αριθμό φορολογικού μητρώου του παιδιού (steuerliche Identifikationsnummer).

Ο αριθμός φορολογικού μητρώου του παιδιού εκδίδεται συνήθως από την Ομοσπονδιακή Εφορία (Bundeszentralamt für Steueren – BZSt) λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού και αποστέλλεται στα κατά τόπους Γραφεία Μητρώου (Einwohnermeldeamt) της Γερμανίας.

Στην περίπτωση των παιδιών μεταναστών, ο αριθμός δημιουργείται όταν το παιδί δηλώνεται στο Γραφείο Μητρώου (Einwohnermeldeamt).

Ο αριθμός φορολογικού μητρώου του παιδιού μπορεί να βρεθεί και στην Κάρτα Παρακράτησης Φόρου του κάθε φορολογούμενου (Lohnsteuerkarte) ή στο εκκαθαριστικό της Εφορίας (Einkommensteuerbescheid), που αποστέλλεται από τις κατά τόπους φορολογικές αρχές (Finanzamt) αφού εξετάσουν και εγκρίνουν την ετήσια φορολογική δήλωση.

Πού υποβάλλονται αιτήσεις

Αιτήσεις για το Kindergeld υποβάλλονται εγγράφως και υπογεγραμμένες στο Γραφείο Οικογενειακών Παροχών (Familienkasse) των τοπικών Γραφείων Εργασίας (Agentur für Arbeit). Αιτήσεις υποβάλλονται από κάθε ενδιαφερόμενο ή από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

Προφορικές αιτήσεις ή αιτήσεις μέσω τηλεφώνου ή e-mail δεν γίνονται δεκτές.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε τις αιτήσεις για το επίδομα σε ελληνική γλώσσα:

Άλλα έγγραφα

Άλλα έγγραφα που μπορεί να χρειαστεί να προσκομιστούν:

  • Πιστοποιητικό γέννησης – πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού σας, μεταφρασμένο αν δεν είναι στα γερμανικά
  • Φωτοτυπία διαβατηρίου ή ταυτότητας
  • Άδεια διαμονής (εφόσον δεν ισχύει το Freizügigkeitsrecht, δεν εφαρμόζεται σε Έλληνες πολίτες της ΕΕ)
  • Συμβόλαιο κατοικίας
  • Θα πρέπει να αναφέρετε εάν λαμβάνετε επιδόματα για το παιδί από άλλη χώρα

Μόλις σταματήσετε να εργάζεστε στη Γερμανία ή φύγετε από τη χώρα, θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά, προκειμένου να σταματήσει το επίδομα. Εφόσον δεν το κάνετε, υπάρχει κίνδυνος να πρέπει να επιστρέψετε τα χρήματα που έχετε πάρει.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.