Γερμανία: Επίκαιρες πληροφορίες για τον κορωνοϊό

Κάθε πολίτης μπορεί να συμβάλει με τη συμπεριφορά του/της στην προστασία του εαυτού του, ηλικιωμένων ανθρώπων και ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα από τον κορωνοϊό.

Η πολιτική έλαβε μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, την πρόληψη της υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας και την απορρόφηση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημερώνει για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τον κορωνοϊό μέσω διαφόρων καναλιών και σε διάφορες γλώσσες. Εδώ έχουν συγκεντρωθεί οι σημαντικότερες πληροφορίες.

Υγεία και συμβουλές συμπεριφοράς

Εξακολουθεί να ισχύει: Διατηρείτε κατά το δυνατόν στο ελάχιστο τις επαφές με άλλους ανθρώπους και περιοριστείτε σε έναν ίδιο κύκλο επαφών.

Ιδιωτικές συναντήσεις επιτρέπονται πάντα μόνο με 1 ακόμη πρόσωπο, το οποίο δεν ανήκει στο νοικοκυριό.

Από 8 Μαρτίου μπορούν να συναντιούνται το πολύ πέντε άτομα από δύο νοικοκυριά (δεν συνυπολογίζονται παιδιά έως 14 ετών), εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο.

Εξακολουθεί να έχει σημασία: Κρατάτε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από άλλους ανθρώπους, πλένετε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια σας, φοράτε μάσκα για το στόμα και τη μύτη και αερίζετε τακτικά.

Σε δημόσια μέσα μεταφοράς ή καταστήματα ισχύει η υποχρέωση χρήσης ιατρικής μάσκας, δηλαδή της λεγόμενης χειρουργικής μάσκας ή μάσκας προστασίας αναπνοής σύμφωνα με το πρότυπο FFP2 ή συγκρίσιμο πρότυπο.

Τακτικά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού

Τα τεστ ταχείας ανίχνευσης είναι ένα σημαντικό ουσιαστικό στοιχείο για να είναι δυνατή περισσότερη κανονικότητα και ασφαλείς επαφές.

Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει όλοι στη Γερμανία μετά το Απρίλιο του 2021 να μπορούν να υποβάλλονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε ένα δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης.

Αυτό θα γίνει εφικτό και σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Οι λεπτομέρειες ρυθμίζονται από τα ομόσπονδα κρατίδια.

Χρησιμοποιήστε, όπως εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία, την εφαρμογή προειδοποίησης για τον κορωνοϊό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Όσο περισσότεροι συμμετέχουν, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να μας προστατέψει η εφαρμογή.

Προληπτικός εμβολιασμός για τον κορωνοϊό

Με έναν προληπτικό εμβολιασμό για τον κορωνοϊό βοηθάτε στην προστασία του εαυτού σας, της οικογένειάς σας και των πιο αδύναμων. Ο κανονισμός εμβολιασμών καθορίζει, ποιος και πότε θα εμβολιαστεί:

 • Αρχικά για παράδειγμα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, τρόφιμοι και τρόφιμες καθώς και προσωπικό γηροκομείων και ιδρυμάτων για πνευματικά αναπήρους, εργαζόμενοι σε ιατρικές εγκαταστάσεις οι οποίοι έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.
 • Μετά για παράδειγμα άτομα ηλικίας 70-80 ετών, άνθρωποι με τρισωμία 21, άνοια, νοητική υστέρηση ή σοβαρότατα υποκείμενα νοσήματα, ασθενείς με εμφυτεύματα, άτομα, τα οποία ζουν σε κοινωνικούς ξενώνες φιλοξενίας, συγκεκριμένα άτομα επαφής. Ακόμη και το προσωπικό σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία θα πρέπει να εμβολιαστεί γρήγορα.
 • Στη συνέχεια για παράδειγμα άτομα ηλικίας 60-70 ετών, άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, αστυνομία και πυροσβεστική, εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο.

Δικαίωμα για εμβολιασμό έχουν όλοι όσοι έχουν στη Γερμανία τη μόνιμη κατοικία τους ή τη συνήθη κατοικία τους ή εργάζονται σε συγκεκριμένα ιδρύματα φροντίδας στη Γερμανία, όμως δεν κατοικούν εδώ.

Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και πραγματοποιείται δωρεάν σε κέντρα εμβολιασμού ή ιατρεία. Στην τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης 116 117 θα μάθετε, πότε και πού μπορείτε να εμβολιαστείτε.

Οι ουσίες εμβολιασμού έχουν ελεγχθεί σχολαστικά ως προς τη συμβατότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Ακόμη και μετά τον εμβολιασμό ισχύει: Τήρηση αποστάσεων και υποχρέωση χρήσης μάσκας!

Πρόσβαση στον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα: Συνθήκες ζωής και εργασίας με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης

Εάν εργάζεστε σε κλάδους με ιδιαίτερες απαιτήσεις στη Γερμανία, δικαιούστε πρόσβαση στον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα. Στους εν λόγω κλάδους συγκαταλέγονται η βιομηχανία κρέατος, οι υπηρεσίες διανομής πακέτων και η εποχική εργασία.

Καθημερινότητα και δημόσια ζωή

Τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν ορίσει κανόνες, για τον περιορισμό των επαφών στην καθημερινότητα και στη δημόσια ζωή.

Συμπληρωματικά ισχύουν από τον Απρίλιο 2021 κανόνες σε όλη την επικράτεια της Γερμανίας, για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού:

Εάν σε τρεις διαδοχικές ημέρες σε μία περιφέρεια ή σε μια πόλη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες είναι πάνω από 100 ανά 100.000 κατοίκους, ισχύουν εκεί αυτόματα αυστηροί κανόνες:

 • Ιδιωτικές συναντήσεις: 1 νοικοκυριό επιτρέπεται σε εσωτερικό ή εξωτερικό να συναντά το πολύ 1 ακόμη άτομο (δεν συνυπολογίζονται παιδιά έως 14 ετών).
 • Περιορισμός εξόδου: Δεν επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι από τις 22 μέχρι τις 5 η ώρα. Εξαιρέσεις: Περπάτημα ή άθληση κατά μόνας μέχρι τις 24 η ώρα ή για σημαντικό λόγο (εργασία, έκτακτο ιατρικό περιστατικό).
 • Τα καταστήματα με τρόφιμα και όσα καλύπτουν επείγουσες, καθημερινές ανάγκες παραμένουν ανοιχτά (φαρμακεία, καταστήματα οπτικών, καταστήματα καλλυντικών και φαρμάκων, ταχυδρομεία, τράπεζες, βιβλιοπωλεία, φυτώρια). Η επίσκεψη στα υπόλοιπα καταστήματα επιτρέπεται μόνο με ραντεβού και αρνητικό αποτέλεσμα τεστ.
 • Σχολεία και παιδικοί σταθμοί: Οι δάσκαλοι και οι μαθητές πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ σε περίπτωση μαθημάτων με φυσική παρουσία 2 φορές την εβδομάδα. Με δείκτη άνω του 165 δεν γίνονται μαθήματα με φυσική παρουσία (πιθανή εξαίρεση: τελευταίες τάξεις) και όχι κανονική μέριμνα σε παιδικούς σταθμούς.
 • Τα κομμωτήρια παραμένουν ανοιχτά, όμως απαιτείται αρνητικό τεστ.
 • Η γαστρονομία παραμένει κλειστή, όμως είναι δυνατή η παραλαβή και η παράδοση κατ’ οίκον.
 • Οι χώροι πολιτισμού και ελεύθερου χρόνου παραμένουν κλειστοί (π.χ. κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία).
 • Επιτρέπονται θείες λειτουργίες σε εκκλησίες, συναγωγές ή τζαμιά, όμως με κανόνες: Ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου, υποχρέωση για χρήση ιατρικής μάσκας και στις θέσεις καθήμενων, όχι κοινή ψαλμωδία.

Αυτά τα μέτρα ισχύουν μέχρι ο δείκτης να είναι για πέντε διαδοχικές εργάσιμες ημέρες κάτω από 100.

Προσέξτε οπωσδήποτε: Με δείκτη κάτω από 100 ισχύουν οι κανόνες και οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό του ομόσπονδου κρατιδίου, στο οποίο μένετε.

Νέοι κανόνες από Μάιο 2021: Εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κορωνοϊού ή αν δεν έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες από τότε που αναρρώσατε από COVID, ισχύουν για εσάς λιγότεροι περιορισμοί: Επιτρέπεται να συναντάτε όσους ανθρώπους θέλετε, που είναι επίσης εμβολιασμένοι ή αναρρωμένοι και δεν συνυπολογίζεστε σε συναντήσεις με μη-εμβολιασμένους.

Δεν έχετε περιορισμούς στις εξόδους και έχετε ίσα δικαιώματα με όσους έχουν αρνητικό τεστ (π.χ. σε καταστήματα, σε κομμωτήρια ή στην είσοδο στη χώρα).

Επίσης δεν ισχύει η υποχρέωση καραντίνας μετά την είσοδο στη χώρα.

Εξαίρεση: Σε περίπτωση εισόδου στη χώρα από μια περιοχή μεταλλάξεων του ιού εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση για καραντίνα 14 ημερών.

Ως αποδεικτικό ανάρρωσης ισχύει ένα μοριακό τεστ (PCR, PoC-PCR) πριν από 28 ημέρες τουλάχιστον αλλά όχι περισσότερο από 6 μήνες πριν. Από τον πλήρη εμβολιασμό πρέπει να έχουν παρέλθει 14 ημέρες τουλάχιστον.

Εργασία και χρήμα

Η προστασία από απολύσεις ισχύει και κατά την πανδημία του κορωνοϊού. Εάν ο εργοδότης σας έχει δηλώσει απασχόληση μειωμένου ωραρίου, μπορείτε να λάβετε επίδομα απασχόλησης μειωμένου ωραρίου για διάστημα έως και 24 μήνες.

Μπορεί να ανέρχεται μέχρι σε ποσοστό 87 τοις εκατό της απώλειας του μισθού σας.

Υποστήριξη υπάρχει και για επιχειρήσεις, ασχέτως μεγέθους. Υπάρχουν δάνεια, επιχορηγήσεις ή φοροαπαλλαγές.

Φοιτητές, οι οποίοι είναι σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επίδομα.

Ανέρχεται σε μέχρι και 500 ευρώ ανά μήνα. Εκτός αυτού, υπάρχει το δάνειο σπουδών KfW, και για αλλοδαπούς φοιτητές.

Είσοδος και έξοδος από τη χώρα

Γενικά ισχύει: Θα πρέπει να αποφεύγονται ταξίδια που δεν είναι απαραίτητα. Τα επιμέρους κράτη, ακόμη και εντός της ΕΕ, εξακολουθούν να μπορούν να περιορίζουν την είσοδο στη χώρα ή να προβλέπουν καραντίνα σε περίπτωση εισόδου στη χώρα.

Ενημερωθείτε πριν από το ταξίδι σας για τους τρέχοντες περιορισμούς εισόδου στη χώρα και για τους συνοριακούς ελέγχους από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών.

Όλοι όσοι εισέρχονται στη Γερμανία από μια επικίνδυνη περιοχή, πρέπει να συμπληρώνουν μια ψηφιακή δήλωση εισόδου στη χώρα.

Πρέπει επιπρόσθετα εντός 48 ωρών πριν από την είσοδο στη χώρα ή αμέσως μετά να κάνετε ένα τεστ, αμέσως να μπείτε σε καραντίνα (για 10 ημέρες, με ένα αρνητικό τεστ μπορείτε να διακόψετε πρόωρα την καραντίνα μετά την 5η ημέρα μετά την είσοδο στη χώρα), δεν επιτρέπεται να δέχεστε επισκέψεις και πρέπει να δηλώσετε παρουσία στην τοπική υγειονομική υπηρεσία.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση για καραντίνα υπάρχει ο κίνδυνος προστίμου. Στον τηλεφωνικό αριθμό 116 117 μπορείτε να μάθετε που μπορείτε να κάνετε το τεστ μετά την είσοδο στη χώρα.

Σε εισόδους στη χώρα από περιοχές υψηλής επικινδυνότητας πρέπει να πραγματοποιείται ένα τεστ ήδη πριν από την είσοδο στη χώρα και να επιδεικνύεται ένα αποδεικτικό.

Στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας ανήκουν περιοχές με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων (περιοχές υψηλού δείκτη) και περιοχές, στις οποίες έχουν εξαπλωθεί συγκεκριμένες μεταλλάξεις του ιού (περιοχές μεταλλάξεων ιού).

Το ποιες χώρες ανήκουν στις περιοχές κινδύνου και στις περιοχές υψηλού κινδύνου μπορείτε να το παρακολουθείτε καθημερινά στο Ινστιτούτο Robert Koch.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.