Γερμανία: Επιστήμονες «δημιούργησαν» την πιο χαμηλή θερμοκρασία

Στο πλαίσιο εργαστηριακών συνθηκών, επιστήμονες από τέσσερα πανεπιστήμια στη Γερμανία δημιούργησαν την πιο κρύα θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, προσεγγίζοντας το απόλυτο μηδέν

Ερευνητές από τέσσερα πανεπιστήμια στη Γερμανία δημιούργησαν την πιο κρύα θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε ένα εργαστήριο, δηλαδή 38 τρισεκατομμύρια του βαθμού πάνω από το απόλυτο μηδέν, ενώ ερευνούσαν τις κυματικές ιδιότητες των ατόμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο «Physical Review Letters», εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης κατάφεραν να χειριστούν ένα σύννεφο ατόμων στο σημείο που ήταν σχεδόν στατικά, δημιουργώντας ένα από τα πιο κρύα μέρη του σύμπαντος για λίγα δευτερόλεπτα.

Το απόλυτο μηδέν, τεχνικά γνωστό ως 0 Κέλβιν, ισούται με -273,15 βαθμούς Κελσίου ή με -459,67 βαθμούς Φαρενάιτ, και σηματοδοτεί το σημείο στο θερμόμετρο όπου ένα σύστημα φτάνει στη χαμηλότερη δυνατή ενέργεια ή στη χαμηλότερη δυνατή θερμική κίνηση.

Η επιστημονική ομάδα προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση της κβαντομηχανικής, καθώς όσο πιο κρύα είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο περίεργα δρα η ύλη.

Μάλιστα, η τόσο χαμηλή θερμοκρασία δεν μπορεί να ανιχνευθεί με κανένα θερμόμετρο, οπότε οι επιστήμονες έπρεπε να βασίσουν τη μέτρηση στην έλλειψη κίνησης των παρατηρούμενων σωματιδίων.

Ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της θερμοκρασίας είναι γνωστός ως σύστημα φακών ύλης – κύματος και εκεί η ύλη φαίνεται να συμπεριφέρεται σαν κύμα.

Έτσι, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν μαγνητικό φακό για να μελετήσουν τα κύματα και τους επέτρεψαν με αυτόν τον τρόπο να σχηματίσουν ένα κβαντικό αέριο, το οποίο αξιοποιήθηκε σε ένα εστιασμένο κύμα ύλης που μπορούσε να χρησιμεύσει για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της συμπεριφοράς του.

Το κβαντικό αέριο, γνωστό και ως συμπύκνωμα Μπόζε-Αϊνστάιν, είναι πολύ λιγότερο προβλέψιμο από το κανονικό αέριο που αποτελείται από μια χαλαρή διάταξη σωματιδίων.

Επισημαίνεται πως το συμπύκνωμα Μπόζε-Αϊνστάιν είναι η κατάσταση της ύλης που δημιουργείται όταν μποζόνια περιοριστούν από ένα εξωτερικό δυναμικό και ψυχθούν σε θερμοκρασίες πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Ως εκ τούτου, σε τέτοιες συνθήκες υψηλής ψύξης, ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων (μποζονίων) βρίσκονται στη θεμελιώδη κατάσταση του εξωτερικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κβαντικά φαινόμενα στο μακροσκοπικό αυτό επίπεδο.

Από την πλευρά τους, οι ερευνητές υποστήριξαν, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Daily Mail», ότι «συνδυάζοντας το συμπυκνώματος Μπόζε-Αϊνστάιν με έναν μαγνητικό φακό, σχηματίζουμε ένα σύστημα φακών κύματος – ύλης».

Πάντως, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα μελλοντικά πειράματα θα μπορούσαν να κάνουν τα σωματίδια να γίνουν ακόμα πιο αργά και έτσι να παραμείνουν σε αυτή τη συνθήκη έως και 17 δευτερόλεπτα, επιτρέποντας κατά τον εν λόγω τρόπο, μια πιο λεπτομερή μελέτη.

Πηγή: sputniknews.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.