Γερμανία: Έρευνα του Spahn κατά δημοσιογράφων – Αντιδρούν οι ενώσεις

Ο Jens Spahn αντιμετωπίζει σοβαρή κριτική. Δεν πρόκειται για το έργο του ως Ομοσπονδιακού Υπουργού Υγείας και για το έργο του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Spahn ήταν διαθέσιμος για να απαντήσει σε ερωτήσεις από το Bundestag σχετικά με τα γρήγορα τεστ και το βράδυ ακολούθησε μια δυσάρεστη αναφορά.

Η Tina Groll, ομοσπονδιακή πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δημοσιογράφων, το χαρακτήρισε ενοχλητικό που ο Spahn είχε προφανώς ορίσει έρευνα κατά των εκπροσώπων του Τύπου στη Γερμανία.

“Ένας ομοσπονδιακός υπουργός πρέπει να σέβεται την ελευθερία του Τύπου και το καθήκον του Τύπου να υποβάλλει κριτική”.

Κριτική ασκήθηκε επίσης για τον Spahn λόγω της στραβής έναρξης εμβολιασμού.

Το ιστορικό είναι η προσπάθεια του Spahn να μην συζητούνται δημόσια ιδιωτικά θέματα.

Η αγορά διαμερίσματος και ο διορισμός

Όπως ανέφερε το Tagesspiegel, ο αντιπρόεδρος του CDU φέρεται πως αγόρασε ένα διαμέρισμα από τον πρώην διευθυντή φαρμακευτικών προϊόντων Markus Leyck Dieken.

Ο Spahn τον έθεσε αργότερα επικεφαλής της πλειοψηφίας της ομοσπονδιακής Gematik GmbH, η οποία επιταχύνει την ψηφιοποίηση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Το αποτέλεσμα ήταν μαζική κριτική και από τις τέσσερις αντιπολιτευόμενες ομάδες στο Bundestag.

Η εφημερίδα Berliner Tagesspiegel γράφει ότι οι δικηγόροι του ζήτησαν πληροφορίες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Schöneberg τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους σχετικά με δημοσιογράφους που είχαν ερευνήσει την ακίνητη περιουσία του Spahn.

Το κτηματολόγιο εκχωρείται στο περιφερειακό δικαστήριο και διαχειρίζεται τα αρχεία στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία του υπουργού – συμπεριλαμβανομένων των συμβολαίων αγοράς.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι δικηγόροι του Spahn ζητούν από το δικαστήριο να παραδώσει όλη την αλληλογραφία με το Tagesspiegel, καθώς και “οποιαδήποτε άλλη αλληλογραφία τύπου” με τις σχετικές επίσημες απαντητικές επιστολές.

Ο Spahn ήθελε συγκεκριμένα να μάθει τα ονόματα των εκπροσώπων του Τύπου που είχαν ρωτήσει για τα δύο διαμερίσματά του στο Schöneberg και τη βίλα του στο Dahlem που απέκτησε πέρυσι.

Η έρευνα λέγεται ότι διεξήχθη μεταξύ άλλων από δημοσιογράφους των Spiegel, Bild, Stern και Tagesspiegel. Σύμφωνα με τα έγγραφα, το περιφερειακό δικαστήριο συμμορφώθηκε με τα αιτήματα, ανέφερε η έκθεση.

Ο Spahn απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς.

Ο δικηγόρος του Spahn, Christian-Oliver Moser είπε στο Tagesspiegel ότι δεν ήταν έρευνα.

Ο Spahn ασκεί μόνο το δικαίωμά του ως ιδιοκτήτη, “ποιοι τρίτοι και για ποιον λόγο” είχαν πρόσβαση στο κτηματολόγιο.

Κατηγορίες κατά του κτηματολογίου

Ο Spahn, από την πλευρά του, εξέφρασε κατηγορίες κατά του κτηματολογίου.

Ο εκπρόσωπος του Spahn, Hanno Kautz, δήλωσε σχετικά με τη διαδικασία ότι το κτηματολόγιο μπορεί να έχει παραβιάσει τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προστασίας δεδομένων της ΕΕ, επιτρέποντας στους δημοσιογράφους την πρόσβαση σε αυτό.

Σαφείς κριτικές προήλθαν από ενώσεις δημοσιογράφων. Ως μέλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο επικεφαλής τμήματος λόγω της πανδημίας, ο κ. Spahn πρέπει να ανέχεται έρευνα από τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Δημοσιογράφων (DJV), Frank Überall.

Μίλησε για έναν υπουργό “που είναι ντροπιαστικό να κρατά κρυφές ιδιωτικές συναλλαγές ακινήτων επταψήφιου ποσού”.

Πριν από τη δημοσίευση, αλλά όχι στο στάδιο της έρευνας, οι συντάκτες αποφάσισαν εάν το δημόσιο συμφέρον υπερέβαινε το απόρρητο.

“Τότε, αλλά μόνο τότε, μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να βάλει δικηγόρους στα μέσα ενημέρωσης”, δήλωσε ο πρόεδρος του DJV.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.