Γερμανία: Έρευνα για την υπερβολική αύξηση των τιμών της βενζίνης

Το υπουργείο Οικονομίας ξεκινά έρευνα για να αναζητήσει το λόγο που οι τιμές της βενζίνης παρέμειναν υψηλές παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, μετά από κατηγορίες για συμφωνίες τιμών μεταξύ των εταιρειών πετρελαιοειδών.

Γερμανία: Οι πολίτες καλούνται να μην αγοράζουν πανικόβλητοι

«Το υπουργείο μου ζήτησε από την ομοσπονδιακή υπηρεσία καρτέλ να παρακολουθεί πολύ στενά τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ και να αναλάβει δράση μόλις υπάρξει οποιαδήποτε ένδειξη δόλιας συμπεριφοράς», δήλωσε την Τετάρτη στο Der Spiegel ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε αργότερα από το υπουργείο μέσω Twitter.

Οι υψηλές και αυξανόμενες τιμές της βενζίνης που υποτίθεται ότι ανεβαίνουν λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν μείζον θέμα της γερμανικής δημόσιας συζήτησης από την έναρξη της εισβολής και την έναρξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, όλο και περισσότεροι παρατηρητές επισημαίνουν ότι πριν την εκτίναξη των τιμών στο πρατήριο δεν υπήρχε κάποια αντίστοιχη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς αυτές παρέμειναν στάσιμες και, κατά καιρούς, ακόμη και μειωμένες.

Η ασυμφωνία αυτή έχει προκαλέσει υποψίες για συμφωνίες τιμών που επιτρέπουν στις εταιρείες πετρελαιοειδών να αποκομίζουν αδικαιολόγητα κέρδη από την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, το γραφείο του καρτέλ δήλωσε ότι έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει το θέμα.

«Εάν οι τιμές του αργού πετρελαίου πέφτουν και πάλι τώρα, ενώ οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων δεν ακολουθούν αυτή την εξέλιξη ή ακόμη και αυξάνονται, θα πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου, Andreas Mundt, στο Der Spiegel.

Ο Χάμπεκ επισήμανε επίσης ένα ευρύτερο πρόβλημα, σχολιάζοντας ότι «η ολιγοπωλιακή κατάσταση στη γερμανική αγορά καυσίμων αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό».

Πηγή: EURACTIV | Φωτογραφία αρχείου

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.