Γερμανία: Έργα γίνονται ακριβότερα και διαρκούν περισσότερο

Γερμανία: Έργα γίνονται ακριβότερα και διαρκούν περισσότερο

Στουτγάρδη 21 ή το αεροδρόμιο του Βερολίνου – τα μεγάλα έργα γίνονται γρήγορα ακριβότερα και διαρκούν περισσότερο. Αυτή η εμπειρία γίνεται τώρα και στη Βαυαρία με ένα σιδηροδρομικό έργο.

Το S-Bahn του Μονάχου είναι ασφυκτικά γεμάτο

Κάθε μέρα, 800.000 άνθρωποι ταξιδεύουν μέσα και γύρω από το Μόναχο με το S-Bahn – αντί για 200.000 επιβάτες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί.

Το δίκτυο είναι επίσης σε κρίσιμη ηλικία: Οι καθυστερήσεις και οι διακοπές είναι στην ημερήσια διάταξη. Μια δεύτερη κύρια γραμμή κάτω από το κέντρο του Μονάχου πρόκειται να διορθώσει την κατάσταση αυτή. Αυτό αποφασίστηκε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά η κατασκευή ξεκίνησε μόλις το 2017.

Τότε, ο πελάτης, το κρατίδιο της Βαυαρίας, και ο κατασκευαστής, η Deutsche Bahn, ανέλαβαν κόστος 3,84 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός αποθέματος ασφαλείας 660 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήραγγα μήκους επτά χιλιομέτρων στο Μόναχο

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πλήρωνε το 60% των σχεδόν τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο υπολογιζόμενος συντελεστής οφέλους-κόστους ήταν πάνω από ένα, καθιστώντας το έργο επιλέξιμο για χρηματοδότηση.

Ένα μεγάλο μέρος έπρεπε να καταβληθεί από το βαυαρικό κρατίδιο, ενώ ένα πιο συμβολικό μέρος, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από την πόλη του Μονάχου και τον ίδιο τον σιδηρόδρομο (DB).

Ωστόσο, τα αρχικά σχέδια για την κατασκευή άλλαζαν συνεχώς: Για λόγους ασφαλείας, σχεδιάστηκε μια τρίτη σωλήνα μεταξύ των δύο νέων σωλήνων της σήραγγας, μια σωλήνα διάσωσης, ώστε οι επιβάτες να αισθάνονται επίσης ασφαλείς σε μέσο βάθος σαράντα μέτρων.

Η πόλη του Μονάχου επιθυμούσε την ανακατασκευή του κεντρικού σταθμού, προκειμένου να μπορέσει να ενσωματώσει μια νέα υπόγεια γραμμή, η οποία προηγουμένως είχε σχεδιαστεί μόνο για τη δεύτερη κύρια γραμμή.

Το κόστος γι’ αυτό, το οποίο υπολογίζεται σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ, επρόκειτο να επιβαρύνει την πόλη.

Τα σχέδια άλλαξαν επίσης στο Ostbahnhof και στην Marienplatz. Με αυτόν τον τρόπο, οι σχεδιαστές φιλοξένησαν τους κατοίκους που διαδήλωναν.

Παρόλα αυτά, είπαν ότι όλα θα παραμείνουν εντός του προϋπολογισμού, μόνο που η ολοκλήρωση θα καθυστερήσει κατά δύο χρόνια – για το 2028.

Θα κοστίσει περισσότερο και θα διαρκέσει περισσότερο στο Μόναχο

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Στα μέσα του έτους, ο υπουργός Μεταφορών της Βαυαρίας Christian Bernreiter εξέπληξε την κοινή γνώμη λέγοντας ότι η κύρια γραμμή θα κοστίσει πιθανώς περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθεί μόλις οκτώ χρόνια αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Δεν είχε αξιόπιστα στοιχεία από την DB. Ωστόσο, η εταιρεία αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι γνώριζε για πιθανές αυξήσεις κόστους σημαντικού ύψους εδώ και δύο χρόνια.

Ο επικεφαλής των σιδηροδρόμων Richard Lutz δήλωσε ότι οι λόγοι για την αύξηση του κόστους κατασκευής ήταν η δραστική αύξηση του κόστους κατασκευής και των υλικών, οι παρατάσεις του έργου και ένα σημαντικά υψηλότερο απόθεμα κινδύνου.

Η αντιπολίτευση έχει μερικές ερωτήσεις

Παρά την τεράστια αύξηση του κόστους, η βαυαρική κυβέρνηση επιμένει στο έργο κύρους. “Υποστηρίζουμε τη δεύτερη γραμμή”, δήλωσε ο πρόεδρος Markus Söder. Είναι κεντρικής σημασίας για το μέλλον της Βαυαρίας.

Όσον αφορά την κατανομή του κόστους μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του κρατιδίου, ο Söder δήλωσε ότι είναι πλέον σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το 60% του κόστους, “και για τα πρόσθετα έξοδα”.

Η επιτροπή θα έχει μόνο λίγο χρόνο για να ολοκληρώσει το έργο της πριν από τις βουλευτικές εκλογές του κράτους το φθινόπωρο του 2023.

Ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει δυσάρεστα πρωτοσέλιδα στην προεκλογική εκστρατεία – τουλάχιστον για το CSU και τον εταίρο του συνασπισμού, τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους.

Στουτγάρδη 21, BER, Μόναχο;

Όταν πρόκειται για την κύρια γραμμή, η Βαυαρία κινδυνεύει να μπει στην ίδια (αρνητική) εξίσωση με μεγάλα έργα όπως το Στουτγάρδη 21 και το αεροδρόμιο BER του Βερολίνου.

Στην πραγματικότητα, η δεύτερη γραμμή στο Μόναχο είναι στην ίδια κατηγορία: η Στουτγάρδη 21 αναμένεται να κοστίσει σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, το αεροδρόμιο του Βερολίνου επτά δισεκατομμύρια ευρώ, οπότε η Βαυαρία θα μπορούσε να συμβαδίσει με τη δεύτερη γραμμή.

Αλλά σχεδόν κανείς δεν αμφισβητεί σοβαρά το έργο: σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Bernreiter, μια κατασκευαστική στάση θα κόστιζε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να πλησιάζει περισσότερο σε μια λύση για το υπερφορτωμένο σύστημα δημόσιων μεταφορών του Μονάχου. Αυτό θυμίζει πολύ την επιχειρηματολογία για το Stuttgart 21.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης