Γερμανία: Έθαψαν τις στάχτες νεοναζί στον τάφο Εβραίου μουσικού

Η διοίκηση ενός νεκροταφείου έξω από το Βερολίνο δήλωσε ότι έκανε «τρομερό λάθος» επιτρέποντας η τέφρα ενός νεοναζί αρνητή του Ολοκαυτώματος να τοποθετηθεί στον τάφο ενός Εβραίου μουσικολόγου.

Ο Henry Hafenmayer, ένας 48χρονος νεοναζί ακτιβιστής, κηδεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στο νεκροταφείο Stahnsdorf, σε μια τελετή στην οποία παραβρέθηκαν διαβόητοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένου του Χορστ Μάλερ, ιδρυτικού μέλους της «Φράξιας του Κόκκινου Στρατού», ο οποίος στην πορεία έγινε νεοναζί.

Πριν από τον θάνατό του εξαιτίας ασθένειας, ο Hafenmayer είχε ανακηρυχθεί «μάρτυρας» από γερμανικούς ακροδεξιούς εξτρεμιστικούς κύκλους, αφού καταδικάστηκε σε φυλάκιση για μια σειρά αντισημιτικών επιστολών προς δημόσια ιδρύματα, στις οποίες περιέγραφε το Ολοκαύτωμα ως «ψέμα».

Φωτογραφίες της ταφής δείχνουν ότι η τεφροδόχος του Hafenmayer τοποθετήθηκε μπροστά από την ταφόπλακα του εβραϊκής καταγωγής Max Friedländer, ενός Πρώσου τραγουδιστή και μουσικολόγου που πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στο Βερολίνο το 1934.

Κατά τη διάρκεια της ταφής, η ταφόπλακα του Friedländer καλύφθηκε με ένα μαύρο ύφασμα και μια πινακίδα που έφερε το όνομα του Hafenmayer, συνοδευμένο από ένα απόσπασμα από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον: «Και θα μάθετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας κάνει ελεύθερους».

Η Ευαγγελική Εκκλησία που διαχειρίζεται το νεκροταφείο, ανέφερε ότι το ταφικό οικόπεδο έχει ανακτηθεί για νέες ταφές και τα αποτεφρωμένα λείψανα του Friedländer αφαιρέθηκαν, όπως συνηθίζεται με τους τάφους των οποίων η μίσθωση δεν ανανεώνεται μετά από περίοδο ανάπαυσης 10 έως 20 ετών.

Ωστόσο, η ταφόπλακα του Friedländer είχε μείνει όρθια από τότε που ανακηρύχθηκε διατηρητέο ​​μνημείο.

Η διοίκηση του νεκροταφείου δήλωσε ότι απέρριψε το αρχικό αίτημα του δικηγόρου των νεοναζί για τελετουργικό σε κεντρικότερο σημείο, από φόβο ότι το νεκροταφείο θα μπορούσε να γίνει σημείο συγκέντρωσης για ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Ένα αίτημα πραγματοποίησης της ταφής του Hafenmayer κοντά στον πρώην τάφο του Friedländer έγινε δεκτό με βάση την αρχή ότι κάθε άνθρωπος έχει «δικαίωμα για έναν τελευταίο τόπο ανάπαυσης» και επειδή το μητρώο του νεκροταφείου ανέφερε τον Εβραίο μουσικό ως Προτεστάντη.

Παρ ‘όλα αυτά, η εκκλησία παραδέχτηκε ότι είχε κρίνει εσφαλμένα την κατάσταση και σκοπεύει να μεταφέρει το δοχείο που περιέχει τις στάχτες του Hafenmayer σε άλλο σημείο.

«Η ταφή ενός αρνητή του Ολοκαυτώματος στον τάφο του Max Friedländer είναι ένα τρομερό λάθος, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία του τόπου μας», δήλωσε ο Christian Stäblein, επίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας του Βερολίνου- Βραδενμβούργου, που διαχειρίζεται το νεκροταφείο.

ΠΗΓΗ: The Guardian | eleftherostypos.gr | Φωτογραφία αρχείου

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.