Γερμανία: Έρχεται φόρος κυκλοφορίας οχημάτων για αγρότες

Όποιος έχει αυτοκίνητο δεν πρέπει μόνο να ξοδεύει χρήματα για την ασφάλιση ή τα καύσιμα, αλλά και να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας.

Ωστόσο, ορισμένοι τομείς απαλλάσσονται από τον φόρο αυτό, όπως για παράδειγμα στη γεωργία. Για τα γεωργικά και δασικά οχήματα – για παράδειγμα, τρακτέρ – δεν ισχύει ο φόρος κυκλοφορίας οχημάτων.

Η Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία επικρίνει αυτό το γεγονός και καλεί τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner να καταργήσει αυτές τις φοροαπαλλαγές.

Πώς αντιδρά η γεωργία σε αυτό;

  • Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι αγρότες δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν φόρο κυκλοφορίας οχημάτων.
  • Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία θέλει τώρα να καταργήσει αυτά τα φορολογικά πλεονεκτήματα.
  • Η Ένωση Φορολογουμένων επικρίνει ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για ένα τέτοιο αίτημα, καθώς οι αγρότες είναι ήδη επιβαρυμένοι.

Γιατί οι αγρότες απαλλάχθηκαν από τα τέλη κυκλοφορίας

Εξάλλου, ο φόρος επί των αυτοκινήτων χρησιμεύει για τη χρηματοδότηση των υποδομών μεταφορών.

Ωστόσο, η γεωργία δεν το χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου: “Είμαστε κυρίως σε χορτολιβαδικές εκτάσεις και χωράφια και δεν χρησιμοποιούμε το οδικό δίκτυο στον βαθμό που το χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι χρήστες του οδικού δικτύου.

Επιπλέον, η γεωργία εξασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια. Αν οι αγρότες επιβαρύνονταν τώρα με φόρους, τα τρόφιμα θα γίνονταν ακόμη πιο ακριβά. Το γεγονός ότι στη γεωργία δεν χρειάζεται να καταβληθεί φόρος επί των αυτοκινήτων καθιερώθηκε ήδη από το 1922.

Ο στόχος εκείνη την εποχή ήταν η μηχανοποίηση της γεωργίας και της δασοκομίας. Η γερμανική γεωργία έπρεπε να παραμείνει ανταγωνιστική.

Ένας στόχος που έχει προ πολλού επιτευχθεί – αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Κολωνίας σε μια αξιολόγηση των φορολογικών παραχωρήσεων.

Η μελέτη του 2019 αναφέρει: “Η παραχώρηση που αξιολογείται εδώ δεν θα πρέπει να διατηρηθεί αμετάβλητη στη σημερινή της μορφή”.

Το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο θέλει να καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αγρότες

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά την κατάργηση των φορολογικών πλεονεκτημάτων στη γεωργία.

Εξάλλου, ο κανονισμός δεν ταιριάζει πλέον καθόλου με μια βιώσιμη και φιλική προς το κλίμα περαιτέρω ανάπτυξη της φορολογικής νομοθεσίας, λέει η ομοσπονδιακή αρχή.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.