Γερμανία: Σύντομα φόρος σε πωλήσεις κέικ σε σχολικές γιορτές;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε νέους κανονισμούς για τον φόρο προστιθέμενης αξίας. Ως εκ τούτου, η πώληση κέικ σε βαυαρικά σχολεία ή παιδικούς σταθμούς θα μπορούσε σύντομα να γίνει σημαντικά ακριβότερη.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, στη Γερμανία θα ισχύει ένας νέος νόμος περί ΦΠΑ για τα δημόσια ιδρύματα. Οι αλλαγές σε αυτό κατέστησαν αναγκαίες επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει νέες απαιτήσεις. Στόχος είναι η αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.

Γερμανία: Ψεύτικος δάσκαλος σε σχολείο – Γονείς ξεσκέπασαν την απάτη

Ορισμένες αρχές αρχίζουν σιγά σιγά να συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις αυτού του νέου νόμου.

Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος ορίζει ότι τα δημόσια ιδρύματα θα πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ για υπηρεσίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν παρασχεθεί από ιδιωτικές εταιρείες.

Για παράδειγμα, ο φόρος επί των πωλήσεων θα μπορούσε να οφείλεται εάν ένα δημοτικό κτίριο συντηρεί ένα νεκροταφείο. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει και από μια ιδιωτική εταιρεία κηπουρικής.

Ως εκ τούτου, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί με τις πωλήσεις κέικ, για παράδειγμα σε γιορτές, επηρεάζονται επίσης, εάν χορηγός είναι το αντίστοιχο κράτος. Ένα αρτοποιείο θα μπορούσε επίσης να οργανώσει την πώληση αναλόγως.

Αντίδραση από τη Βαυαρία

Το όλο θέμα προκάλεσε πρώτα αναστάτωση στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τώρα μεταφέρεται και στη Βαυαρία. Απαντώντας σε ερώτημα του ANTENNE BAYERN, το Υπουργείο Παιδείας της Βαυαρίας δήλωσε:

“Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα σχολεία να χειριστούν αυτό το θέμα με έναν πρακτικά εφαρμόσιμο και νομικά ασφαλή τρόπο και να χρησιμοποιήσουμε το περιθώριο ελιγμών μας αναλόγως”.

Γερμανία: Εγκρίθηκε το εισιτήριο των 9 ευρώ για τα ΜΜΜ

Σε απλή γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι πιστεύουν ότι η νέα φορολογική ρύθμιση είναι περιττή γραφειοκρατική προσπάθεια και, κατά κάποιο τρόπο, παραφροσύνη. Ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης εξέφρασε επίσης παρόμοιες απόψεις.

Δυνατότητα υπονόμευσης του κανόνα

Παρ’ όλη τη συζήτηση που έχει προκύψει, υπάρχει προφανώς ένας πολύ απλός τρόπος για να παρακάμψετε το νέο νόμο και να μην χρειαστεί να πληρώσετε το φόρο. Αντί για το σχολείο, το συμβούλιο ή ο σύλλογος γονέων θα πρέπει απλώς να πουλήσει επίσημα τις τούρτες και τα κέικ.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.