Δοκιμές: Φορτηγά, όπως λέμε… τρόλεϊ στη Γερμανία

Στη Γερμανία δοκιμάζουν φορτηγά που παίρνουν ρεύμα από εναέρια καλώδια στους αυτοκινητόδρομους.

H Ευρώπη κινείται ταχέως προς την ολοκληρωτική υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης για τα επιβατικά και τα ελαφρά φορτηγά, η κίνηση των βαρέων φορτηγών ωστόσο δεν είναι τόσο απλό ζήτημα και εξετάζονται αρκετές εναλλακτικές λύσεις.

Μία από αυτές δοκιμάζεται στη Γερμανία. Στον Ομοσπονδιακό Αυτοκινητόδρομο 1 μεταξύ του κόμβου Reinfeld και του κόμβου του αυτοκινητόδρομου Lübeck, έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία eHighway μια δοκιμαστική διαδρομή με εναέρια καλώδια.

Η αρχή λειτουργίας είναι απλή και στους κατοίκους της Αθήνας γνωστή εδώ και δεκαετίες από τα τρόλεϊ. Πάνω από τη δεξιά λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου έχουν τοποθετηθεί τα εναέρια καλώδια.

Τα φορτηγά διαθέτουν μια «κεραία», που επεκτείνεται και έρχεται σε επαφή με τα εναέρια καλώδια, που τροφοδοτούν τους ηλεκτροκινητήρες με ρεύμα από το δίκτυο.

Φυσικά, τα φορτηγά έχουν και δικό τους, αυτόνομο σύστημα κίνησης, είτε ντιζελοκινητήρα είτε μπαταρίες, για να μπορούν να κινηθούν και εκτός αυτοκινητοδρόμου όταν είναι απαραίτητο.

Το σκεπτικό είναι να μη χρειάζεται τα βαρέα οχήματα να κουβαλούν υπερμεγέθεις και πολύ βαριές μπαταρίες, όταν εκτελούν συγκεκριμένα δρομολόγια, π.χ. από ένα λιμάνι προς μια αποθήκη.

Επίσης, θα μπορούσε σε κάποιο σημείο κοντά στον αυτοκινητόδρομο τα μεγάλα φορτηγά να μεταφορτώνουν τα φορτία σε μικρότερα, που στη συνέχεια θα μεταφέρουν τα προϊόντα στον προορισμό τους.

Η εταιρεία που πραγματοποιεί τις δοκιμές, η eHighway Lübeck, ισχυρίζεται ότι σε πλήρη ανάπτυξη τα εναέρια καλώδια θα μπορούσαν να καλύπτουν το 1/3 των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων και αυτό θα είχε αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 2/3 τα εκπεμπόμενα από βαρέα οχήματα αέρια του θερμοκηπίου.

Αυτό φυσικά προϋποθέτει ένα μεγάλο και δαπανηρό έργο υποδομής, αλλά σίγουρα αποτελεί μια λύση που αξίζει να εξεταστεί, μαζί με εκείνη της υδρογονοκίνησης και φυσικά την ηλεκτροκίνηση από μπαταρίες.

Πηγή: Gazzetta

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.