Γερμανία: Όταν η φροντίδα των παιδιών κοστίζει πιο πολύ από τα έσοδα

Ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, τρόφιμα: τα πάντα γίνονται πιο ακριβά και στη Γερμανία – και τώρα και η παιδική φροντίδα.

Η αγορά του Καϊσχάιμ στη Σουάβια αύξησε δραστικά τα τέλη. Πολλοί γονείς δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Η Maren Wenzel παίρνει τη δεκάχρονη κόρη της από τη μεσημεριανή παιδική φροντίδα στο Kaisheim στην περιοχή Donau-Ries. Και δύο ώρες νωρίτερα από πριν. Επειδή δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά τον μεγαλύτερο χρόνο φροντίδας μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Αντί για 100 ευρώ όπως την προηγούμενη σχολική χρονιά, θα πρέπει τώρα να πληρώνει 273 ευρώ το μήνα. Επομένως, πολλοί γονείς παίρνουν τώρα τα παιδιά τους νωρίτερα.

Κοστίζει 136 ευρώ για τη φύλαξη του παιδιού μέχρι τις 2 μ.μ., το οποίο εξακολουθεί να είναι κάπως προσιτό, αφού πρέπει να δουλέψει, λέει η Maren Wenzel.

Επομένως, ξεκινάει νωρίτερα το πρωί, η κόρη της είναι μόνη της για άλλη μια ώρα – έτσι ώστε να έχει χρόνο για τη δεκάχρονη το απόγευμα.

Το κόστος παιδικής φροντίδας είναι τόσο υψηλό που η εργασία δεν είναι κερδοφόρα

Η Sandra Wiedemann θα ήθελε επίσης να αφήσει την κόρη της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε φροντίδα. Οι Wiedemann μετακόμισαν από το Donauwörth και η κόρη τους μπορούσε εύκολα να κάνει φίλους στο κέντρο φροντίδας.

Της αρέσει επίσης να πηγαίνει εκεί. Αλλά πρέπει να μπορεί κανείς να το αντέξει οικονομικά.

Η Sabine Kleinle-Mangold λέει ότι για την κόρη της, η μεσημεριανή παιδική φροντίδα είναι σαν μια δεύτερη οικογένεια. Τα παιδιά λαμβάνουν εδώ υποστήριξη υψηλής ποιότητας.

Η Teodora Constantiniu θα ήταν ευτυχής και γι’ αυτό. Ωστόσο, όταν είδε τις νέες τιμές, διέγραψε αμέσως τα δύο μικρότερα παιδιά της.

Αυτό θα κόστιζε περισσότερα από όσα κέρδιζε από το Mini-Job. Αντί για 60 παιδιά στην αρχή, τώρα υπάρχουν μόνο 25 παιδιά για φροντίδα.

“Η φροντίδα των παιδιών είναι υποχρεωτικό καθήκον του δήμου”

Ενώ οι γονείς συζητούν, ο τοπικός σύμβουλος Josef Mayer (Freie Bürgerstimme Kaisheim), πατέρας και ο ίδιος, ακούει με προσοχή.

Υποστηρίζει την απόφαση για την αύξηση των τελών, διότι ελήφθη δημοκρατικά.

Ωστόσο, το καταψήφισε: Είναι της γνώμης ότι η φροντίδα των παιδιών είναι υποχρεωτικό καθήκον του δήμου και πρέπει να επιβαρύνει το ευρύ κοινό: “Όπως οι ποδηλατόδρομοι ή οι αθλητικές εγκαταστάσεις”, υποστηρίζει περαιτέρω,

“δεν κάνουν όλοι ποδήλατο, αλλά όλοι πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτά τα έξοδα. Βλέπει μια παρόμοια κατάσταση με τις εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας. Αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερο χρέος για τον δήμο, αλλά θα έπρεπε να εξοικονομήσει χρήματα σε άλλα σημεία, όπου θα είχε μικρότερο κοινωνικό αντίκτυπο.

Έλλειμμα για παιδικό σταθμό και βρεφονηπιακό σταθμό: 740.000 ευρώ

Παρόλο που το έλλειμμα του δημοτικού παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού για το 2021 ανέρχεται σε περίπου 740.000 ευρώ, το δημοτικό συμβούλιο του Mertingen απέρριψε την αύξηση των τελών λόγω της “ακραίας γενικής αύξησης του κόστους για τις οικογένειες”, σύμφωνα με τον δήμο.

Στο Καϊσχάιμ, το έλλειμμα ήταν λιγότερο από το μισό. Στο Άουγκσμπουργκ, επίσης, η αύξηση των διδάκτρων συζητήθηκε μόλις πρόσφατα. Μετά από μαζικές διαμαρτυρίες των γονέων, αποφασίστηκε μια πιο μετριοπαθής και σταδιακή αύξηση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.