Γερμανία – Γαλλία: Συμμαχία για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Καθώς το επ’ αόριστον κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 και οι ολοένα και πιο υψηλές τιμές στην ενέργεια τρομάζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει χειμώνα, η Γαλλία και η Γερμανία προχωρούν σε συμφωνία για να καλύψουν τις ανάγκες και τυχόν ζητήματα ανεπάρκειας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς συμφώνησαν ότι σε περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, θα αλληλοστηριχθούν και θα ανταλλάζουν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη χειρότερη ευρωπαϊκή κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα.

«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε

Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε.

Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό.

Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.

Κάντε περικοπές λέει ο Μακρόν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ο Γάλλος Πρόεδρος ζητά απότομη μείωση κατά 10% στη χρήση ενέργειας της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος δελτίων και περικοπών αυτόν τον χειμώνα.

Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι η αναγκαστική εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει να εξεταστεί τους επόμενους μήνες, εάν οι εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκούν. Είπε ότι προετοιμάζονται σχέδια περιορισμού της ενέργειας «σε περίπτωση» που χρειαστούν και ότι «οι περικοπές θα γίνουν ως έσχατη λύση».

«Η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε», είπε σε συνέντευξη Τύπου, όπου προέτρεψε τις γαλλικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της απενεργοποίησης της θέρμανσης και του κλιματισμού.

Πηγή: efsyn

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.