Γερμανία: Γιατί το λίτρο πρόκειται σύντομα να κοστίζει πάνω από 2€

Η τιμή της βενζίνης αποτελεί προεκλογικό θέμα στη Γερμανία – τουλάχιστον από τότε που ο υπουργός Μεταφορών Scheuer ανακοίνωσε ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να παρεμβαίνουν όταν η τιμή ξεπερνά τα δύο ευρώ. Αλλά από πού προέρχεται η υψηλή τιμή;

Η προεκλογική εκστρατεία έχει φτάσει και στα πρατήρια καυσίμων. Το αργότερο από τότε που ο υπουργός Μεταφορών Andreas Scheuer απαίτησε στην εκπομπή “Bild Live” ότι οι πολιτικοί πρέπει να παρέμβουν σε τιμές άνω των δύο ευρώ ανά λίτρο και προειδοποίησε ότι τα αριστερά κόμματα θα καταστήσουν την κινητικότητα ακριβότερη, η τιμή της βενζίνης αποτελεί θέμα. Πώς όμως προκύπτει στην πραγματικότητα το κόστος και ποιος και τι έχει μερίδιο σε αυτό;

Ποια είναι η τρέχουσα τιμή της βενζίνης;

Σύμφωνα με την ADAC, την Τρίτη η μέση τιμή της βενζίνης E10 premium ήταν 1,563 ευρώ και της ντίζελ 1,394 ευρώ σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Από πού προέρχεται η προειδοποίηση των δύο ευρώ ανά λίτρο;

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να αυξηθούν απότομα τα επόμενα χρόνια – λόγω της σημαντικά υψηλότερης τιμής του CO2 στον τομέα των μεταφορών.

Αυτό θα μπορούσε να καταστεί αναγκαίο προκειμένου ο τομέας των μεταφορών να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του. Όμως, η απότομη αύξηση της τιμής του CO2 κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι. Εκπρόσωπος της υπουργού Περιβάλλοντος Svenja Schulze τόνισε ότι οι αναφορές για “σοκ στις τιμές των καυσίμων” δεν είναι σοβαρές.

Είναι επίσης πιθανό να χρησιμοποιηθούν και άλλα μέσα για τη μείωση των εκπομπών CO2 στις μεταφορές: ισχυρότερα οικονομικά κίνητρα για τη στροφή προς τα λεωφορεία και τα τρένα ή μια νέα ώθηση για την επέκταση της ηλεκτροκίνησης και του δικτύου φόρτισης.

Σε συνέντευξή του στο merkur.de, ο πολιτικός των Πρασίνων Cem Özdemir ζήτησε επίσης την καθιέρωση ενός γενικού ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους.

Πώς διαμορφώνεται η τιμή της βενζίνης;

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Πετρελαϊκής Βιομηχανίας (MWV), οι φόροι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της τιμής της βενζίνης και σχεδόν το ήμισυ της τιμής για ντίζελ. Στο σημερινό επίπεδο τιμών, 65,45 λεπτά ενεργειακού φόρου και περίπου 25 λεπτά ΦΠΑ προστίθενται στην τιμή της βενζίνης premium.

Για το πετρέλαιο κίνησης, 47,04 λεπτά σε φόρο πετρελαιοειδών και περίπου 22 λεπτά σε ΦΠΑ. Τα υπόλοιπα είναι η τιμή του προϊόντος, το κόστος μεταφοράς και πώλησής του και τα κέρδη των πρατηρίων και της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Από την αρχή του έτους, έχει προστεθεί μια τιμή για CO2.

Τι ρόλο παίζει η τιμή του CO2

Επί του παρόντος, η εκπομπή ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κοστίζει 25 ευρώ. Σύμφωνα με το MWV, αυτό ανέρχεται σε 6,6 λεπτά ανά λίτρο για την καθαρή βενζίνη υψηλής ποιότητας και λίγο κάτω από 7,9 λεπτά για καθαρή ντίζελ – σε κάθε περίπτωση συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Εάν προστεθεί βιοκαύσιμο, είναι κάπως μικρότερο. Επί του παρόντος, η τιμή του CO2 αντιπροσωπεύει περίπου το 4 τοις εκατό της τιμής της βενζίνης και το 5-6 τοις εκατό για ντίζελ.

Εάν η τιμή του CO2 αυξηθεί, αυτός ο συντελεστής κόστους θα αυξηθεί αναλόγως. Εάν αυξηθεί στα 55 ευρώ ανά τόνο έως το 2025, όπως προβλέπεται, θα ανέρχεται σε περίπου 14,6 λεπτά ανά λίτρο για την καθαρή βενζίνη υψηλής ποιότητας χωρίς πρόσμιξη και περίπου 17,3 λεπτά για καθαρή ντίζελ. Ανάλογα με το βιοκαύσιμο που αναμιγνύεται στην αντλία, θα είναι λίγο λιγότερο.

Γιατί υπάρχει τιμή για CO2;

Στόχος της τιμής CO2 που εισήγαγε ο συνασπισμός είναι να καταστήσει τα ορυκτά καύσιμα λιγότερο ελκυστικά και να ενθαρρύνει τους πολίτες να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις φιλικότερες προς το κλίμα.

Τι άλλο επηρεάζει την τιμή των καυσίμων;

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η τιμή του πετρελαίου είναι σαφώς ο σημαντικότερος παράγοντας για τις διακυμάνσεις. Αν και έχει μόνο μια υποτονική επίδραση στον καταναλωτή, είναι το στοιχείο που βλέπει τις μεγαλύτερες αλλαγές.

Με περίπου 72 δολάρια ανά βαρέλι (159 λίτρα) για το αργό Brent της Βόρειας Θάλασσας, το οποίο είναι σημαντικό για την Ευρώπη, είναι πολύ υψηλότερο από πέρυσι.

Η ζήτηση καυσίμων και ο ανταγωνισμός μεταξύ των πρατηρίων παίζουν επίσης ρόλο. Επιπλέον, σύμφωνα με την ADAC, οι τιμές κυμαίνονται κατά αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας – είναι συνήθως ιδιαίτερα υψηλές κατά την πρωινή ώρα αιχμής και χαμηλότερες το βράδυ.

Πώς διακυμάνθηκε ιστορικά η τιμή της βενζίνης;

Σύμφωνα με την ADAC, η πιο ακριβή χρονιά για τη βενζίνη μέχρι στιγμής ήταν το 2012, όταν η E10 κόστιζε κατά μέσο όρο 1,671 ευρώ ανά λίτρο τον Σεπτέμβριο και η ντίζελ 1,524 ευρώ. Αυτό απέχει ακόμη πολύ προς το παρόν – αν και το γενικό επίπεδο τιμών έχει επίσης αυξηθεί από τότε λόγω του πληθωρισμού.

Ωστόσο, αν κοιτάξετε μόνο το πρόσφατο παρελθόν, η αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι εντυπωσιακή: το 2020, είχαν πέσει κατακόρυφα εξαιτίας της πανδημίας. Από τον περασμένο Μάιο, η Super E10 έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 40 λεπτά, ενώ η ντίζελ κατά σχεδόν 35 λεπτά ανά λίτρο.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί για την αύξηση των τιμών των καυσίμων;

Η μορφή που θα μπορούσε να λάβει ένα πιθανό “φρένο στις τιμές των καυσίμων” που ανέφερε ο Scheuer είναι εντελώς ασαφής. Οι πολιτικοί θα μπορούσαν να μειώσουν τον ενεργειακό φόρο – αλλά πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ομοσπονδιακούς φόρους με έσοδα δισεκατομμυρίων.

Σε γενικές γραμμές, θα ήταν επίσης δυνατό να αυξηθεί το επίδομα μετακινούμενων για την ελάφρυνση της επιβάρυνσης.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.