Γερμανία: Υποχωρήσεις και άνοδος των υδάτων – Προσοχή!

Καταστροφή από τις πλημμύρες στη Γερμανία: Η στάθμη των μικρών ποταμών υποχωρεί, αλλά η στάθμη του Ρήνου ανεβαίνει

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία, υπάρχουν τώρα σημάδια ανακούφισης από πλευράς καιρού. Εξακολουθούν να καταγράφονται υψηλές στάθμες νερού, αλλά τουλάχιστον ο καιρός πλέον βελτιώνεται. Δεν αναμένονται βροχές για τις επόμενες ημέρες.

Οι περιοχές του Άιφελ έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες – εκεί, δηλαδή, όπου ρέουν σχετικά μικρά ποτάμια.

Στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου αυτά είναι τα Prüm, Nims, Kyll, Lieser, Our, Ahr και Nette, και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τα Erft και Rur. Αυτά τα ποτάμια έχουν μικρές, συχνά απότομες κοίτες και μπορούν να φουσκώσουν πολύ γρήγορα.

Τα καλά νέα μετά τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών

Το νερό απομακρύνεται και πάλι σχετικά γρήγορα. Στην περιοχή Άιφελ της Ρηνανίας-Παλατινάτου, η στάθμη των υδάτων μειώνεται σημαντικά, ενώ στο τμήμα του ποταμού στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στην αριστερή όχθη του Ρήνου, η στάθμη των υδάτων αναμένεται επίσης να μειωθεί σήμερα.

Ωστόσο, συστήνεται να παραμένετε μακριά από τα ποτάμια. Ο κίνδυνος να παρασυρθείτε παραμένει υψηλός. Ορισμένα φράγματα έχουν φθάσει στα όριά τους. Η ελεγχόμενη απελευθέρωση των φραγμάτων έχει προστατεύσει τον τοπικό πληθυσμό.

Τις επόμενες ημέρες, το νερό μπορεί στη συνέχεια να απελευθερωθεί από τα πλήρη φράγματα με ελεγχόμενο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι η στάθμη του ποταμού θα παραμείνει αρκετά υψηλή για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτό θα γίνει φυσικά με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια νέα πλημμύρα.

Το νερό από τις πλημμυρισμένες περιοχές ρέει τώρα στους μεγάλους ποταμούς – όπως για παράδειγμα στον Μοζέλλα. Ευτυχώς, η στάθμη των υδάτων εκεί έχει ήδη υποχωρήσει. Προηγουμένως, η στάθμη του νερού είχε επίσης φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Τις επόμενες ημέρες, η στάθμη του Μοζέλλα θα μπορούσε να αυξηθεί και πάλι, επειδή ένα κύμα πλημμύρας κινείται επίσης από το γαλλικό άνω τμήμα του Μοζέλλα. Αλλά μέχρι τότε, το νερό από το πρώτο κύμα πλημμύρας θα έχει υποχωρήσει.

Άνοδος της στάθμης των υδάτων καταγράφεται επί του παρόντος μόνο στον Ρήνο. Στον πιο πλούσιο σε νερό ποταμό της Γερμανίας, ωστόσο, οι άνθρωποι είναι καλά προετοιμασμένοι για τυχόν περαιτέρω πλημμύρες. Οι μέχρι τώρα προβλέψεις υποθέτουν τη μέγιστη αύξηση της στάθμης του ποταμού εδώ και 10 χρόνια στον Άνω Ρήνο.

Εάν το νερό από τον Άνω Ρήνο ρεύσει προς τα κάτω, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα άνοδο του Μέσου και του Κάτω Ρήνου τις επόμενες ημέρες. Αλλά και εδώ, η άνοδος μπορεί να ελεγχθεί.

Συνεπώς, δεν αναμένονται περαιτέρω καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία. Αντίθετα, η κατάσταση από τις πλημμύρες υποχωρεί και οι εργασίες καθαρισμού μπορούν να ξεκινήσουν.

Οι πλημμύρες στα δυτικά της χώρας είναι το αποκορύφωμα μιας πρωτοφανούς σειράς καταιγίδων στη Γερμανία. Σπάνια υπήρξαν τόσες πολλές και καταστροφικές καταιγίδες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Φωτογραφία αρχείου

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.