Γερμανία: H θερμοκρασία ίσως επηρεάζει την αξιοπιστία των self test

Μελέτη του νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο τονίζει ότι οι πωλητές, οι πάροχοι και οι χρήστες των τεστ πρέπει να τηρούν οπωσδήποτε τις οδηγίες για τις θερμοκρασίες αποθήκευσης και να έχουν συνείδηση των περιορισμών.

Η αξιοπιστία των rapid test και των self test για τον κορωνοϊό μπορεί να επηρεαστεί σχετικά εύκολα από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη της πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου Charité στη Γερμανία, τονίζοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται οι οδηγίες για τη συντήρησή τους.

«Οι χρήστες, οι πωλητές και οι πάροχοι τέτοιων διαγνωστικών τεστ θα πρέπει να τηρούν οπωσδήποτε τις οδηγίες του πακέτου των τεστ για τις θερμοκρασίες αποθήκευσης και να έχουν συνείδηση των περιορισμών», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο καθηγητής Γιαν Φέλιξ Ντέξλερ του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας της πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο.

«Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν πρέπει να ζεσταθούν πολύ. Δεν πρέπει να βρίσκονται εκτεθειμένα απευθείας στο ήλιο σε παράθυρα, ούτε να μεταφέρονται στην τσέπη μας το καλοκαίρι. Η αποθήκευσή τους στο ψυγείο και η χρήση τους αργότερα σε υψηλή θερμοκρασία θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

«Κατά κανόνα, οι παρασκευάστριες εταιρείες προτείνουν αποθήκευση μεταξύ 5 και 30 βαθμών και τη χρήση τους σε θερμοκρασία δωματίου, συνήθως μεταξύ 15 και 30 βαθμών», όπως είπε ο Ντρέξλερ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο καθηγητής και οι συνάδελφοί του στο Journal of Clinical Virology, τα διαγνωστικά τεστ της μελέτης απέδειξαν ότι οι χαμηλότερες ή υψηλότερες θερμοκρασίες, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, αρκούν για να βγάλουν ψευδές αποτέλεσμα.

Τόσο η λεγόμενη ευαισθησία, όσο και η πιστότητα τέτοιων τεστ μπορούν να αλλοιωθούν. Αυτό σημαίνει ότι μολυσμένα άτομα μπορούν εσφαλμένα να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα -και αντιθέτως, υγιή άτομα να είναι θετικά.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δεν σημαίνουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ, αλλά ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό είναι μόνο ένα μέτρο για τη μείωση του κινδύνου από τον κορωνοϊό. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί εισιτήριο ελευθέρας. Η λανθασμένη χρήση των διαγνωστικών τεστ δεν θα πρέπει όμως να θέσει σε κίνδυνο την επίπονα αποκτηθείσα χαλάρωση των μέτρων», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Όπως τόνισε ο Ντέξλερ, τα γρήγορα και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα εργαστηριακά, μοριακά, τεστ (PCR), επομένως τα θετικά αποτελέσματα πρέπει να ελέγχονται πάντα στο εργαστήριο.

«Η λανθασμένη δειγματοληψία, αλλά και η εσφαλμένη αποθήκευση, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αλλοίωση των αποτελεσμάτων. Πρέπει πάντα να διαβάζουμε προσεκτικά το ένθετο της συσκευασίας και να κάνουμε το τεστ με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Και να έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι κάτι μπορεί να πήγε στραβά σε ολόκληρη την αλυσίδα, από την παρασκευάστρια εταιρεία έως τη μεταφορά και την παράδοση. Επί παραδείγματι, μπορεί να έχουν μποτιλιαριστεί τα φορτηγά που τα μεταφέρουν κάτω από τον ήλιο. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των γρήγορων διαγνωστικών τεστ είναι μόνο μια φωτογραφία της στιγμής. Μπορεί να είμαστε αρνητικοί το πρωί και θετικοί το βράδυ», τόνισε.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.