Γερμανία: Η απεργία των μηχανοδηγών στην Deutsche Bahn

Το συνδικάτο μηχανοδηγών GDL συνεχίζει την απεργία στην Deutsche Bahn. Την Πέμπτη, οι επιβάτες των τρένων στη Βαυαρία αλλά και αλλού πρέπει να αναμένουν σημαντικές διακοπές στην κυκλοφορία. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα έκτακτης ανάγκης λειτουργεί.

“Εάν είναι δυνατόν, παρακαλείστε να απέχετε από τα ταξίδια”, ζητά η Deutsche Bahn και τη δεύτερη ημέρα της απεργίας της GDL στον ιστότοπό της.

Αυτό ισχύει κυρίως για τα υπεραστικά δρομολόγια, όπου τα τρία τέταρτα των τρένων θα ακυρωθούν και σήμερα λόγω της απεργίας του συνδικάτου των μηχανοδηγών. Οι πελάτες μπορούν να προβούν σε νέα κράτηση ή ακύρωση χωρίς χρέωση.

Γεμάτα τρένα, αλλά όχι χάος

Πολλοί πελάτες έχουν προφανώς πράγματι αναβάλει τα ταξίδια τους ή έχουν επιλέξει άλλα μέσα μεταφοράς – χθες, η Deutsche Bahn ανέφερε γεμάτα τρένα – αλλά χωρίς χάος. Στην περιφερειακή κυκλοφορία, η Deutsche Bahn εκτελεί περίπου το μισό του κανονικού προγράμματος.

Στη Βαυαρία, βοηθάει το γεγονός ότι υπάρχουν έτσι κι αλλιώς λιγότεροι επιβάτες στα περιφερειακά τρένα λόγω της περιόδου των διακοπών και της πανδημίας. Στο διαδίκτυο έχει δημοσιευθεί ένα έκτακτο πρόγραμμα δρομολογίων, το οποίο, σύμφωνα με την Deutsche Bahn, μπορεί επίσης να τηρηθεί με μεγάλη αξιοπιστία.

Η απεργία επηρεάζει επίσης τα προαστιακά τρένα στο Μόναχο και τη Νυρεμβέργη, αλλά υποτίθεται ότι θα εκτελούν δρομολόγια τουλάχιστον κάθε ώρα. Οι μη ομοσπονδιακής ιδιοκτησίας σιδηρόδρομοι, όπως η Bayerische Regiobahn, η Alex ή η Agilis, δεν επηρεάζονται από την απεργία.

Χθες, ωστόσο, ορισμένα από αυτά εξακολουθούσαν να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν, επειδή οι υπάλληλοι της Deutsche Bahn στο σταθμό σηματοδότησης του Memmingen απεργούσαν επίσης.

Ωστόσο, η Deutsche Bahn θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα σηματοδοτικά κέντρα σε λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλάζοντας τα προγράμματα βάρδιας.

Ανάμεικτη διάθεση στους σταθμούς

Ο πρόεδρος της τοπικής ομάδας GDL στο Würzburg, Bernd Hartmann, δήλωσε στο Bayerischer Rundfunk: “Δεν αντιμετωπίσαμε καμία εχθρότητα από τους ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια της χθεσινής απεργίας”.

Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Würzburg, η ατμόσφαιρα μεταξύ των ταξιδιωτών ήταν χαλαρή. Πολλοί ταξιδιώτες είχαν ήδη ενημερωθεί και έτσι δεν εξεπλάγησαν από τις ακυρώσεις των τρένων.

Στον κεντρικό σταθμό του Άουγκσμπουργκ, από την άλλη πλευρά, πολλές συνδέσεις προς το Μόναχο ακυρώθηκαν, όχι μόνο τα υπεραστικά τρένα, αλλά και οι περιφερειακές συνδέσεις.

Οι μετακινούμενοι ήταν αρκετά ενοχλημένοι: “Είμαστε τώρα στο δρόμο εδώ και 24 ώρες”, δήλωσε ένας ταξιδιώτης στο BR. Άλλοι δεν μπόρεσαν καν να ξεκινήσουν, όπως μια γυναίκα από το Αμβούργο που εγκλωβίστηκε στο Άουγκσμπουργκ το πρωί στο δρόμο της προς το Oberstdorf και δεν μπόρεσε να βρει ούτε ένα τρένο.

Περιορισμένη σιδηροδρομική κυκλοφορία στις περιφέρειες

Η δεύτερη ημέρα απεργίας των μηχανοδηγών έχει επίσης μαζικές επιπτώσεις στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην Κάτω Βαυαρία και το Άνω Παλατινάτο.

Το ωριαίο εξπρές αεροδρομίου από το Ρέγκενσμπουργκ μέσω του Λάντσχουτ προς το αεροδρόμιο του Μονάχου έχει ακυρωθεί σχεδόν πλήρως. Όλες οι συνδέσεις IC και ICE μεταξύ Ρέγκενσμπουργκ και Πασσάου ακυρώθηκαν επίσης.

Στο Würzburg, εννέα από τις 20 διαδρομές ακυρώθηκαν μόνο μεταξύ 5 και 7 π.μ. το πρωί. Υπήρξαν επίσης παρατυπίες στις υπόλοιπες διαδρομές, καθώς παραλείπονται στάσεις.

Μεταξύ άλλων, επηρεάζονται τα δρομολόγια προς Στουτγάρδη, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Αμβούργο, Gemünden, Bamberg, Νυρεμβέργη και Kitzingen.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δρομολογίων, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται ακυρώσεις από τον κεντρικό σταθμό του Würzburg προς Fulda, Φρανκφούρτη, Schweinfurt, Νυρεμβέργη και Στουτγάρδη.

Η απεργία θα λήξει τη νύχτα στις δύο η ώρα. Στη συνέχεια, η Deutsche Bahn θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία το συντομότερο δυνατό.

Σε αντίθεση με τον μεγαλύτερο αντίπαλό της, την EVG, το συνδικάτο των μηχανοδηγών GDL δεν θέλει να δεχτεί φέτος να μη γίνει απεργία. Υποστηρίζει επίσης τον σημερινό υψηλό πληθωρισμό. Η GDL απαιτεί αύξηση των μισθών κατά 3,2% σε δύο στάδια, όπως και στον δημόσιο τομέα.

Ο επικεφαλής του SPD Walter-Borjans επικρίνει την GDL και τους σιδηροδρόμους

Ο επικεφαλής του SPD Norbert Walter-Borjans επέκρινε τις ενέργειες του συνδικάτου των μηχανοδηγών GDL κατά τη διάρκεια της τρέχουσας απεργίας των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η αποτελεσματική εκπροσώπηση των συμφερόντων απαιτεί “τη συνένωση των δυνάμεων και την κατανόηση των επιβατών”, δήλωσε ο Walter-Borjans στο Redaktionsnetzwerk Deutschland.

“Κανένα από τα δύο δεν πετυχαίνει αν οι ομάδες των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους είναι διχασμένες και οι πελάτες εξαπατώνται με ουσιαστικά απροειδοποίητες απεργιακές κινητοποιήσεις”.

Τα συνδικάτα EVG και GDL πρέπει να συσπειρωθούν, δήλωσε ο επικεφαλής του SPD. “Χρειαζόμαστε έναν αποτελεσματικό σιδηρόδρομο με ελκυστικές συνθήκες εργασίας”. Πρόσθεσε ότι το SPD βρίσκεται στο πλευρό των σιδηροδρόμων, οι οποίοι είναι “αναμφίβολα μεταξύ των εργαζομένων που έχουν ιδιαίτερη σημασία για το σύστημα”.

“Μια μισθολογική δομή στην οποία τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των σιδηροδρόμων επιτρέπουν στους εαυτούς τους πλούσια μπόνους, αλλά η αμοιβή των μηχανοδηγών προφανώς δεν προσφέρει κανένα κίνητρο για να μπορέσουν να καλύψουν τις πολλές κενές θέσεις, αναπόφευκτα δημιουργεί δυσαρέσκεια”.

Απεργία τρένων στη Γερμανία: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.