Γερμανία: Πως η απουσία ταμειακών ευνοεί τη φοροδιαφυγή

Γερμανία: Πως η απουσία ταμειακών ευνοεί τη φοροδιαφυγή

Παρά τα σύγχρονα συστήματα ταμειακής μηχανής, είναι ακόμη εύκολο – και προφανώς συνηθισμένο – οι αποδείξεις στα καταστήματα να μην καταγράφονται σωστά. Δεν πρόκειται για ένα ασήμαντο αδίκημα, αλλά για φοροδιαφυγή.

Η απάτη θα μπορούσε να τιμωρηθεί και να σταματήσει αν υπήρχαν έλεγχοι. Ωστόσο, οι εφορίες δεν ελέγχουν αρκετά, επικρίνει η ένωση των εφοριακών και εκτιμά ότι η Γερμανία χάνει δισεκατομμύρια σε φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο.

Στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως τα εστιατόρια και τα σνακ μπαρ, οι ταμειακές μηχανές ελέγχονται πολύ σπάνια.

Υπολογίζεται ότι το κράτος χάνει περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο.

Αυτό αναφέρει ο Florian Köbler στο τρέχον τεύχος του περιοδικού “Umschau” του MDR. Ο πρόεδρος της Γερμανικής Φορολογικής Ένωσης εξηγεί: “Ελέγχουμε μια μικρή επιχείρηση κατά μέσο όρο κάθε 47 χρόνια και μια πολύ μικρή επιχείρηση κάθε 120 χρόνια”.

Μικρές επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ο ετήσιος κύκλος εργασιών είναι μικρότερος από 210.000 ευρώ.

Νέος νόμος για τα μετρητά χωρίς ισχύ στη Γερμανία

Η φοροδιαφυγή σε επιχειρήσεις με ταμειακές μηχανές γίνεται με τη μη καταγραφή των ταμειακών εισπράξεων στην ταμειακή μηχανή ή με τη διαγραφή τους εκεί στη συνέχεια. Αυτό μειώνει τον κύκλο εργασιών και τον καταβλητέο ΦΠΑ.

Ο νέος νόμος περί ταμειακής μηχανής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ισχύει από το 2018. Σύμφωνα με αυτήν, όλες οι ταμειακές μηχανές έπρεπε να είναι εξοπλισμένες με μια τεχνική συσκευή ασφαλείας για την προστασία από δόλιες χειραγωγήσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ένωση των εφοριακών, τα μετρητά συνεχίζουν να είναι μαύρα, επειδή δεν ελέγχεται ούτε η αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών.

Κατά την άποψη του Köbler, η αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών στις εφορίες θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και θα ήταν επίσης ουδέτερη ως προς το κόστος.

Εξηγεί: “Ένας φορολογικός επιθεωρητής ξεπληρώνει και με το παραπάνω τον εαυτό του: Κάθε φορολογικός ελεγκτής αποφέρει κατά μέσο όρο περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα ετησίως”.

Λίγο προσωπικό = λίγος έλεγχος

Το γεγονός ότι περισσότεροι έλεγχοι είναι δυνατοί με περισσότερο προσωπικό αποδεικνύεται από τη σύγκριση του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας με τα τρία κεντρικά γερμανικά κρατίδια.

Σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, το βορειοδυτικό γερμανικό κρατίδιο διαθέτει μιάμιση φορά περισσότερους φορολογικούς ελεγκτές (1.781) από ό,τι τα κεντρικά γερμανικά κρατίδια (Σαξονία: 567, Σαξονία-Άνχαλτ: 283, Θουριγγία: 293) μαζί.

Στην Κάτω Σαξονία, πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.600 έλεγχοι ταμειακών μηχανών από τις αρχές του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022.

Την ίδια περίοδο, στη Σαξονία υπήρχαν 64 και στη Θουριγγία καμία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών του Μαγδεμβούργου, τα στοιχεία για τη Σαξονία-Άνχαλτ είναι επί του παρόντος διαθέσιμα μόνο για το 2021. Εδώ έγιναν 73 έλεγχοι ταμειακών μηχανών.

Ο λόγος που αναφέρεται από τα υπουργεία Οικονομικών για τους χαμηλούς αριθμούς είναι οι περιορισμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Corona.

Στην Κάτω Σαξονία πραγματοποιήθηκαν 2.433 έλεγχοι το 2021, παρόμοιοι με τους 2.200 το 2022.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης