Γερμανία: Η ασημαντότητα του ανακτόρου Μέζεμπεργκ

Οι Γάλλοι έχουν το εντυπωσιακό μεσαιωνικό φρούριο Φορ ντε Μπρεγκανσόν σε μια νησίδα της Μεσογείου. Οι Αμερικανοί το Καμπ Ντέιβιντ, με την απομονωμένη ορεινή ομορφιά του.

Στη θέση τους, οι Γερμανοί έχουν το ανάκτορο Μέζεμπεργκ. Η επίσημη καλοκαιρινή κατοικία της Γερμανίδας καγκελαρίου, ένα μπαρόκ κάστρο του 18ου αιώνα, που βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό 150 κατοίκων βόρεια του Βερολίνου, δεν κουβαλάει την ίδια αίγλη.

Το παραλίμνιο κάστρο με τους μεγαλοπρεπείς κίονες και την ψηλή στέγη είναι αναμφίβολα μια υπέροχη κατοικία, αλλά σε μια χώρα που φημίζεται για κάστρα που κόβουν την ανάσα, το Μέζεμπεργκ ξεχωρίζει για την απλότητά του.

Αυτή ακριβώς φαίνεται πως ήταν η πρόθεση πίσω από την επιλογή του, καθώς το Βερολίνο ήθελε κάτι που θα αντικατοπτρίζει τη σεμνότητα των ηγετών του και την προβολή της Γερμανίας ως συγκρατημένου γεωπολιτικού παίκτη.

Ωστόσο, αρκετοί στη Γερμανία πλέον αμφισβητούν τη χρησιμότητα της καλοκαιρινής κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά έξοδα για τη διατήρησή της και την έλλειψη σημασίας που αποδίδεται σε αυτήν.

Εν αναμονή της διαδοχής της Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία οι φωνές αυτές ενδέχεται να δυναμώσουν και το μέλλον του Μέζεμπεργκ ίσως περιβληθεί με αβεβαιότητα.

Η επίσημη εξοχική κατοικία της κυβέρνησης πριν από την επανένωση ήταν το Πίτερσμπουργκ, ένα πολυτελές ξενοδοχείο στα βουνά, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Δυτικής Γερμανίας, Βόννης.

Ωστόσο, η αποκατάσταση του Βερολίνου ως πρωτεύουσας της χώρας σήμαινε πως η επίσημη καλοκαιρινή κατοικία έπρεπε να μετατοπιστεί. Το 2004, μόλις έναν χρόνο πριν από την άνοδο της Μέρκελ στην εξουσία, η κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία ενοικίασης του παλατιού Μέζεμπεργκ για 20 χρόνια, στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ.

Παρότι η συγκριτική απλότητα της κατοικίας ταίριαζε στην εικόνα της Μέρκελ, η ίδια δεν τη χρησιμοποιούσε συχνά, προτιμώντας το εξοχικό της στο Ούκερμακ, μια περιοχή στην πολιτεία του Βρανδεμβούργου, όπου και μεγάλωσε.

Πηγή: Καθημερινή

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.