Γερμανία: Η φοροδιαφυγή της τουαλέτας

Μια ασυνήθιστη υπόθεση φοροδιαφυγής εκδικάζεται στο Κότμπους της Γερμανίας. Γυναίκα 49 ετών κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, από τα έσοδα από τουαλέτες που βρίσκονται σε σημεία όπως ΣΕΑ σε αυτοκινητόδρομους και εστιατόρια.

Κάποιες από τις τουαλέτες σε τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν ένα σημείο στο οποίο οι πολίτες μπορούν, αν θέλουν, να αφήσουν χρήματα.

Η 49χρονη κατηγορείται ότι απέκρυψε αυτό το εισόδημα από το κράτος σε οχτώ διαφορετικές περιπτώσεις, το διάστημα από το 2005 έως το 2008, όταν είχε εταιρεία που καθάριζε δίκτυο τουαλετών.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολύπλοκη. Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί πόσα χρήματα λάμβανε, επειδή δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή και οι πολίτες που χρησιμοποιούν τις τουαλέτες, μπορεί να ρίξουν κάποια κέρματα πριν φύγουν.

Ο δικαστής σημείωσε ότι τα καθημερινά έσοδα θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 30 έως 500 ευρώ. Σημείωσε ότι το ποσό των 1,2 εκατ., στο οποίο κατέληξε η εισαγγελία, είναι υπερβολικό και αντιπρότεινε εκτίμηση ύψους περίπου 600.000 ευρώ.

Το γεγονός ότι χρειάστηκαν 15 χρόνια έρευνας για να φτάσει η υπόθεση στη δικαστική αίθουσα προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα για τις εισαγγελικές αρχές.

Μόνο οι φορολογικές περιπτώσεις «ιδιαίτερης σοβαρότητας»- για φόρους τουλάχιστον 50.000 ευρώ που δεν έχουν καταβληθεί- δεν παραγράφονται στη δεκαετία. Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι για οχτώ περιπτώσεις ισχύει αυτό.

Η μητέρα της κατηγορούμενης ήταν η πρώτη μάρτυρας. Κατέθεσε ότι η κόρη της, παρότι ήταν η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, δεν είχε καμία σχέση με τη συγκέντρωση των επίμαχων εσόδων.

Υποστήριξε ότι ο σύντροφος της 49χρονης- ο οποίος έχει πεθάνει- διαχειριζόταν την επιχείρηση και πως η κόρη της ήταν υπεύθυνη για κάποια καθήκοντα, μεταξύ άλλων τα λογιστικά.

Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης ισχυρίστηκε πως η 49χρονη δεν γνώριζε το ποσό των εσόδων από τα χρήματα που άφηναν στις τουαλέτες όσοι τις χρησιμοποιούσαν και ότι δεν είχε εικόνα της «πραγματικής» διάστασης της επιχείρησης.

Η εισαγγελία επεσήμανε ότι η δουλειά της γίνεται πιο δύσκολη από το γεγονός ότι δεν μπορούν να βρεθούν αρχεία της εταιρείας που αφορούν αυτά τα χρήματα.

Τα φιλοδωρήματα εξαιρούνται από τη φορολογία στη Γερμανία, αλλά μόνο εάν αποδειχθεί ότι φτάνουν στα χέρια των εργαζομένων.

Αντίθετα, φορολογούνται οι εθελοντικές πληρωμές που καταλήγουν στην εταιρεία ή σε αυτοαπασχολούμενο.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει το δικαστήριο αφορά τη δικαιοδοσία. Τέσσερις από τις 78 τουαλέτες που καθάριζε η εταιρεία βρίσκονται στην Αυστρία και αμφισβητείται το εάν η γερμανική νομοθεσία ισχύει για αυτές τις περιπτώσεις.

Πηγή: LIFO | Με πληροφορίες από DW/ AFP, dpa

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.