Γερμανία: Η MAN επανεκκινεί την παραγωγή ενώ η BMW την σταματά

Ο προμηθευτής του εργοστασίου λεωφορείων της ΜΑΝ στην Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή των εξαρτημάτων που λείπουν για τα φορτηγά.

Αυτό θα επιτρέψει την επανέναρξη των εργασιών στο εργοστάσιο του Μονάχου.

Μετά από έξι εβδομάδες στάσης εργασίας, ο κατασκευαστής φορτηγών MAN επιτρέπει την επανεκκίνηση της παραγωγής από τη Δευτέρα.

Το ανεκτέλεστο της παραγωγής είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί φέτος

Η προμήθεια καλωδιώσεων έχει βελτιωθεί και ένα μικρό μέρος του εργατικού δυναμικού μπορεί πλέον να επιστρέψει σταδιακά από την εργασία βραχείας απασχόλησης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MAN Alexander Vlaskamp στο Μόναχο. Ωστόσο, δεν αναμένει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί πλήρως τους επόμενους μήνες.

“Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, θα μπορούσαμε να χάσουμε περισσότερο από το 20% της ετήσιας παραγωγής μας. Η καθυστέρηση είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί”, δήλωσε ο Vlaskamp. Κατά μέσο όρο, η ΜΑΝ παράγει 80.000 έως 85.000 φορτηγά ετησίως.

“Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού θα πρέπει να παραμείνει σε εργασία βραχείας απασχόλησης”.

Επειδή οι κατασκευαστές καλωδιώσεων στην Ουκρανία είναι σε θέση να παραδώσουν μόνο μια μικρή ποσότητα, η ΜΑΝ είχε θέσει περίπου 11.000 υπαλλήλους σε καθεστώς βραχυχρόνιας εργασίας από τα μέσα Μαρτίου μόνο στη Γερμανία.

Στα εργοστάσια φορτηγών του Μονάχου και της Κρακοβίας, οι γραμμές συναρμολόγησης ήταν σταματημένες, ενώ στη Νυρεμβέργη, το Salzgitter και το Wittlich υπήρχαν περιορισμοί.

Εν τω μεταξύ, η MAN προμηθεύεται επίσης καλωδιώσεις από την Πολωνία, την Τουρκία και τη Βραζιλία, δήλωσε ο Vlaskamp.

Όμως “το δεύτερο τρίμηνο, το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού θα πρέπει να παραμείνει σε εργασία βραχείας απασχόλησης”. Μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα μπορούσε να αντισταθμιστεί σχεδόν πλήρως η απώλεια προμηθευτών στην Ουκρανία.

Η ζήτηση αντικατάστασης στους στόλους οχημάτων στην Ευρώπη είναι υψηλή

Η προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη προς το παρόν. Η παραγωγή φορτηγών αρχίζει τώρα με αρθρωτά φορτηγά και τυποποιημένα οχήματα.

Οι παραγγελίες για ειδικά οχήματα, για παράδειγμα για εργοτάξια ή πυροσβεστικές δυνάμεις, θα πρέπει να αναβληθούν.

Παρ’ όλα αυτά, το βιβλίο παραγγελιών είναι συνολικά πολύ σταθερό, δήλωσε ο επικεφαλής της ΜΑΝ: η πανδημία και η έλλειψη ημιαγωγών έχουν επιβραδύνει τις παραδόσεις από το 2020, η ανάγκη αντικατάστασης των στόλων οχημάτων στην Ευρώπη είναι μεγάλη και το απόθεμα μεταχειρισμένων οχημάτων είναι μικρότερο από ποτέ.

Η απώλεια πωλήσεων το 2022 δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί λόγω της ασταθούς κατάστασης. Εάν η Ρωσία παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα μπορούσε επίσης να σταματήσει και πάλι, δήλωσε ο Vlaskamp.

Προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα, η ΜΑΝ πάγωσε τις προσλήψεις και ακύρωσε σχεδόν όλες τις δαπάνες που δεν είναι απαραίτητες σε καθημερινή βάση.

Η MAN ετοιμάζεται να κατασκευάσει ηλεκτρικά φορτηγά

Ο κατασκευαστής επαγγελματικών οχημάτων, ο οποίος ανήκει στον όμιλο VW, βρίσκεται στο κόκκινο από το 2020 και σε διαδικασία επανατοποθέτησης για την κατασκευή ηλεκτρικών φορτηγών από το 2024.

Στη Γερμανία, έχουν ήδη επιτευχθεί κοινωνικά αποδεκτές συμφωνίες για τη μείωση 2400 από τις προγραμματισμένες 3500 θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Vlaskamp. Η ζήτηση για αστικά λεωφορεία είναι καλή, είπε, και οι πρώτες παραγγελίες για πούλμαν έρχονται τώρα και πάλι.

Τα εργοστάσια λεωφορείων στην Πολωνία και την Τουρκία αγοράζουν τις καλωδιώσεις από τοπικούς προμηθευτές. Ο κατασκευαστής φορτηγών Scania, ο οποίος ανήκει επίσης στον όμιλο Volkswagen, προμηθεύεται από την Πολωνία και την Τυνησία.

Η BMW σταματά την παραγωγή στο εργοστάσιο του Ρέγκενσμπουργκ

Η BMW, από την άλλη πλευρά, διακόπτει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Ρέγκενσμπουργκ για τουλάχιστον μία εβδομάδα λόγω έλλειψης ημιαγωγών.

Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι εργασίες στο πιεστήριο, το βαφείο, το αμαξοστάσιο και τη συναρμολόγηση έχουν σταματήσει από τη Δευτέρα.

Επηρεάζεται το ένα τρίτο των 9.000 εργαζομένων στο Ρέγκενσμπουργκ. Κανονικά, περίπου 1.000 αυτοκίνητα βγαίνουν καθημερινά από τη γραμμή παραγωγής στο Ρέγκενσμπουργκ. Δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.