Γερμανία: Η νέα Ritter Sport δεν επιτρέπεται να ονομάζεται σοκολάτα

Παράλογος κανονισμός στη Γερμανία; Η νέα ποικιλία Ritter Sport δεν επιτρέπεται να ονομάζεται σοκολάτα – “Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα”

Λευκή σοκολάτα, μαύρη σοκολάτα, σοκολάτα γάλακτος… Όσον αφορά τη σοκολάτα, οι γεύσεις είναι πολύ διαφορετικές.

Είναι παράξενο, ωστόσο, όταν η αγαπημένη σοκολάτα δεν επιτρέπεται να ονομάζεται “σοκολάτα” – όπως συμβαίνει τώρα με ένα νέο προϊόν της Ritter Sport στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, αφορά την ποικιλία “Cacao y Nada” – που μεταφράζεται ως “κακάο και τίποτα”.

Το πρόβλημα έγκειται σε αυτό το “τίποτα”. Δεδομένου ότι η τετράγωνη μπάρα σοκολάτας αποτελείται εξ ολοκλήρου από κακάο και δεν περιέχει ζάχαρη, δεν μπορεί να ονομαστεί σοκολάτα.

Επειδή για να θεωρηθεί “πραγματική” σοκολάτα, το προϊόν πρέπει να κατασκευάζεται από συστατικά όπως μάζα κακάου, σκόνη κακάου, βούτυρο κακάο και ζάχαρη – αυτό προβλέπει ο γερμανικός κανονισμός για το κακάο.

Κανονισμός KakaoV

Αυτός ο νομικός κανονισμός – το KakaoV – ρυθμίζει τα συστατικά και την επισήμανση των προϊόντων κακάου και σοκολάτας στη Γερμανία, ωστόσο, δεδομένου ότι η ποικιλία Ritter Sport “Cacao y Nada” βγαίνει τώρα χωρίς ζάχαρη, σύμφωνα με τους κανονισμούς δεν θα πρέπει να ονομάζεται “σοκολάτα”.

Συνήθως, μόνο το κακάο χρησιμοποιείται στην παραγωγή σοκολάτας. Για τη νέα ποικιλία, ωστόσο, ο πολτός του λοβού του κακάο χρησιμοποιείται για το φιλτράρισμα του χυμού από αυτό. Το προϊόν έχει ήδη εγκριθεί ως τρόφιμο στην ΕΕ – αλλά μόνο με την ετικέτα “κακάο από λοβό”.

Ο επικεφαλής της Ritter Sport, Andreas Ronken, θεωρεί παράλογο τον κανονισμό. “Ο νόμος για τα τρόφιμα πρέπει να συμβαδίζει με τέτοιες καινοτομίες. Εάν το λουκάνικο μπορεί να παρασκευαστεί από μπιζέλια, ούτε η σοκολάτα χρειάζεται ζάχαρη. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα”.

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Οργανώσεων Καταναλωτών (vzbv) έλαβε επίσης θέση. Εκεί βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. “Από τη μία πλευρά, οι κατασκευαστές πρέπει να τηρούν την ισχύουσα νομοθεσία για τα τρόφιμα.

Από την άλλη όμως, ο όρος σοκολάτα θα μπορούσε να μπερδέψει ή να παραπλανήσει ορισμένους καταναλωτές επειδή περιμένουν ορισμένα συστατικά. Συνεπώς, είμαστε πάντα υπέρ της σήμανσης προϊόντων με μέγιστη σαφήνεια για τον καταναλωτή”, δήλωσε.

Αλλά ανεξάρτητα από το αν είναι σοκολάτα ή “κακάο” – οι καταναλωτές ενδιαφέρονται λιγότερο για το όνομα από ό,τι για τη γεύση. Εάν πειστούν με την “Cacao y Nada” στα ράφια των Lidl, Kaufland, Edeka ή άλλων σούπερ μάρκετ, δύσκολα θα αντισταθούν επειδή απλά λείπει ο όρος “σοκολάτα”.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.