Γερμανία: Η πανδημία του κορωνοϊού επιδεινώνει την κοινωνική ανισότητα

Η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε την κοινωνική ανισότητα στη Γερμανία.

Αυτό προκύπτει από έκθεση την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην αυξανόμενη, αλλά προϋπάρχουσα ανισότητα είναι η εργασία και η εκπαίδευση.

Η έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι σχεδόν ένας στους πέντε ανειδίκευτους, απλούς υπαλλήλους και χαμηλού εισοδήματος πολίτες έχουν οικονομικές δυσκολίες.

Άτομα από αυτήν την ομάδα χάνουν επίσης τις δουλειές τους πιο συχνά. Άτομα με ανώτερη εκπαίδευση και περισσότερο εξειδικευμένοι έχουν μεν οικονομικές δυσκολίες λόγω του κορωνοϊού, αλλά μόνον ο ένας στους δέκα.

Επίσης, κάθε τέταρτος γονέας που μεγαλώνει μόνος/η παιδιά και κάθε τέταρτος αυτοαπασχολούμενος έχει οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ οι μετανάστες αισθάνονται τις συνέπειες της κρίσης σχεδόν σε διπλάσιο βαθμό από ότι οι υπόλοιποι πολίτες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που συμμετείχαν στην έρευνα, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία, το οποίο αυξάνεται εδώ και πολύ καιρό, έχει φτάσει τώρα στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες στη Γερμανία εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική προέλευση.

Η κρίση του κορωνοϊού δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι υλικές απαιτήσεις επηρεάζουν επίσης τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στην περίπτωση των ψηφιακών μορφών διδασκαλίας, για τις οποίες απαιτούνται ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet.

Η κοινωνική ανισότητα στην πανδημία είναι εμφανής και στην τηλεργασία. Άτομα από τα χαμηλότερα αμειβόμενα επαγγέλματα τηλεργάστηκαν σπάνια κατά το πρώτο lockdown: το ποσοστό ήταν μικρότερο από 6%.

Στην ανώτερη εισοδηματική κλίμακα της κοινωνίας, σχεδόν τα δύο τρίτα των επαγγελματικών ομάδων τηλεργάσθηκαν τουλάχιστον εν μέρει.

Σημειώνεται ότι μόνο το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας θεωρεί δίκαιο το ακαθάριστο εισόδημά του.

Η τρέχουσα κατανομή του εισοδήματος θεωρείται από τους χαμηλόμισθους σε μεγάλο βαθμό άδικη.

Το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν ότι το κράτος πρέπει να δεσμευτεί για τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων είναι επίσης πολύ υψηλό.

Σύμφωνα με την έκθεση, το υποστηρίζουν αυτό σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών στη δυτική Γερμανία, ενώ στην ανατολική Γερμανία το 80% περίπου των πολιτών.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.