Γερμανία: Η παράταση του lockdown γίνεται όλο και πιο πιθανή

Εκκρεμεί η απόφαση για παράταση του lockdown στη Γερμανία. Η καγκελάριος Μέρκελ και οι ηγέτες της χώρας αναμένεται να συναντηθούν στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής λόγω κορωνοϊού. Οι πολιτικοί και οι ειδικοί θέλουν να συνεχίσουν τα μέτρα.

Η απόφαση για παράταση του δεύτερου lockdown στη Γερμανία είναι όλο και πιο πιθανή και θα ληφθεί στις 5 Ιανουαρίου. Οι ομοσπονδιακές και κρατικές κυβερνήσεις θα συναντηθούν τότε σε μια άλλη σύνοδο κορυφής. Η έναρξη των εμβολιασμών δίνει μεν πολλές ελπίδες – αλλά η επέκταση των μέτρων γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Αρκετοί πολιτικοί, όπως ο Reiner Haseloff, ο Bodo Ramelow και η Manuela Schwesig έχουν ήδη τολμήσει να κάνουν μια αντίστοιχη πρόβλεψη. Αλλά ο Jens Spahn, ο Armin Laschet και ο δήμαρχος του Βερολίνου Michael Müller επίσης εξασθένισαν τις ελπίδες.

Δεν βλέπω λοιπόν πώς μπορούμε να επιστρέψουμε στη λειτουργία προ lockdown με αυτήν την κατάσταση“, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Jens Spahn.

Εκ των υστέρων κρίνοντας, θα ήταν καλό αν οι αρχηγοί της χώρας είχαν συμφωνήσει να μπουν στο lockdown νωρίτερα“, δήλωσε η υπουργός Υγείας, Heike Werner.

Πιο πριν όμως, δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί πόσο ισχυρή θα ήταν η εξέλιξη της διαδικασίας μόλυνσης. “Νομίζω ότι ο ιός απλώς ανέτρεψε τα σχέδιά μας”, συνέχισε η Werner.

Ο ιός έχει τεράστια ισχύ, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, τους οποίους δεν μπορούσαμε να δούμε τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, επειδή μπήκαμε στο lockdown σχετικά γρήγορα και όταν βγήκαμε είχε έρθει το καλοκαίρι“.

Συζήτηση για παράταση

Στις 5 Ιανουαρίου, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατιδίων θα συζητήσουν για τη χαλάρωση και την τυχόν παράταση των μέτρων του lockdown. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των νέων μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους σε κάτω των 50 εντός μιας εβδομάδας.

Τις τελευταίες ημέρες, πληροφορίες έχουν επανειλημμένα γνωστοποιηθεί στο κοινό από τους αρχηγούς της χώρας και από την Καγκελαρία ότι το lockdown θα παραταθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Το εμβόλιο δίνει μεν ελπίδα. Ωστόσο, δεν πρέπει να είμαστε απρόσεκτοι. Αντιθέτως. Δεν είναι ώρα να χαλαρώσει κανείς. Πρέπει να μειώσουμε περαιτέρω τις επαφές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί επαφής.

Οι γιατροί και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες ζητούν επίσης να παραταθεί το lockdown στις 5 Ιανουαρίου. Αλλά η πρόταση για εξαίρεση από το lockdown προέρχεται από τον εμπειρογνώμονα υγείας Karl Lauterbach.

Θεωρεί ότι είναι δυνατό να ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία και τα παιδικά κέντρα υπό ορισμένες προϋποθέσεις. “Η προϋπόθεση θα ήταν να διαιρεθούν όλα τα άλλα επίπεδα βαθμού και να κάνουν εναλλάξ μαθήματα πρόσωπο με πρόσωπο και ψηφιακά. Ή η διδασκαλία πρόσωπο με πρόσωπο να διακοπεί εντελώς“, δήλωσε ο Lauterbach στο Rheinische Post. Ωστόσο, απορρίπτει το γενικό άνοιγμα των σχολείων. Τα παιδιά θα μεταδώσουν τον ιό όπως και οι ενήλικες.

Ταυτόχρονα, ο Lauterbach δήλωσε στο Rheinische Post ότι περιμένει “τους χειρότερους τρεις μήνες ολόκληρης της πανδημίας με υψηλό αριθμό μολύνσεων και θανάτων“. Μετά από αυτό, ωστόσο, υπάρχει ελπίδα λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών και του εμβολίου. Είναι πεπεισμένος ότι η νέα χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη.

Όλα τα νέα για τον Covid-19 ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας.

Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν, πάντα στην μητρική μας γλώσσα, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.