Καλά νέα στη Γερμανία: Η Schufa διαγράφει παλαιές οφειλές

Η πιστοληπτική ικανότητα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων θα μπορούσε τώρα να βελτιωθεί: Η Schufa ανακοίνωσε ότι πολλές παλιές εγγραφές έχουν ήδη διαγραφεί. Όμως ένας συγκεκριμένος τύπος χρέους παραμένει αποθηκευμένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Schufa έχει μειώσει την περίοδο αποθήκευσης στοιχείων από τρία χρόνια σε έξι μήνες. Ο πιστωτικός οργανισμός το είχε ανακοινώσει αυτό με φόντο τις εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις.

Το σχέδιο έχει πλέον τεθεί σε εφαρμογή, όπως ενημέρωσε η Schufa το Deutsche Presse-Agentur κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες, έχει διαγράψει τις εγγραφές περίπου 250.000 καταναλωτών που έχουν περάσει από ιδιωτική αφερεγγυότητα.

Βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας; Έτσι λειτουργεί η αλλαγή

“Για τους περισσότερους από τους 250.000 καταναλωτές, η πιστοληπτική τους ικανότητα βελτιώνεται ως αποτέλεσμα της συντόμευσης της περιόδου αποθήκευσης στοιχείων”, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Schufa Ole Schröder.

Η καλή πιστοληπτική ικανότητα, δηλαδή η φερεγγυότητα, μπορεί να είναι σημαντική, μεταξύ άλλων, για τη σύναψη συμβάσεων ενοικίασης.

Μέσω της αφερεγγυότητας των καταναλωτών, οι ιδιώτες μπορούν να απαλλαγούν από τα χρέη τους, ακόμη και αν δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα πάντα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η λεγόμενη απαλλαγή από το υπόλοιπο χρέος.

Οι σχετικές πληροφορίες δημοσιεύονται σε επίσημη διαδικτυακή πύλη για έξι μήνες. Η Schufa και άλλα πιστωτικά γραφεία συλλέγουν αυτές τις ειδοποιήσεις και τις αποθηκεύουν για τρία χρόνια.

Υπάρχουν διαφωνίες στα δικαστήρια σχετικά με το αν αυτό εξακολουθεί να είναι επιτρεπτό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τον Μάιο του 2018 ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας νέος νόμος για την προστασία των δεδομένων.

Συντομευμένη περίοδος αποθήκευσης δεδομένων στη Schufa: Υπάρχει εξαίρεση

Σε αυτό το πλαίσιο, η Schufa είχε ανακοινώσει ότι θα συντομεύσει την περίοδο αποθήκευσης και θα την εφαρμόσει μέχρι το τέλος Απριλίου.

Στο μέλλον, οι πληροφορίες σχετικά με την απαλλαγή από εναπομείναντα χρέη θα διαγράφονται αυτόματα μετά από έξι μήνες, σύμφωνα με τη Schufa.

Θα παραμένουν μόνο οι νέες οφειλές που δεν έχουν διαγραφεί με την απαλλαγή από το υπόλοιπο χρέος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) και το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (BGH) ασχολούνται επί του παρόντος με το ζήτημα της περιόδου αποθήκευσης δεδομένων καταναλωτών.

Το BGH θα ήθελε να περιμένει μια διευκρίνιση από το ΔΕΚ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης