Γερμανία: Η ζωή των Ουκρανών προσφύγων με τον ιό HIV

Περισσότεροι από 600.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στη Γερμανία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος. Ανάμεσά τους πολλοί που ζουν με τον ιό HIV, κυρίως γυναίκες.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 260.000 Ουκρανοί ζουν με τον ιό HIV. Τριάντα χιλιάδες από αυτούς έχουν φύγει από την Ουκρανία από όταν άρχισε ο πόλεμος και χρειάζονται την κατάλληλη θεραπεία.

Γερμανία: Το εισιτήριο των 9 ευρώ κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα

«Πήρα αυτά τα χάπια για 10 ευρώ για 3 μήνες. Όταν έφτασα στο Βερολίνο έπρεπε να καταλάβω αν θα έπαιρνα την θεραπεία δωρεάν ή αν έπρεπε να πληρώσω.

Όμως σε αντίθεση με την Ουκρανία το μόνο διαφορετικό είναι ότι εδώ όλα τα φάρμακα πωλούνται με συνταγή. Στην Ουκρανία μπορώ να πάρω ότι χάπια χρειάζομαι χωρίς προβλήματα στο φαρμακείο» δήλωσε μια πρόσφυγας από την Ουκρανία που γεννήθηκε με τον ιό.

Στην αρχή πολλοί χρειάζονταν να βρουν καταφύγιο και στη συνέχεια υπήρξαν πολλά αιτήματα για λήψη θεραπείας για το AIDS. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν είχαν προλάβει να πάρουν τα χάπια τους πριν εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Αυτές τις 2-3 εβδομάδες αρχίσαμε να έχουμε όχι μόνο ανθρώπους που χρειάζονταν χάπια για τον HIV, αλλά και οπιούχα και άλλα φάρμακα και αρχίσαμε να έχουμε και ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα» δήλωσε ο Σέργιου Γκριμάλσι, σύμβουλος προσφύγων.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γερμανίας οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που ζουν με τον ιό HIV δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους μέχρι να χτιστούν ξανά οι κατεστραμμένες ιατρικές εγκαταστάσεις.

Πολλοί είναι εκείνοι που πλέον συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν εμπόδια όπως η πρόσβαση σε θεραπεία και υγειονομική περίθαλψη.

Πηγή: euronews

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.