Γερμανία: Ημέρα της Αναλήψεως και Ημέρα του Πατέρα

Τι ακριβώς γιορτάζεται στη Γερμανία της Αναλήψεως και την Ημέρα του Πατέρα;

39 ημέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα είναι η Ημέρα της Αναλήψεως, στη Γερμανία επίσης η επίσημη «Ημέρα του Πατέρα» και μια δημόσια αργία, και συχνά – δεδομένου ότι πέφτει πάντα την Πέμπτη – η αρχή ενός «μεγάλου» Σαββατοκύριακου.

Στη Γερμανία, η Ημέρα της Αναλήψεως / Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται όλο και περισσότερο ως οικογενειακή γιορτή και είναι αφορμή για μικρές εξορμήσεις κατά τη διάρκεια του μεγάλου Σαββατοκύριακου (με την Παρασκευή να είναι η ημέρα γεφύρωσης που είναι κλειστά πολλά σχολεία).

Οι ομαδικές εκδρομές μοτοσικλετών είναι επίσης πολύ δημοφιλείς αυτήν την ημέρα.

Γιατί είναι πάντα η Ημέρα του Πατέρα την Ημέρα της Αναλήψεως;

Ήδη από τον Μεσαίωνα, η Ημέρα της Αναλήψεως αναφέρεται ως Ημέρα του Πατέρα, αλλά με τη χριστιανική έννοια, αφού ο Ιησούς ανεβαίνει στον Πατέρα του.

Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι βάδιζαν σε χωράφια και λιβάδια για να προσευχηθούν για μια καλή συγκομιδή.

Ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν εκδρομές και πεζοπορίες στη φύση την Ημέρα του Πατέρα – οι οποίες συχνά καταλήγουν σε κάποια μπυραρία. Αλλά οι άνθρωποι έπιναν ήδη από τον 16ο αιώνα.

Τελικά, το λεγόμενο «ανδρικό πάρτι» εξελίχθηκε από αυτήν την παράδοση, στην οποία οι νέοι επρόκειτο να εισαχθούν στον «κόσμο των ανδρών», ο οποίος φυσικά περιλάμβανε επίσης το αλκοόλ και τον καπνό…

Το κίνημα των πατέρων στις ΗΠΑ ζήτησε επίσης μία αντίστοιχη γιορτή όπως την «Ημέρα της Μητέρας», που εισήχθη το 1908. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ημέρα του Πατέρα εισήχθη στις ΗΠΑ από το 1910 και είναι επίσημη αργία εκεί από το 1974 – αλλά πάντα πέφτει την 3η Κυριακή του Ιουνίου.

Στη Γερμανία, οι Ναζί κήρυξαν επίσημα την αργία σε «Ημέρα του Πατέρα» το 1936.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ημέρα για τους Χριστιανούς;

Η αργία προέρχεται από την περιγραφή της Καινής Διαθήκης σύμφωνα με τον Λουκά και τις Πράξεις των Αποστόλων, σύμφωνα με την οποία ο Ιησούς έμεινε με τους μαθητές Του για άλλες 40 ημέρες μετά την ανάστασή Του, τους δίδαξε και τελικά ανέβηκε στον ουρανό. Σύμφωνα με το χριστιανικό δόγμα, κάθεται εκεί «εκ δεξιών του Πατρός».

Με την ανάσταση, ο Ιησούς Χριστός ανέδειξε την ένωση του Θεού και του ανθρώπου και έκτοτε αποτελεί μέρος της Αγίας Τριάδας στο πλάι του Θεού και του Αγίου Πνεύματος.

Η Ημέρα της Αναλήψεως αρχικά εορταζόταν την Πεντηκοστή, από το 370 έγινε ανεξάρτητη αργία. Γιορτάζεται την Πέμπτη μετά την 5η Κυριακή μετά το Πάσχα και επομένως είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο.

Στις Καθολικές και Ορθόδοξες Εκκλησίες αποτελεί επίσημη εορτή.

Έθιμα την Ημέρα της Αναλήψεως και την Ημέρα του Πατέρα

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μόνο πουλερικά («ιπτάμενο κρέας») επιτρεπόταν να τρώγονται την Ημέρα της Αναλήψεως, διότι αυτό θύμιζε την άνοδο στον ουρανό.

Συχνά υψωνόταν μια εικόνα του Χριστού στο θόλο από το οποίον «έβρεχε» λουλούδια και εικόνες αγίων. Σε ορισμένες περιοχές, μια απεικόνιση του διαβόλου ανατρεπόταν από το θόλο της εκκλησίας, που στη συνέχεια χτυπιόταν από την κοινότητα.

Υπάρχουν επίσης έθιμα για την Ημέρα του Πατέρα, όπου οι πατέρες δεν χρειάζεται να φέρουν τη δική τους μπύρα μαζί τους.

Αυτό γίνεται μόνο από τους εργένηδες που τους ανατίθεται το βάρος εκείνη την ημέρα. Είναι κοινωνικά αποδεκτό ότι μπορεί κανείς να παραφέρεται την ημέρα αυτή – και συνήθως εορτάζεται ανάλογα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ την Ημέρα της Αναλήψεως αυξάνεται στο τριπλάσιο του μέσου όρου των άλλων ημερών και φτάνει σε ιδιαίτερα υψηλό σημείο κάθε έτος.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.