Γερμανία: Ισχυρή άνοδος του πληθωρισμού τον Οκτώβριο

Στο 4,5% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 4,5% με βάση τα εθνικά πρότυπα και 4,6% σύμφωνα με τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, και τα δύο αποτελέσματα αντίστοιχα των εκτιμήσεων.

Η άνοδος του πληθωρισμού προκαλείται κυρίως από τη σύγκριση με τις χαμηλότερες τιμές το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ και η κατακόρυφη πτώση των τιμών στα προϊόντα ορυκτών πετρελαιοειδών, επίσης είχαν ανοδική επίπτωση στον συνολικό πληθωρισμό, σύμφωνα με τη Destatis.

Πρόσθετοι παράγοντες ήταν η εισαγωγή τιμολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα τον Ιανουάριο του 2021 και επιπτώσεις της πανδημίας, όπως οι αυξήσεις των τιμών στη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι τιμές καταναλωτή σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκαν στο 0,5% με βάση τα εθνικά πρότυπα και αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.

Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν 7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 18,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του προηγουμένου έτους.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αυτή των καυσίμων κίνησης αυξήθηκε 35%.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.