Γερμανία: «Καμπανάκι» Λίντνερ για τον πληθωρισμό

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ και επικεφαλής του FDP, υποσχέθηκε την Τρίτη να υπερασπιστεί τα σταθερά δημόσια οικονομικά και τη μείωση των επιπέδων του χρέους σε όλη την ευρωζώνη, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό χωρίς δισταγμό εάν χρειαστεί.

Τα σχόλια του Λίντνερ, που δημοσιεύθηκαν στο Twitter, ήρθαν μετά από στοιχεία που έδειξαν τη Δευτέρα ότι ο γερμανικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών.

«Ο πληθωρισμός προκαλεί εύλογες ανησυχίες. Στην περίπτωση της υποτίμησης του νομίσματος, θα παρατηρήσουμε πώς θα εξελιχθεί μετά την πανδημία», έγραψε ο Λίντνερ στα tweet του.

Ο Λίντνερ, του οποίου οι φιλικοί προς τις επιχειρήσεις Ελεύθεροι Δημοκράτες πρόκειται να είναι ο μικρότερος εταίρος σε έναν τριμερή συνασπισμό με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους που υποστηρίζουν τις δαπάνες, είπε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές.

«Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων», είπε ο Λίντνερ, προσθέτοντας ότι τα τρία μέρη συμφώνησαν να μειώσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταργώντας μια ειδική επιβάρυνση που εισήχθη για τη χρηματοδότηση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Λίντνερ υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει τυχόν πρόσθετα έσοδα που προκλήθηκαν από την αύξηση των τιμών του άνθρακα στα νοικοκυριά.

«Στην Ευρώπη και τη Γερμανία, θα υποστηρίξουμε σταθερά δημόσια οικονομικά και τον περιορισμό του χρέους.

Τα υπερβολικά υψηλά κρατικά ελλείμματα θα περιόριζαν την ΕΚΤ από την καταπολέμηση του πληθωρισμού εάν χρειαστεί», προειδοποίησε ο Λίντνερ.

Τα σχόλιά του βρήκαν υποστήριξη από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Bundesbank και διαμορφωτή πολιτικής της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κρατήσει σε απόσταση αναπνοής από τις κυβερνήσεις «αντιστεκόμενη» στην πίεση για χρηματοδότηση χρεωμένων κρατών ή επιδίωξη άλλων στόχων εκτός από τη σταθερότητα των τιμών.

Πηγή: naftemporiki.gr | Με πληροφορίες από Reuters

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.